Dolláreső

Barack Obama volt amerikai elnök és családja kiváló példája annak, hogy államfői megbízatás után miként kell gyarapítani a magánvagyont. Amihez hozzáér Barack és felesége, Michelle, az azon nyomban arannyá ­változik. Az egykori elnöki pár az amerikai média kedvence, ebből a helyzetből jócskán kamatoztatnak maguknak is.

Pósa Tibor
2020. 03. 16. 17:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy amerikai elnök éves fizetése 200 ezer dollár (mintegy 60 millió forint) körül van, nyugdíja természetesen ennél valamivel kevesebb, viszont ez már a mandátuma lejárta utáni napon jár neki. Valószínűleg egy exelnök nem ezzel fog dicsekedni, ha olyan társaságba keveredik, ahol az Egyesült Államok legvagyonosabbjai jelennek meg. Vannak köztük olyanok, akik egy óra alatt nagyobb vagyonra tesznek szert, mint a volt államfő egyévi jövedelme. Megéri-e elnöknek lenni? Meg. Az az érzés egy évszázadban csupán néhány embernek adatik meg, hogy egy világbirodalmat irányít. Ha letelt a megbízatása, akkor pedig megmaradt népszerűségét kell kamatoztatnia, hogy ebből merítsen bevételeket.

A még élő elnököket számba véve nem mindenkit vonz a pénz. Jimmy Carter, aki 1981 után kivonult a politikából, jótékonykodással és versek írásával foglalatoskodott. George W. Bush is a művészetnek szenteli mindennapjait, ő fest. Rá se hederít a pénzcsinálásra, neki – a család olajipari részesedéséből – egyszerűen van. Csak kivételes alkalmakkor találkozik a nagyközönséggel. Bill Clintont leköti alapítványa ügyeinek intézése, de azért talál időt arra is, hogy egy-egy meghívásos konferencián nyitóbeszédet mondjon. Ő és felesége, Hillary tartják a férfi- és női „világrekordot”: a volt elnök 600 ezer dollárért, míg asszonya 400 ezer dollárért is vállalt már el egy alig harmincperces beszédet, amellyel az egekig emelik a rendezvény fényét. De mit csinálnak Obamáék? Ha rosszmájúan fogalmaznánk, akkor szerződéseket írnak alá. Mégpedig olyanokat, amelyek számukra dolláresőt hoznak. Még a Fehér Ház lakóiként kézjegyükkel láttak el két-két memoárra szóló szerződést a Penguin Random House kiadóvállalattal, amely hihetetlen összegről szólt: összesen 65 millió dollár jár nekik, ennyit még a világon egyetlen „író” sem kapott. Azóta ők lettek a modern média császárai is: 50 milliós szerződés a Netflix filmszolgáltatóval, sorozatok az Instagramnak, podcastok – internetes hangos műsorok – a Spotifynak. Obamáék viszonylag szerény anyagiakkal rendelkező családból emelkedtek fel a washingtoni politikai élet csúcsára. Barack már jó ideje szenátor volt, amikor 2008-ban megválasztották elnöknek. Amikor beköltöztek a Fehér Házba, a vagyonbevallásukon 1,3 millió dollár szerepelt. Alig telt el három év azóta, hogy Obama második periódusának utolsó munkanapját töltötte elnökként, a hozzáértők a család jelenlegi vagyonát 134 millió dollárra becsülik, és ha az aláírt szerződéseket nézzük, akkor ez majd felkúszik 242 millióra.

Ez azért szép teljesítmény, bár köszönőviszonyban sincs Jeff Bezos Amazon-tulajdonos 110 milliárd dolláros vagyonával. De Obamáék népszerűségük csúcspontján tartanak, 58 és 56 évesek, kiváló kor a pénztermelésre. Munkabírásuk kitart, a reflektorfény se zavarja őket. Persze nem úgy kell képzelni, hogy Obamáék élete ezentúl film- és hangstúdiókban fog zajlani, produkciós cégeik kötötték meg a nagy összegű szerződéseket. Egy Stevie Wonder-szám címe, a Higher­ Ground az egyik Obama-vállalkozás neve.

A traktusokban szerepel az is, hogy időnként tiszteletüket teszik ezekben a műsorokban, de ezek korántsem róluk szólnak majd. Mint a cégek fogalmaztak: kifejezik az Obama-szellemiséget. Barack meg is nevezte a kérdéseket, amelyek a középpontban állnak: a rasszizmus, a társadalmi különbségek, a demokrácia és az emberi jogok. A témák nem meglepőek.

A Netflixszel kötött megállapodás kimondja, hogy fikciós és dokumentumfilmekben, dokusorozatokban, sőt szórakoztató műsorokban várják el együttműködésüket. A volt first lady, Michelle a közelmúltban két gyermekeknek szóló életmódmagazinban szerepelt, a Hallgass a zöldségedre és az Egyétek meg a szüleiteket című műsorban. Michelle gyermekkorában duci volt, ő hitelesen el tudja mondani a kicsiknek, hogy miért kell megválogatnunk azt, hogy mit eszünk. De fellépett az Instagram Reach­ Higher, saját produkciós vállalkozása gondozásában készült adásban is, amely az egyetemista korba lépett fiatalok problémáival foglalkozik. Jogászhallgatóként ő maga és most két lánya is találkoznak ezekkel a gondokkal. A családi bevételt gyarapítják a ­fizetős felszólalások is. Itt még lemaradnak Clintonék mögött – Barack 400 ezer dollár, Michelle 200 ezer dollár körüli összegért vállal egy beszédet –, de nem sokáig.

Mire költik Obamáék ezt a tisztes vagyont? Javarészt ingatlanokra. A tavalyi év végén a Martha’s Vineyard szigeten vettek egy csodálatos házat.

A hétszobás, 640 négyzetméteres, nyolc fürdőszobával ellátott „manoir” a 2000-es évek elején épült, mégpedig a Boston Celtics kosárlabdacsapat tulajdonosának. A ház 12 hektáros „kerttel” rendelkezik, és a tengerparton biztosított magán­stranddal. Az egészért potom 12 millió dollárt kellett kicsengetnie a házaspárnak.

Michelle Obama megköti férje nyakkendőjét. A reflektorfény sem zavarja őket
Fotó: Reuters

A helyről azt kell tudni, hogy az amerikai arisztokrácia kedvenc nyári üdülőhelye ez a sziget az Atlanti-óceánban, amely Massachusetts államban található. Hírnevének jót tett, hogy Kennedyék is előszeretettel nyaraltak itt, a pletykák szerint Obamáéknak Jackie Kennedy üdülőjére fájt a foguk, de ezt mindig tagadták.

Az Obama család nem az a „ránk szakadt egy halom pénz, gyorsan szabaduljunk meg tőle” fajta. Nyáron többször eltöltöttek itt pár hetet, innen ered vonzalmuk a vadregényes sziget iránt, utoljára épp ezt a villát bérelték ki.

A tulajdonos először 22,5 millió dollárt akart érte, majd 2015-ben levitte az árat 15 millióra. Aztán tavaly év végén 12 millióért összejött az üzlet. Van már egy nyolcmillió dollárért vásárolt, 760 négyzetméteres házuk Washingtonban.

Vajon ki a népszerűbb a házaspár tagjai közül? Bár vannak fanatikus Barack-hívők, szinte kétség se fér hozzá, hogy Michelle az igazi sztár. Sőt rocksztár: több mint tíz húszezres stadiont töltött meg, amikor másfél évvel ezelőtt második memoárkönyvének csapott sohasem látott hírverést. A világ legnagyobb koncertszervező cégének, a Live Nationnek – ők rendezték ezeket a bemutatókat is – elállt a szava. Egy jegy 30 és 3000 dollár között mozgott, igaz, ez utóbbinál közös fénykép dukált a fellépővel. Rengeteg eladott csecsebecse, képek a first lady fotójával. Üzleti titok maradt, hogy ebből mennyi járt Michelle Obamának. „Magabiztos, ragyogó, kedves, lenyűgöző – áradozott róla az egyik szervező. – Valódi sztár, látszik, hogy élvezi ezt a szerepet, valóságos showwoman.” És ezt nem is tagadja Mi­chelle, aki két éve elvette Hillary Clintontól az „Amerika legcsodáltabb asszonya” címet.

Ha Donald Trumpnak van rémálma, az valószínűleg Michelle-lel kapcsolatos, akivel egyébként jóban vannak. „Ugye, amíg aludtam, nem pályázott?” – kérdezheti az amerikai elnök csapzottan ébredve. „Nem, elnök úr, nem” – szól a megnyugtató válasz. Ugyanis Michelle lehetne az a személy, aki kivételes népszerűségével véget vethetne a Demokrata Párt széthúzásának, mindenki felsorakozna mögé. Ám egy hozzá közelálló férfi véleményét kell idéznünk, a férje szavai ezek: „Három dologban vagyok biztos: a halálban, az adókban és hogy feleségem sohasem fogja jelöltetni magát az Egyesült Államok elnökének.” Most nem. De soha ne mondd, hogy soha. A határ pedig a csillagos ég.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.