Pünkösd az egyetemes keresztény egyház születésnapja

Ünnep van ma, pünkösd vasárnapja, de annyira más ez a pünkösd, mint az előzőek.

B. Orbán Emese
2020. 05. 31. 11:21
null
Csíksomlyó, 2019. június 8. A csíksomlyói búcsú miséjének résztvevői a Kis- és Nagysomlyó közti nyeregben 2019. június 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudom, milyen idő lehetett aznap, és mennyire lehetett félelmetes az a zúgás, amelyik a Szentlélek lejövetelét jelezte, de ma, itt és most, ha felemelem a tekintetem, azt látom hogyan cibálja a szél az udvarunkon éppen teljes pompájában virágzó vadrózsabokrot. Idebent meleg van, én mégis feltekintve megborzongok. Ünnep van ma, pünkösd vasárnapja, de annyira más ez a pünkösd, mint az előzőek, hogy inkább valami lágy szomorúságot érzek, mintsem felemelő örömet. A barátságtalan időn túl, ennek oka minden bizonnyal kettős: a magyarság egyik legnagyobb ünnepét a járványhelyzet miatt nem lehetett a szokásos módon megtartani tegnap Csíksomlyón és a csak pár nap múlva esedékes trianoni gyásznap századik évfordulója egyaránt beárnyékolja „piros pünkösd napját”.

Próbálom oldani a hangulatot: ilyen találóskérdéssel állok elő, hogy „ki volt idén a pünkösdi király?”, amire várom a választ, a nevetést, hogy a korona vírus!, de valahogy senki nem vevő a humoromra, pedig a remény is benne van, hogy elmúlik, mint a pünkösdi királyság, inkább azt emlegetik fel, hogy a pünkösdi rózsa idén egyet sem virágzott, mintha érezte volna, nem érdemes törnie magát. Így inkább magányosan fellapozom a Bibliát s elolvasom a magam épülésére a vonatkozó részt az apostolok cselekedeteiből: „megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken...” – ha egy pillanatra becsukom a szemem, látom magam előtt a Mátyással kiegészült apostolokat, a fejük felett lebegő 12 lángocskával. Ilyen volt tehát a Szentlélek eljövetele, a pillanat, amikor az idegen népek közé téríteni induló apostolok által elindult világhódító útjára a keresztény vallás, és ez értelem szerint az egyetemes keresztény egyház születésnapja. Piros pünkösd napja. Felnézek: odakint már szakad az eső, a vadrózsa nemrég még pompás rózsaszín ruháját lerázta a szél, ázottan vegyül a bokor alatti sárba. Piros pünkösd, ám pár nap múlva Trianon 100. Nem tudom mással zárni aprócska jegyzetem, mint P. Papp Asztrik erdélyi ferences szerzetes (1951-ben írt) soraival: „ Piros pünkösd volt. Fent a Hegy felett / ott lobogtak a szent pünkösdi lángok. / Azóta mindig így látom népemet: / apraja-nagyja – vállán súlyos kereszt – / járja a Jézushágót.

TRIANON100 összeállításunkat ide kattintva érheti el!

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.