Kemény Megxit

Henrik herceg január végén elrepült Vancouverbe új élete felé, ahol reményei szerint nyugalmasabb napok várnak rá és családjára. Vajon a média békén fog hagyni egy botrányhős királyi párt, vagy Sussex hercege és hercegnője csak pénzzé szeretnék tenni címüket? Lemondásról van-e szó, vagy az Európa-szerte jellemző trendről?

2020. 02. 16. 8:58
Trooping the Colour ceremonies in London
A brit királyi család a Royal Air Force légiparádéján (a kép jobb szélén Meghan Markle és Henrik herceg), 2019 Fotó: Hannah Mckay Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Annus horribilisnek (szörnyűséges év) írta le 1992-t II. Erzsébet. Válások, Andrew Morton botránykönyve és a tűz a windsori kastélyban fémjelezték az évet. Tavaly karácsonykor a britek fogadásokat kötöttek, hogy vajon 2019-ről mit mond a királynő, hiszen férje autóbalesetet okozott, fia szexbotrányba keveredett, unokái pedig a lapok szerint folyamatosan harcban állnak egymással. Végül a „döcögős” jelző hangzott el. Miután január 8-án Henrik herceg és felesége, Meghan hivatalos Instagram-oldalukon bejelentették, hogy „visszalépnek a királyi családban betöltött magas rangú pozíciójuktól”, ismét elindultak a találgatások, hogy vajon 2020 lesz-e az annus horribilis 2.0.

A királynő azonban közel hetvenéves uralkodása alatt megtanulta kezelni a családi és politikai vészhelyzeteket. Jelen esetben támogatta unokája és neje kívánságát, hogy magánemberként éljenek, de szigorú feltételeket szabott. Nem fosztotta meg őket az ő királyi fensége (His/Her Royal Highness – HRH) megszólítástól, de megtiltotta annak használatát, kötelezte őket, hogy fizessék vissza brit otthonuk, a Frogmore Cottage felújításának összegét (2,4 millió font), amiért a továbbiakban bérleti díjat is fog kérni, továbbá lemondatta Henriket a brit hadseregtől kapott tiszteletbeli címeiről, illetve a nemzetközösség ifjúsági nagyköveti pozíciójáról.

Engedélyezte a párnak, hogy munkát vállaljanak, és saját bevételük legyen, amelyre szükségük is lesz, mivel többet nem kapnak királyi fizetést.

A kialakult helyzetet sokan VIII. Eduárd Wallis Simpson miatti lemondásához hasonlítják. Azonban néhány szakértő felhívja a figyelmet, hogy az, hogy a trónöröklési sorban hatodik helyen álló Henrik külföldre költözik, aligha nevezhető lemondásnak. Ugyanakkor érdekes a HRH megszólítás tiltása, hiszen még VIII. Eduárd is megtarthatta az ő királyi fensége címet lemondása után. Feleségét, Wallis Simpsont viszont soha nem ismerték el királyi fenségnek, sírján is a nem királyi hercegeknek járó őkegyelmessége (Her Grace) szerepel, pedig a windsori herceg feleségeként járt volna neki a megszólítás. András herceg a szexbotrány és a Jeffrey Epsteinnel való kapcsolat nyilvánosságra kerülése után vonult vissza a királyi teendőktől, de címe megmaradt. Lányai, Beatrix és Eugénia hercegnők szintén használhatják a HRH megnevezést, pedig mindketten civil karriert építenek.

Ugyanígy tehetett II. Erzsébet legfiatalabb fia, Eduárd herceg is, aki filmprodukciós céget vezetett.

A HRH elhagyásában lehet bizonyos büntetés, ugyanakkor elsősorban azért történt, hogy Henrik és Meghan ne építhessen második udvart Kanadában. PR-szakemberek és celebképviselők ugyanis egybehangzóan állítják, hogy alaptalan Henrik reménye, miszerint a média majd békén fogja őket hagyni, ha az óceán túlpartján tartózkodnak. Jonathan Shalit celebügynök szerint a pár „többet ér Obamáéknál, mivel ők nem királyi családtagok”, ezért folyamatos lesz irántuk az érdeklődés.

A The Guardian összehasonlításából kiderül, hogy Meghan hercegné 2018 májusi esküvője óta 843 újságfőcímben szerepelt, amelyeknek mindössze 20 százaléka volt pozitív, 43 pedig negatív. Sógornőjéről, Katalinról 144 főcím szólt, amelyek 47 százaléka volt pozitív, és csak 8 százalékuk negatív. Ugyanakkor Katalint Vilmossal való házassága előtt kilenc évig hívták „waity Kaitie-nek”, aki karrierépítés helyett a hercegnői életre vár. Anyjával és húgával együtt rendszeresen aranyásónak titulálták, aki társadalmi státuszért mindent megtesz. Hasonló sajtót kellett elviselnie Mária dán koronahercegnének is, aki tasmán születése miatt sokáig nem beszélt (helyesen) dánul, és ezt a sajtó rendszeresen felhánytorgatta. Még Mary Donaldsonként parkolási büntetést is kapott hiányos nyelvtudása miatt. Zsófia svéd hercegné glamourmodell volt, mielőtt férjhez ment volna Károly Fülöphöz. Az eljegyzés után a svéd média folyamatosan köszörülte nyelvét a jövendő hercegnén annak nagyon nem előkelő múltja miatt. Mette-Marit norvég koronahercegné a diploma hiánya, Maxima holland királynénak pedig apja miatt kellett szégyenkeznie, aki az argentin diktatúra alatt miniszteri pozíciót töltött be.

A brit királyi család a Royal Air Force légiparádéján (a kép jobb szélén Meghan Markle és Henrik herceg), 2019

Fotó: Reuters

Henrik herceg reméli, hogy túl drága lesz a brit médiának a folyamatos kanadai jelenlét.

A XXI. században azonban minden ember kezében telefon és kamera van, ezért bárki válhat hírközlővé. Erre a jelenségre épül a citizen journa-lism (amikor kezdetleges technológiával hétköznapi emberek közvetítenek eseményeket), illetve a brit bulvármédiában elfogadott fizetni a fülesekért, ezért valószínű, hogy kanadaiak garmadája ragad majd telefont, és küldi az újságoknak a fotókat a civil hercegi párról. A palota háttérmunkájának hiánya ezenkívül olyan esetekben is bebizonyosodott, amikor például Diana hercegnő először utazott Ausztráliába a válása után. Az út katasztrófába fulladt, mert nem volt, aki kordában tartotta volna a médiát.

Egyesek szerint éppen ezért a hercegi pár csak bűnbaknak használja a médiát, és döntésük az üzletről szól. Jelenleg együtt 30 millió dollárt érnek, ez Meghan színésznőként szerzett és Henrik örökölt vagyonából áll össze. Életvitelük fenntartásához többmilliós fizetést kell kitermelniük, de ez a celeblétből megoldható. Hírek szólnak arról, hogy Meghan hamarosan ruhacéget indít, a hercegné megállapodott a Disney-vel, hogy hangját fogja kölcsönözni egy rajzfilmfigurának, ám a teljes bevétel jótékony célra megy. Henriket az Apple tévével és Oprah Winfreyvel hozzák kapcsolatba, hogy együtt készítenének dokumentumfilmeket, illetve szó van a párról szóló életrajzi könyvről is. A Megxit utáni első közös fellépésüket Floridában vállalták, ahol Harry egy befektetési banki estélyen szólalt fel. Hivatalos információk nincsenek arról, hogy kaptak-e pénzt a beszédért, de médiaszakértők szerint a hasonló felszólalások 400 ezer fontot érnek.

Kérdés, mi lesz a múlt júniusban levédetett Sussex Royal branddel, amely név alatt már több ajándéktárgyat is árusít a pár. A bevétel az övék.

A királykék hátterű H és M monogramot korona alatt összekötő logó fémjelzi a pár weboldalát, jelenlétét a közösségi médiában és a közös jótékonysági tevékenységüket. Át kell alakítani a honlapot, hiszen nem használhatják tovább a HRH megszólítást, és kérdés, hogy a Royal megnevezés mennyire illeti meg őket. Egyesek szerint a királynő elveheti a brandet, mások úgy vélik, hogy inkább kötelezi a párt, hogy azt csak a jótékonysági munkájukban használják. Ha Henrik és Meghan celebként folytatják életüket, bármikor bejegyeztethetnek egy újabb brandet, ám a celeblét aligha egyezik a nyugodt kanadai élettel.

Egyes szakértők úgy vélik, hogy a brit sajtóban a „legkeményebb Megxit”-nek csúfolt krízis valójában Károly herceg régóta szorgalmazott ötletének első lépése. A jövendő uralkodó túl nagynak tartja a brit királyi családot, amely így jóval nagyobb anyagi megterhelés a például Spanyolországban és Norvégiában megszokott király, királynő, koronaherceg, koronahercegnő négyesnél. Legutóbb 2019 októberé-ben Svédországban csökkentették a királyi család szigorúan vett tagjainak számát. XVI. Gusztáv öt unokája elvesztette a HRH címet, az már csak Viktória koronahercegnő gyermekeit illeti meg.

A Megxit egyezség egy évig érvényes. Ez alatt az idő alatt a Sussex pár eldöntheti, hogy működik-e a királyi családon kívüli lét, tudnak-e elég pénzt keresni kiadásaik fenntartásához, illetve hogy megfelel-e nekik az észak-amerikai otthon. Nem biztos ugyanis, hogy Kanadában maradnak, mivel ott turistaként nem tölthetnek többet hat hónapnál. Ha működik a megállapodás, akkor az precedensként szolgálhat Vilmos fiatalabb gyerekei, Sarolta és Lajos számára, ha a jövőben önálló életre vágynának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.