Trendi a költészet, egységes a kortárs magyar irodalom

Veterán tollforgatókat, debütáló prózaírót, költőt és középiskolás alkotókat díjazott az Irodalmi Jelen művészeti folyóirat és portál.

Lázár Emese
2020. 10. 02. 20:30
null
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Veterán tollforgatókat, debütáló prózaírót, költőt és középiskolás alkotókat díjazott az Irodalmi Jelen művészeti folyóirat és portál. Átadták az Irodalmi Jelen Nagydíjait, és A költészet trendi pályázat nyerteseit is kihirdették. Rendhagyó időkben, a koronavírus járvány idején rendhagyó módon, az arcokat elfedő maszkok mögé bújtatva zajlott október első napján az irodalmi gálaest a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A járvány ellenére mintegy százötvenen ültek a közönség soraiban, és több mint százan követték az online közvetítést.

„Ment-e/A könyvek által a világ elébb?” – kérdezte 176 évvel ezelőtt Vörösmarty Mihály. Megy-e versek által a világ elébb? – kérdezhetjük ma, 176 év távlatából. De feltehetjük a kérdést úgy is: trendi-e ma, a zűrzavaros ideológiáktól, eszméktől terhes, régi értékrendeket sutba vágó és helyette újat szülni vágyó XXI. század elején a költészet, a próza? Vannak-e, akik éltetik, elébb viszik? A magyar irodalom jelenét és jövőjét egyaránt firtató kérdésre megnyugtató és igenlő választ adott A költészet trendi című pályázat. Az Irodalmi Jelen tavaly gimnazistáknak meghirdetett pályázatára több mint háromszáz pályamunka érkezett. Középiskolások küldtek be verseket, rövid prózákat, mesét és regényrészletet a történelmi Magyarország minden szegletéből, bizonyságául annak, hogy a magyar irodalom egységes térképét nem sikerült felszabdalni száz esztendővel ezelőtt Trianonban. Erős maradt és egységes, ahogy azt az Irodalmi Jelen főszerkesztője, Böszörményi Zoltán megfogalmazta köszöntőjében:

– Manapság nincs kettészakadt irodalom, ahogyan ezt a két világháború között, 1927-ben a Nyugat hasábjain Schöpflin Aladár és Babits Mihály írta. Mert én hiszem és vallom, egy irodalmunk van Csíkszeredától Szabadkáig, Debrecentől Brassóig, Budapesttől Kassáig, Aradtól Beregszászig, Szegedtől Pozsonyig, Pécstől Kolozsvárig. A mai magyar irodalom egységes, színes, lüktető, szenvedélyes, humánus, polifon és szerteágazó.

Az Irodalmi Jelen-díjak átadásának szép és töretlen a hagyománya. A 19. évfordulót nemcsak a koronavírus-járvány diktálta szokatlan körülmények tették emlékezetessé, hanem az is, hogy a neves kortárs írók mellett A költészet trendi pályázat legjobbjait, a jövő nemzedékének tehetséges fiataljait is megünnepelték, díjazták.

Veterán tollforgatókat, debütáló prózaírót, költőt és középiskolás alkotókat díjaztak Fotók: Király Farkas

Ezért idén két felvonásos volt a másfél órás gálaest. Elsőként közismert íróink, költőink vették át a 2019-es Nagydíjakat: a pályakezdőket szívvel-lélekkel és szakmai érzékenységgel mentoráló szerző és szerkesztő, Mezey Katalin, a kortárs irodalomban járatosoknak bemutatásra már nem szoruló forradalmár szózsonglőrt, Szőcs Géza és a Faludy György elveit valló Turczi István. A Prózadíjat az abszurd és groteszk mezsgyéjén született novelláit cekkerbe csomagoló Döme Barbara érdemelte ki. A Debüt-díjat két fiatal hölgy, a verseiben a metafizikát a személyességgel giccsmentesen ötvöző Fülöp Dorottya és az írásaiba kódolt üzenetek megfejtéséhez az olvasó kezébe bátran bonckést adó Izer Janka.

Szőcs Géza költő és Böszörményi Zoltán író, költő, az Irodalmi Jelen főszerkesztője

A második felvonás főszereplői a pályázat legjobbjai, a feltörekvő lírikusok voltak. Érdemük nemcsak az, hogy „új időknek új dalaival”, játékosan kattintott szelfiversekkel, az antik isteneket plázákba „rendelő” merészséggel léptek be a modern magyar irodalom kapuján, hanem az is, hogy pályamunkáik a XXI. századi magyar nyelvű költészet trendiségének kétségbevonhatatlan lenyomatai.

Nehéz dolga volt a zsűrinek a pályázatok elbírálásánál, olyan műveket kellett volna egymással összehasonlítani, amelyek műfajuknál vagy tematikájuk fogva, stíluseszközeik miatt másképp és másért átütő erejűek és kimagasló színvonalúak. Éppen ezért az eredeti kiírástól eltérően nem osztottak ki első, második és harmadik díjat, illetve különdíjat, hanem hat fődíjas alkotót díjaztak, a többiek pedig könyvcsomaggal és oklevéllel járó különdíjat kapnak, illetve a legolvasottabb pályázó, Miklósi Hunor közönségdíjban részesült.

Fődíjas alkotók: Bodor Emese Réka, Endrey-Nagy Ágoston, Nádasdi Éva, Szabó Réka Dorottya, Szegedi Melinda és Schlotter Mira.

Különdíjasak: Bónus Angéla, Fekete Sarolta, Fenyvesi Fruzsina, Keserű Rebeka, László Zsuzsanna, Major Csilla, Monoki Nagy Dániel, Németh Tünde, Petróczi Annabella, Purger Doroti, Le Phuonglinh Julianna, Szabó Csilla, Szögi Klaudia.

Írásaik szerkesztett formában, igény szerint más művekkel kiegészülve megjelennek az Irodalmi Jelen Debüt című rovatában, és az online videórovatban szintén bemutatkozási lehetőséget kapnak. Pályamunkáik e-book formában is elérhetővé válnak.

A díjazottak mellett voltak olyan tehetséges pályázók is, akik ugyan bekerültek a döntőbe, de annyira erős volt a mezőny, hogy nem lehettek díjnyertesek, ám ők is szerepelni fognak az Irodalmi Jelen elektronikus kiadványában, és lehetőséget kapnak a több tízezer olvasót számláló Debüt-rovatban publikálásra. (Kordás Olivér, Tardos Szonja, Esztány Zsófia, Balázs Liliána, Papp Vera, Nagy Dorottya, Kincses Janka, Menyhárt Réka, Varga Jozefina, Duba Boglárka, Pásztohy Lili, Petrilla Réka Édua, Nagy Johanna)

Az Irodalmi Jelen díjátadóját élőben lehetett követni. Aki lemaradt, itt lehet visszanézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.