Százezer síp szólal meg

Filmvetítéssel, zenegéppel, orgonatörténeti előadással, orgonabemutatóval, mini orgonakoncertekkel és gyerekprogramokkal várja az érdeklődőket a Filharmónia Magyarország szervezésében megvalósuló Orgonák éjszakája rendezvénysorozat. Országszerte száz helyszínen szólal meg holnap a hangszerek királynője, és a közönség az orgonakészítés rejtelmeibe is betekintést nyerhet.

Magyar Nemzet
2019. 07. 19. 14:28
null
Az Orgonák éjszakájához egy többszörös rekordkísérlet is kapcsolódik Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Orgonák éjszakája elnevezésű országos zenei esemény célja, hogy felhívja a figyelmet az orgonához kapcsolódó élmények kimagasló kultúraformáló erejére, ugyanakkor értékes ismereteket közvetítsen a hangszer történelmével, működésével, építésével és jövőjével kapcsolatosan. A holnapi, országos rendezvénysorozathoz három rekordkísérlet is kötődik: a legtöbb helyszínen egyszerre megszólaló orgonadarab-ősbemutató, ezzel az egy nap alatt legtöbbször eljátszott kortárs orgonamű rekordját is megdöntik – Kovács Szilárd Intrada című műve július 20-án több mint ötven helyszínen fog felcsendülni; Mészáros Zsolt Máté pedig az egy művész által egy nap alatt legtöbb orgonán eljátszott kortárs orgonamű rekordját fogja felállítani, hiszen a tervek szerint Kovács Szilárd szerzeményét harminc különböző helyszínen fogja előadni.

A budapesti járókelők véletlenül is belecsöppenhetnek az Orgonák éjszakája kavalkádjába, ugyanis a 4-es metró vonalán, a Kálvin tér, a Szent Gellért tér és a Bikás park megállóinak galériáján egy-egy wurlitzerből orgonaszó hangzik majd fel – 10 és 22 óra között bárki megtekerheti a zenegépet és válogathat, mely dallamok szólaljanak meg. A Fővám téri gyalogos-aluljáróban este élő orgonajátékot hallgathatnak az arra járók.

Minikoncertek lesznek a budai Várban, a Váci utcán a Mercure hotel előtt és a Fővám téren is, a Várba látogatók pedig betekintést nyerhetnek az orgonakészítés rejtelmeibe.

Az Orgonák éjszakájához egy többszörös rekordkísérlet is kapcsolódik
Fotó: Kurucz Árpád

Július 20-án négy nagyszabású esti koncerttel is várják a közönséget Budapesten, Szegeden, Pécsett és Szombathelyen, utóbbi helyszínen a Nemzetközi Bartók-szeminárium és -fesztivál részeként a Fény az éjszakában című koncerten a zene mellett egy fényjátékban is gyönyörködhet a közönség. A fővárosban Pálúr János orgonaművész és Pálhegyi Máté koncertezik 23 órakor a Mátyás-templomban.

Vidéken is különleges helyszíneken találkozhatnak az érdeklődők az Orgonák éjszakája forgatagával: a siklósi vár, a harkányi fürdő, Pécsett a Széchenyi tér, a szigetvári vár dzsámija és a magyarhertelendi termálfürdő is a helyszínek között van, Siófokon vízre száll a hangszerek királynője, és egy hajón csendülnek fel a dallamok.

A programról bővebb információ az Orgonapont.hu/orgonák-éjszakája oldalon olvasható. Ez az éjszaka lesz a nyitánya az OrgonaPont koncertsorozatnak, amely során a Filharmónia Magyarország augusztus végéig huszonöt városba szervez különleges hangversenyeket izgalmas hangszerpárosításokban megszólaltatva az orgonát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.