Politikai fenevad

Csalódást keltett az a múlt heti, Tel-Avivba szervezett tüntetés, amelyen Benjámín Netanjáhú megvádolt miniszterelnök mellett akartak szolidaritást nyilvánítani. Alig néhány ezren jöttek el. Pedig nagy támogatásra lenne szüksége a kormányfőnek ahhoz, hogy minél tovább maradjon miniszterelnök, amivel sikeresen eltolná az ellene induló per kezdetét.

Pósa Tibor
2019. 12. 10. 14:15
An ultra-Orthodox Jewish man walks past a Likud election campaign poster depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu in Jerusalem
Ortodox zsidó férfi a Likud párt Netanjáhút ábrázoló választási plakátjai alatt. Fotó: REUTERS/Ammar Awad
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem hagyja nyugodni az izraeli választópolgárokat a politika. Egy éven belül harmadjára is szavazniuk kell a parlament összetételéről, hogy feloldják végre a két választás után fennálló patthelyzetet. Valószínűleg ez a szavazás márciusban lesz. Sem a jobboldali Likud a szövetségeivel, sem a középpárti Kék-Fehér koalíció nem tudott immár másodjára sem többséget elérni a 120 fős kneszetben, ezért kell a harmadik voksolás.

Most azonban új elemmel bővült a választásokat megelőző időszak. November második felében Aviháj Mandelblitt, Izrael főügyésze bejelentette, hogy vádat emel a hetvenesztendős Benjámín Netanjáhú, az ország kormányfője ellen, mégpedig korrupció, csalás és hatalommal való visszaélés miatt. Ilyen még nem volt a modern Izrael történetében, hivatalban lévő miniszterelnököt még sohasem vádoltak meg. Mint Mandelblitt fogalmazott, háromévnyi vizsgálódás után „nehéz szívvel, de szemernyi habozás nélkül” hozta meg a döntését.

Elegendő bizonyíték halmozódott fel az országot miniszterelnökként több mint tíz éve irányító – ez is rekord a zsidó államban – Netanjáhú ellen, hogy három ügyben megindítsák ellene a bírósági eljárást. „Nehéz és szomorú nap ez Izrael életében, de a törvények mindenkire vonatkoznak” – érvelt Mandelblitt, aki egykoron Netanjáhú bizalmasa volt, ő töltötte be a kabinetfőnöki tisztséget, munkabírása és eltökélt törvénytisztelete miatt főnöke, azaz a miniszterelnök javasolta a főügyészi tisztségre. Ma már talán másképp döntene.

Mely ügyekben látta mindenképpen törvénysértőnek a főügyész Netanjáhú magatartását? Netanjáhú és felesége, Sara nagy értékű ajándékokat fogadott el külföldi személyektől, Arnon Milchan hollywoodi producertől és James Packer ausztrál milliárdostól. A szivarok, pezsgők és ékszerek összértékét a nyomozók 250 ezer euróra, azaz mintegy 83 millió forintra tették. A kérdés csak az, hogy mivel hálálta meg ezeket a kormányfő. A másik ügy lényege: miként próbálta meggyőzni Netanjáhú a Yediot Aharonot, a legnagyobb példányszámú izraeli napilap tulajdonosát, Arnon Mozest arról, hogy újságjában kedvezőbb színben tüntessék fel őt? A miniszterelnök felajálotta a laptulajdonosnak, ha elfogadja ajánlatát, a kormányfő Mozes újságjának legnagyobb vetélytársát, az ingyenes terjesztésű Israel Hayomot korlátozza a terjesztésben.

A legsúlyosabb vád szintén azt jelzi, hogy Netanjáhú mennyire nem volt elégedett azzal a képpel, amely róla a sajtóban megjelent. A Bezeq izraeli telekommunikációs cég vezetője, Shaul Elovitch, aki a Walla! népszerű internetes honlap tulajdonosa is, tárgyalásban állt a miniszterelnökkel. A vádak szerint Netanjáhú felajánlotta neki, hogy ha kedvezőbb képet fest róla az inertnetes újságjában, akkor ő is hatással lesz azokra a törvényekre, amelyek Elovitchot is igen érdeklik.

Ortodox zsidó férfi a Likud párt Netanjáhút ábrázoló választási plakátjai alatt. Súlyos vádak
Fotó: REUTERS/Ammar Awad

Ez így is volt, a becslések szerint a médiamogul cége a törvénymódosítás eredményeképpen több százmillió dollár hasznot zsebelt be. Ez már rendkívül súlyos vád, ha igazolják, ebbe belefér a hatalommal való visszaélés bűntette is. Az ügyészek magnófelvételekkel, tanúvallomásokkal támasztják alá állításukat, ha arra szükség lesz. Ha e vádpontban bűnösnek találják a kormányfőt, akkor maximum tízéves börtönbüntetésre számíthat, emellett a másik két ügyben esetenként három-három év is kiszabható. A tárgyalásra azonban két-három évet még várni kell még a legoptimistább baloldali elemzők szerint is.

A tét nagy, nemcsak személyesen Netanjáhú, hanem a jobboldali Likud párt számára is. Egyelőre nem tudni, miként fog hatni ez a fejlemény a márciusi választásra. Egy közvélemény-kutató cég még a vádemelés előtt arról érdeklődött a lakosságnál, hogyan értékelnék, ha a kormányfőt vád alá helyeznék. Az összlakosság körében végzett felmérés 53,5 százaléka úgy tartotta, le kell mondania megbízatásáról, még a jobboldali szavazók 47 százaléka is ezt az álláspontot osztotta. Netanjáhú továbbra is ügyvezető miniszterelnök. A centrista és baloldali ellenzék természetesen azt követeli, hogy távozzon a kormányfő a posztjáról. A jogi csatározásban a legfelsőbb bíróság pár héten belül ígéri a véleményét arról, hogy Netanjáhú valóban sérthetetlen-e megbízatásában.

Ha ez a helyzet, és el akarja kerülni a nemcsak politikailag, hanem személyében is megsemmisítő bírósági tárgyalást, akkor nincs más hátra, mint hogy meg kell őriznie legalább az ügyvezető miniszterelnökséget. Erre két esély kínálkozik: megnyeri a márciusi választást, és összehozza a kneszetben minimum 61 mandátumot biztosító koalíciót. Akkor ő lesz az immár végleges kormányfő, mandátuma lejártáig élvezi a mentességet. De a döntetlen eredmény is jó neki az időhúzásra, ügyvezetőként folytathatja véget nem érő kalandját. Az elemzők szerint a tavaszi voksoláson a jobboldal és a centrista–baloldal között újból patthelyzet állhat elő. Az izraeli választási rendszer, amelyet a világ egyik legdemokratikusabbjának minősítettek, most már jó idő óta nem tud megszülni egy országot vezető kormányt.

Azt nem lehet megkérdőjelezni, hogy Netanjáhu tízéves miniszterelnöksége biztonságot és gazdasági jólétet hozott Izraelnek. Igaz, ezt néha önkényes eszközökkel, ahogy ellenzéke ítéli meg, egyszemélyes vezetéssel, sőt „diktatúrával” valósította meg. Még jól jöhet a centrista tömörülés vezetőjének, Benny Gantznak, hogy mozgolódás tapasztalható a Likudban is. Többen megpróbálják kikezdeni Netanjáhú személyét, és előválasztásokat követelnek a soron következő törvényhozási voksolás előtt. Eddig ilyet nem mertek volna kérni, a pártjában olyan egyeduralkodó hatalma volt a kormányfőnek, most viszont többen úgy látják, hogy végzetesen meggyengült. Vérszagra gyűl az éji vad. De ne felejtsük el Netanjáhú személyiségének jellemzőit: okos, művelt politikai fenevad, aki már számtalan cselszövést túlélt, és ráadásul óvatos, eddig minden veszélyt kivédett és megelőzött. Most azonban más tulajdonságait kellene kamatoztatnia. Mindenesetre harcolni fog.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.