Karantémák

A több hónapos bezártság sajátos nyelvet hoz létre, karanténfolklórt, járványdialektust, ha nagyon soká tart: új nyelvet!

Balázs Géza
2021. 01. 08. 15:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A több hónapos bezártság sajátos nyelvet hoz létre, karanténfolklórt, járványdialektust, ha nagyon soká tart: új nyelvet! Születik karanténmese, karanténdal, karanténsláger, karantének, karanténfolk, karanténvers. Most a jellemző karantémákat, a „vírusszerűen” terjedő karanténnyelvi humort mutatom be.

Az idősek védelmében kialakított délelőtti vásárlási időszak: „vásárlási időssáv”. Bejegyzés: „Végre elmúlt 11, dzsalok is a boltba. Mia…? Több nyugger van bent, mint idősek napján a kultúrotthonban.” Udvariassági távolságtartás: „Chuck Norris életében nem hoz változást a vírus, nem érti ezt a felhajtást, eddig is úgy volt, hogy aki 1,5 méterre megközelítette, az meghalt.”

Maszkolás: „Eladó élethű öregembermaszk délelőtti boltba járáshoz.” „Tudtad, ha a maszkodat pálinkával átitatod, sokkal vidámabb lesz a napod?” „Drágám, a boltban vagyok, hozzak valamit? Maszk van rajtad? Igen. A pénztárgépet.”

Pozitív: „Az Ecserin megkérdeztem, van-e Covid-teszt. Azt kérdezték, milyen kell: pozitív vagy negatív?” „Mindig azt mondják, hogy legyél pozitív. Most, hogy az vagyok, elkerülnek a barátok.” „Ezen a freskón Szent György éppen elvégzi a Covid–19-tesztet a sárkányon.”

Ha a kiinduló tételek nem tökéletesen fedik a valóságot, téves következtetésre juthatunk: „Ha a maszk és a kesztyű megvéd, miért van kijárási tilalom? Ha nem véd meg, miért kell hordani?” „Tudjátok, miért fogy egyre jobban a WC-papír? Mert ha egyvalaki tüsszent, tízen be…”

„Mit vigyek magammal? 2019: kulcs, telefon, pénztárca, 2020: kulcs, maszk, kézfertőtlenítő, törlőkendő, teafaolaj, végrendelet, nyúlláb, szerencsepatkó, fokhagyma, szamurájkard, stressz­labda. 2021:?”

A világ tele van fóbiákkal: „Mi a bajod az emberekkel? Nyolc után semmi.”

A humornak kedvelt témája az állatvilág. Kutya a gazdinak: „Kivigyelek sétálni?” „Embersétáltatást vállalok. Kalandorok kíméljenek!” Egerek beszélgetnek: „Beoltatod magad? Megbolondultál? Még nem fejezték be a kísérletet az embereken.” „Önelégült pofát vágott a kutyám, mikor meglátta, hogy séta előtt én is teszek magamra szájkosarat.” „Úgy jártunk, mint a tyúkok. Este bezárnak, reggel kiengednek bennünket.”

Annyi szakember van: „Akkor kórházba visznek? Nem, uram! Önnek a legnagyobb szakértelemre van szüksége, így a kommentszekcióba szállítjuk.”

Cecíliádák: „Csak játssza az eszét, akinek van!” „Csak az vegyen szaloncukrot, aki érzi az ízeket!” „Most kaptuk a hírt. Anno Mátyás király is koronás volt.” „Mindenki nyugodjon le! Télapó lázasan készül az ajándékokkal. Müller Cecília: Lázasan?”

Este van: „Ha látom, hogy este nyolcig nem érek haza, az már kapuzárási pánik?” „Összejött az asszony álma: se meccs, se kocsma, és este nyolckor otthon.” „Szólt a rendőr tekintéllyel: Mit keresel te kint éjjel?” „19.59: annyira siettem, hogy az utca végén a rendőrök nem lámpával, hanem kockás zászlóval állítottak meg.”

Létszámkorlát: „Jó napot, rendőrség! Bemehetünk? Sajnálom, már tízen vagyunk.” „Ha disznóvágást rendezel, tíz fő a maximum. De amint meghalt a disznó, mivel már halott, temetésnek minősül, jöhet még negyven haver!”

Soroló: „protein – kreatin – karantin.”

Álhír: „Figyelem! Semmiképpen ne engedjétek, hogy megmérjék a lázatokat, mielőtt beléptek egy boltba! Törlik a memóriátokat! Én is elindultam kenyérért meg tejért, befelé menet megmérték a lázam, és két rekesz sörrel értem haza.”

Miért (ne) ügyeljünk a nyelvhelyességre? (Rádió) „A húsz alattiakat nehéz kórházba vinni.” „Eladók sötét színű maszkok, kérésre gyereket is csinálok.” „Sziasztok! A postán meg a gyógyszertárban is van korlát? Igen, van. Rögtön a lépcső mellett.” „Az általános iskolákat mért nem zárassa be? Azok a gyerekek nem fertözödhetnek meg?” „Azért nem zárják be, mert nem szeretnék, hogy úgy írjanak, mint maga.”

Hogy ezek után ne jöjjön ránk a karantéboly, főzzünk egy karanteát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.