Jámbor, miért epedsz mindég? / Jőj, gyújts reá; ha vígan ég / Kék füsttel a pipa, / Derűl előtted föld és ég, / S nem lesz sehol hiba – így vélekedett egykor a bodor füstöt eregető kedélyes pipázgatásról klasszikus költőnk, Kölcsey Ferenc. Avatott szakemberek szerint a pipázás nem dohányzás, hanem szertartás. A pipára oda kell figyelni. A víg kedélyű verssorok járnak a fejemben, amikor az ország egyetlen pipagyárának tulajdonosát és ügyvezetőjét keresem Nagykőrösön. Az idén kilencvenéves családi vállalkozás nagyapai-apai örökségen alapul, és immár a harmadik generáció folytatja az 1930-ig visszanyúló kézműves tevékenységet.
Marokkó: több mint egy egyszerű konyha
Az arab ország páratlanul érdekes gasztronómiája olyan élményt nyújt az oda ellátogatóknak, amit soha nem felejtenek el