Jámbor, miért epedsz mindég? / Jőj, gyújts reá; ha vígan ég / Kék füsttel a pipa, / Derűl előtted föld és ég, / S nem lesz sehol hiba – így vélekedett egykor a bodor füstöt eregető kedélyes pipázgatásról klasszikus költőnk, Kölcsey Ferenc. Avatott szakemberek szerint a pipázás nem dohányzás, hanem szertartás. A pipára oda kell figyelni. A víg kedélyű verssorok járnak a fejemben, amikor az ország egyetlen pipagyárának tulajdonosát és ügyvezetőjét keresem Nagykőrösön. Az idén kilencvenéves családi vállalkozás nagyapai-apai örökségen alapul, és immár a harmadik generáció folytatja az 1930-ig visszanyúló kézműves tevékenységet.
– Eredeti tengerészpipa készül-e itt? – kérdezem, miután benyitok a pipák, szipkák és burnótos szelencék avatott szakemberéhez, aki elmosolyodik:
– Nem készül! Tévhit, hogy a tengerészek pipával a szájukban mászkáltak az árbócokon. Tűz- és személybiztonsági okból ők sosem pipázhattak. Akárcsak a bányászok, legfeljebb rágták a dohányt, bagóztak.
Ám ez a részlet teljesen lényegtelenné válik, amikor Szabó Balázs a szokásos ismerkedési protokoll után szeretett városáról kezd mesélni. Mint mondja, Nagykőrös Arany Jánosról híres, aki kilenc éven át tanított magyar irodalmat a helyi református gimnáziumban. Mivel a településen a pipakészítés honosodott meg, éppúgy, mint Kalocsán a hímzés vagy Herenden a porcelángyártás, arra gondoltak, sorozatban legyártják a nagy költő pipáját, hogy aki meglátogatja a róla elnevezett, felújított múzeumot vagy a szintén róla elnevezett művelődési központot, megvásárolhassa szuvenírként. Pipát nemcsak az tart, aki pipázik, hanem a gyűjtő is. Balázs olyanoknak is javított már, akik sose gyújtanak rá. Szenvedély ez, és ahhoz hasonlítható, mint a nyakkendő-, a festmény- vagy az óragyűjtés.
Ezek után persze azt is megbeszéljük, mitől jó egy pipa. Alapvető az alapanyag. Többnyire gyökérpipák vannak használatban, amelyek a közhiedelemmel ellentétben nem rózsagyökérből készülnek. Ha valaki ásott már ki ilyet, az tudja, olyan vékony, mint az ujjperc. Az a gyökér, amelyből a pipákat gyártják, import alapanyag, a mediterrán vidéken terem. Valójában egy cserjés hanga gyökérgumója, amelyet bruyere-nek neveznek.