Tizedszer rendezik meg az ünnepi Versmaratont

Magyar Nemzet
2020. 02. 06. 8:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már hagyomány, hogy a Magyar Írószövetség és a Magyar Napló Kiadó tavaszra összpontosítja a költészettel és a költőkkel való nagy találkozások lehetőségének megteremtését – a magyar költészet napjához kapcsolódva nemcsak élő felolvasásokat és beszélgetéseket szerveznek, hanem a költők futását is, ahol a költők (esetenként írók is) egymásnak adva a stafétát együtt futják le a maratoni távot, és közben bárki csatlakozhat hozzájuk. De emlékezetes múltja van immár az irodalmi hajóútnak is, az ünnepi könyvhét idején, június 6-án lehet vízre szállni írók, költők és jó könyvek társaságában.

A tizedszer meghirdetett Versmaraton központi rendezvényét április 8-án tartják a Petőfi Irodalmi Múzeumban, ahol a szerzők 12 órán keresztül olvassák fel Az év versei 2020 antológiában megjelent műveiket, a szünetekben nyilvános beszélgetést tartanak. Ezen a felolvasásmaratonon rendszerint hatvan-hetven költő vesz részt, így a fesztivál történetében már ötszáznál is több szerző olvasott fel legalább 1500 verset – összegezte Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó vezetője az eseményt beharangozó tegnapi sajtótájékoztatón. Ilyenkor rendszeresen élőben jelentkezik a helyszínről a Kossuth rádió, amelynek honlapján egész nap élőben is követhető a Versmaraton, valamint rövid összefoglaló videók is felkerülnek, és az M5 kulturális csatorna is beszámol majd az irodalmi fesztiválról. Mint Siklósi Beatrix, a Kossuth rádió csatornaigazgatója rámutatott, a Versmaratonokról mostanra már irodalomtörténeti jelentőségű hanganyag gyűlt össze, hiszen minden felolvasást rögzítenek, és a közmédia archívumában megőrzik ezeket a felvételeket.

Az év versei antológia 2002 óta jelenik meg a Magyar Napló Kiadó gondozásában, a válogatás alapját mindig az előző évben folyóiratban megjelent versek adják – az idei kötetben kilencven költő verse lesz olvasható. A Versmaratonhoz kapcsolódik a HangHordozók – Énekmondók versenye is, amelyre Az év versei 2019 antológiából választott költemények megzenésítésével lehet benevezni. A döntőt április 18-án tartják az A38 hajón.

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a diákok bevonásának fontosságát hangsúlyozta, ennek jegyében hirdették meg a Szaval a suli pályázatot, amelyre iskolák, osztályok, diákcsoportok jelentkezhetnek egy kortárs vers közös elszavalásával, és a legjobb csapat a Versmaratonon is felléphet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.