Húshagyó

Az elmúlt hónapban Lyon zöld párti polgármestere, Grégory Doucet a koronavírus-járvánnyal indokolva elrendelte, hogy a város iskolai menzáin csak vegetáriánus ételt kaphatnak a tanulók. De miért csak azt?

Pósa Tibor
2021. 03. 08. 16:48
FRANCE - OFFICIAL CEREMONY IN HOMAGE TO MILITARY AND MEDICAL PERSONNEL FOR 14 JULY IN LYON
On the eve of July 14, an official ceremony was held to honour the military and nursing personnel of the Franklin Roosevelt Court. The Mayor of Lyon, Grégory Doucet, and the Prefect of the Auvergne-Rhône-Alpes region, Pascal Mailhos, gave a speech in the presence of the Military Governor of Lyon, General Philippe Loiacono. The units of Operation Resilience, the army health service, the departmental and metropolitan fire service, representatives of civil society and the State and healthcare personnel were honoured. FRANCE, Lyon, 13/07/2020. Photograph by Antoine Merlet. La veille du 14 juillet, une ceremonie officielle a ete organisee en hommage au personnel militaire et soignant Cour Franklin Roosevelt. Le Maire de Lyon, Gregory Doucet et le Prefet de la region Auvergne Rhone Alpes, Pascal Mailhos ont prononce un discours en presence du Gouverneur militaire de Lyon, le General Philippe Loiacono. Les unites de l operation Resilience, le service de sante des armees, le service departemental et metropolitain d incendie, des representants de la societe civile et de l’Etat et le personnel soignant ont ete mis a l honneur. FRANCE, Lyon, le 13/07/2020. Photographie de Antoine Merlet. (Photo by Antoine Merlet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Fotó: ANTOINE MERLET
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hetek óta áll a bál Franciaországban, olyan heves indulatokat keltett a lyoni városi rendelet. Az érintett szülők azonnal petícióztak, sőt kisebb tüntetés is volt a városháza környékén, amelyen állattenyésztők fejezték ki ellenvéleményüket. Grégory Doucet, a város polgármestere is szükségét érezte annak, hogy jobban megmagyarázza rendeletét. Szóvivőjét bízta meg a feladattal, aki arra helyezte a hangsúlyt, hogy ez a döntés a város egészségvédelmét szolgálja. Miként is? Lerövidíti a menzán töltött időt, ezáltal turnusokat tudnak szervezni a diákoknak, így tudják biztosítani a kétméteres szociális távolságot közöttük. Ezért vezették be a vegetáriánus ebédet, mert annak gyorsabb az elfogyasztása – mondta a szóvivő, azt is hozzáfűzve, hogy „a diákok is mind növekvő számban hasonló ízléssel rendelkeznek, ezért került sor a hús kiiktatására”.

Lehet, hogy nő a vegetáriánus diákok száma, erről nincsenek pontos felmérések, de biztos, hogy ez nem a többség. Itt kicsit hibádzik a polgármesteri hivatal érvelése, de a döntés meghozóján kívül szinte minden francia tudja, hogy az egész érvrendszer hamis. Egyszerűen arról van szó, hogy rászoktassák a diákokat a zöldségből és tésztából álló étkezésre. Mert ez jó a Földnek.

A legelőket vissza lehet vadítani, majd később őserdőt varázsolnak a helyükre, a szarvasmarhák sem eregetnek metánt a légkörbe, amely jelentősen hozzájárul az ózonréteg károsodásához. Megmenekül a bolygó, és boldogan élünk, míg meg nem halunk. Erre még keresik a gyógyírt. Doucet polgármester még visszafogott is volt, hiszen a tojást és a halat engedélyezte. Elrendelhette volna azt is, hogy vegán módon készült fogásokat kapjanak a diákok, száműzve az összes állati eredetű terméket.

Grégory Doucet nem adott választási lehetőséget a menza étlapjáról. Táplálkozási szakértők is ellenzik. Fotó: AFP

A táplálkozás-szakértők szerint a növésben lévő fiataloknak szükségük van az állati fehérjére, amit most megvonnak tőlük. A zöldek különösen kényesek a demokráciára, van ennek közvetlen és közvetett változata, ők mindenféle demokrácia töretlen követelői, mert az felemelő. Aztán jön egy helyzet, amelyet jól ki lehet forgatni, és azonnal a diktatúra eszközeivel élnek: ráerőltetik az ideológiai és politikai nézeteiket a többségre. És ráadásul ostoba magyarázatokkal állnak elő – véli számos francia elemző. A rendelettel semmi baj nem lenne – hangoztatják –, ha a diá­kok választhatnának még egy fogásból. „Nincs választás, nincs egyetlen alternatíva sem” – panaszkodott a Le Figaro francia napilapnak a városi jobbközép ellenzék képviselője.

„Alattomos nyomulást láthatunk, hogy mindenki azt kövesse, amit a polgármester elképzel”

– összegezte az egyik szülő. Korábban is szerepelt az étlapon vegetáriánus étel, de lehetett húsos menüt választani, ráadásul európai, halal vagy kóser módra vágva, sőt biofogás is volt. És ez jó volt így, mert senki sem akarta a maga választását elfogadtatni a többiekkel.

A francia belügyminiszter, Gérald Darmanin is véleményt nyilvánított az ügyben: „ideológiai botránynak” nevezte a történteket, „a francia állattenyésztők és a francia ízlés elleni megengedhetetlen támadásnak” minősítette az esetet. Lyon a méltán híres francia gasztronómia egyik fellegvára, neves konyhafőnökök és Michelin-csillagos éttermek gyűjtőhelye. Számukra elképzelhetetlen a hús nélküli francia konyha kezdve a bresse-i csirkével a burgundi marhán át egészen a borban főtt kakasig. De van, aki el tudja képzelni. Ők az újak, a haladók, akik megmondják mindenkinek, mit kell ennie, hogy megmentsük a Földet a rá váró pusztulástól.

Franciaországban jó két-három évvel ezelőtt tűntek fel a radikális vegánok.

Ők – természetesen – művérrel írták a hentesüzletek falára, hogy „gyilkos”, „hóhér” és „állatkínzó”. Volt, ahol – hogy nyomatékot adjanak a szavuknak – méretes téglát dobtak a vitrinen keresztül az üzlethelyiségbe. Mára mintha csökkent volna ezeknek a vadászok, horgászok, hentesek ellen irányuló támadásoknak a száma. A vegánok is rájöttek, hogy ezekkel az akciókkal aligha érnek célt az egyszerű emberek körében, inkább rokonszenvet keltenek a megtámadott iránt. Ezért taktikát változtattak. Meg kell szerezni a helyi hatalmat, aztán a központiról se feledkezzünk el, ahonnan befolyásolhatják a „közízlést”. A zöld elképzelések természetesen közel állnak az ő célkitűzésükhöz. A tavalyi francia önkormányzati választásokon tömegével törtek előre zöld párti politikusok, ugyanis a „mentsük meg a Földet!” jelszó az emberek nagy részének rokonszenves. Ám abba, hogy mi következik ebből, alig gondolt bele valaki. Aztán egyszer csak szembesülnek azzal, hogy az új vezetés milyen előremutató változásokat erőltet rá a közösségre, mint például most Lyonban.

A dolgok természetes velejárója, hogy Lyon után Párizs is észbe kapott: a főváros oktatási intézményei is áttérhetnek a koronavírus-járvány ürügyén a diákoknak adandó kizárólag vegetáriánus menüre.

Az egyik városi közegészségügyi illetékes azt nyilatkozta, hogy „ez az az irány, amelyet követniük kell”. Párizs főpolgármestere, Anne ­Hidalgo bár szocialista jelvény alatt nyerte el újból a megbízatását, ám zöldebb a mélyzöldnél. Neki is kapóra jött a járvány és a lyoni érvelés, hogy ezzel a lépéssel fel lehet gyorsítani a tanulók étkezésre szánt idejét.

A francia menüaffért Németországból követve a Frankfurter Allgemeine Zeitung német napilap arra hívta fel a figyelmet, hogy ezzel a taktikával már találkoztak német földön is. Ott már évekkel ezelőtt átpolitizálódott az iskolai étkezdék menüje, amely körül szabályszerű ideológiai csaták bontakoznak ki. Egyesek nagyon jó terepet találtak a klímaváltozás elleni harcra, mondván, ne együnk húst, ne növeljük az ózonlyukat, hozzájuk csatlakoztak a sertésellenes muzulmán diákok. (Ilyen probléma Franciaországban is létezik, az elrendelők szerint a lyoni példa erre is megoldás.) A német napilap leszögezte, hogy európai országban sohasem tud többségbe kerülni a vegetáriánus vagy vegán étkezés elve.

„Így fel kellene hagyni azzal a próbálkozással, hogy a közintézményekben a többség akaratával ellentétesen ők határozzák meg, mi kerül az asztalra – állapította meg a frankfurti lap, amely így folytatta: – Lehet, hogy ez a klímapolitikának átmeneti nehézségeket okoz, de akkor is tiszteletben kell tartani a demokratikus elveket.”

Ez ténymegállapításnak kiváló, de aligha hallgatnak rá majd a zöld megváltók. Nekik ugyanis semmi sem elég. Pláne most, amikor ilyen kedvező politikai szél fúj az óceán túlpartjáról, hát nem ment el az eszük, hogy feladják törekvéseiket. Ez valószínűleg úgy végződik, mint amikor egy kisgyereket megtömnek zöldborsófőzelékkel, és aztán egész életében hiába győzködik arról, hogy milyen jó és mennyire egészséges, ő rá sem bír többet nézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.