Helyi Ronaldók

A Magyar Olim­piai és Sportmúzeum digitális kiállítást rendezett, a Hátsó füves hatvan legjobb fotójából készült tárlat július 25-ig látható a SportAgórában.

2021. 06. 28. 14:56
null
Vasárnap délutáni mérkőzés a Kolozs megyei Méra futballpályáján. Ki tudja, meddig pattog még a labda... Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy aprócska Pest megyei faluban két éve a független jelölt nyerte a polgármester-választást. A pártok által támogatott esélyesek fűt-fát ígértek. Ő csak annyit, ha megválasztják, újra lesz foci, rendbe hozzák az egykori pályát, kaszálnak, vonalaznak, festenek, hálókat foltoznak, és ha feláll a csapat, megint neveznek a megyei bajnokságba. „Nem kell ehhez EU-s pénz, csak összefogás” – mondta a negyvenes éveiben járó férfi, és a köz­ség hitt neki. Megválasztották, s a hírek szerint máig szeretik és tisztelik. Kész a pálya, formálódik a csapat.

Vasárnap délutáni mérkőzés a Kolozs megyei Méra futballpályáján. Ki tudja, meddig pattog még a labda...
Fotó: Mirkó István

A polgármester világéletében rajongott a fociért. Ötéves korától ott volt a helyiek minden meccsén, előbb apja kezét fogva, később barátaival. Hét közben, iskola után lejártak a hepehupás pályára, s abban reménykedtek, hogy előbb-utóbb bekerülnek a nagyok közé. Aztán a fiú elment a fővárosba tanulni, s mire hazatért, feloszlott a csapat, a pálya meg tönkrement. Tenni kéne valamit, mondogatta, s a Nemzeti Sport lelkes olvasójaként nagy figyelemmel követte Csillag Péter főmunkatárs 2015-ben indult, kisebb-nagyobb megszakításokkal 2019-ig tartó sorozatát, a Hátsó füvest. Csillag azért járta be fotóskollégáival az országot s a határon túli magyarlakta falvakat, hogy hírt adjon arról, mi történt az utóbbi két évtizedben a falusi futballal, mi van a pályákkal, a csapatokkal. Hála a kitűnő újságírónak, aki a kezdeti autós országjárást meglehetősen fárasztó biciklis túrákra cserélte fel, reális képet kapunk. Vészesen fogynak a megyei bajnokságok együttesei, a pályákat felveri a gaz. Ez azért szomorú, vallja Csillag Péter, mert ahol nincs foci, ott nincs közösség, s lassan a falu maga is elsorvad. Nem pusztán futballsirató tehát ez a vállalkozás, hanem szociológiai látlelet a lassú pusztulásról. Számos tényező áll emögött: a fiatalok elvándorlása, a szegénység, az új szórakozási formák megjelenése. Amíg a falusiak vasárnapjait negyven-ötven évvel ezelőtt a délelőtti szentmise, illetve istentisztelet és a délutáni focirangadó, majd az ezt követő kocsmai ünneplés vagy bánkódás határozta meg, ma már az emberek otthonukban a telefonjaikat nyomogatják.

A helyi Ronaldók és Messik nem kapnak vastapsot, legfeljebb ajakbiggyesztést.

Csillag Péter és a Nemzeti Sport méltán elismert fotósai (Balogh László, Földi Imre, Korponai Tamás, Mirkó István, a bicikliző társ, Móricz-Sabján Simon, Reviczky Zsolt, Szabó Miklós, Török Attila, Tumbász Hédi, Veres Viktor) 145 településen jártak, s küldtek hol lírai, hol nagyon is prózai, hol letört, hol lelkesült tudósítást. Az anyagból tavaly a Rézbong Kiadó készített nagyszerű albumot. A járvány miatt a Magyar Olim­piai és Sportmúzeum digitális kiállítást rendezett a képekből, s csak most nyílhatott meg a Hátsó füves hatvan legjobb fotójából tárlat a SportAgórában. A változatosság ezúttal is fölöttébb gyönyörködtet: vannak itt festői tájak, lepusztult vidékek, lelkes amatőrök és pályamunkások, kövér bírók és ideges drukkerek, megfáradt lábak és tetovált mellkasok, gólöröm és bánatos sörözés.

(Hátsó füves fotótárlat, Magyar Olimpiai és Sportmúzeum, SportAgóra, Budapest XIV., Ifjúság útja 2. A kiállítás július 25-ig tekinthető meg.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.