Trini Lopez belehalt a koronavírusba

Az If I Had a Hammer, az If You Wanna Be Happy, a Lemon tree, a Smile és a This Land is Your Land című slágerek szerzője tegnap hunyt el egy kaliforniai kórházban, koronavírus okozta szövődmények miatt.

Magyar Nemzet
2020. 08. 12. 15:46
null
Fotó: Harry Benson
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Trini Lopez a 60-as években vált világszerte népszerűvé, sikerét az amerikai folkzene, a latin és a rockabilly stílusok sajátos összekeverésének köszönhette. Az If I Had a Hammer 36 országban vezette a slágerlistákat, lemezei több millió példányban keltek el.

A The Classic Rock Music Reporternek adott interjúban kifejtette, hogy zenéjén sokat lendített az, hogy olyan számokat írt, amelyekre táncolni lehet. Mivel mexikói származású volt, a mexikói népzenéből is ihletődött, sőt 2017-ben kijelentette, hogy „büszke mexikói gyökereire”; mindez azért érdekes, mert pályafutása során, az első lemeze készítésekor a kiadónál próbálták meggyőzni, hogy változtasson nevet, mert túl latinos, ám ő erre nem volt hajlandó. Trini Lopez nemcsak énekes, hanem virtuóz gitáros is volt, a Gibson gitárgyártó cég felkérésére két gitárt is tervezett 1964-ben, ezeket a modelleket később olyan zenészek használták szívesen, mint a Foo Fightersből David Grohl vagy az Oasisból Noel Gallagher.

Fotó: Harry Benson

Az énekes Trinidad Lopez néven született 1937-ben, Dallasban. Az apja szintén zenész volt, de kétkezi munkásként kereste kenyerét. A város szegénynegyedében, „Kis Mexikóban” laktak, és 11 éves volt, amikor az apja 12 dollárért vett neki egy gitárt egy zálogházban, majd megtanította játszani. Trini először utcai zenészként kezdett játszani hagyományos mexikói dalokat, így a híres La Bambát is. T-Bone Walker és Jimmy Reed, de a korai „rockerek”, mint Elvis Presley és Buddy Holly is hatottak a zenei stílusára.

Trini Lopezt beválasztották a latin zene halhatatlanjai, valamint a Las Vegas Legends Hall of Fame tagjai közé, Frank Sinatra, Dean Martin, Nat „King” Cole, Kenny Rogers és mások mellé. A hatvanas években a filmes világban is kipróbálta magát, szerepelt többek között a A piszkos tizenkettőben. A hetvenes évek második felétől visszatért a zenéhez, lemezei folyamatosan jelentek meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.