Sírásók markolóval

Nem mindennapi maffiaper zajlik Szlovákiában, hiszen egy ma is aktív politikust, a felvidéki Alsóhatár polgármesterét, Dora Ferencet és bűntársait öt gyilkossággal hozták összefüggésbe a hatóságok. A vád szerint a terheltek a dunaszerdahelyi mészárlást is kivitelező Sátor Lajost és bandáját bízták meg azzal, hogy likvidálják strómanjaikat és üzleti ellenfeleiket.

Pámer Dávid
2020. 09. 27. 12:34
Some 2000 wellwishes and bereaved relatives stand in silence during the funeral ceremony of five out..
A dunaszerdahelyi mészárlás áldozatainak temetése, 1999. Dora Ferenc kapcsolatban állt a leszámolást végrehajtó Sátor-bandával Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A településvezetőre és vádlott-társaira tavaly februárban csaptak le a Valentin fedőnevű akció keretében a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség kommandósai. A rajtaütés előzménye, hogy a csallóközi maffiaper néhány, azóta már súlyos börtönévekre elítélt vádlottja azt vallotta: Dora és fia a kétezres években a Sátor-bűnbanda tagja volt, sőt a maffiózóknak strómanjaik és ellenségeik kivégzésére adtak utasítást Doráék. A politikusról a hatóságokhoz már évekkel ezelőtt befutottak olyan információk, hogy baráti kapcsolatban állt Sátor Lajossal. Dora annyit beismert, hogy 2008-ban együtt nyaralt az akkor már nemzetközi körözés alatt álló maffiafőnökkel Olaszországban.

A Sátor Lajos vezette bűnszervezet a kilencvenes és kétezres években Szlovákia legrettegettebb maffiacsoportja volt, több tucat gyilkosság és alvilági leszámolás írható a számlájukra, köztük az egész Európát megrázó dunaszerdahelyi mészárlás: 1999. március 25-én a Pápay-klán tíz tagját rendőrnek öltözött bérgyilkosok lőtték szitává a Fontana bárban, a tömeggyilkosság részleteit azóta is homály fedi. A Sátor-banda életben lévő tagjait a besztercebányai Specializált Büntetőbíróságon ültették a vádlottak padjára, és az elmúlt években többen önmagukra és másokra nézve is terhelő vallomásokat tettek. Így került a hatóság célkeresztjébe az alsóhatári polgármester. A vád szerint a gyilkosságokat a Sátor-féle csallóközi bűnszervezet kivégzőosztagának tagjai, köztük N. Zsolt „Csonti” és B. György „Bugi”, a klán „sírásója” hajtották végre. Utóbbi a polgármester perében szeptemberben háromnapos vallomást tett: míg a galántai járásbeli falu első embere, fia és két társuk ártatlanságukat hangoztatták, addig Bugi a bíróságon arról beszélt, hogy milyen körülmények között rendelték meg a gazdasági bűncselekményekhez felhasznált strómanjaik, illetve ellenségeik kivégzését Sátor Lajostól, akinek 2010-es halála után a terhelteknek B. György is segített eltüntetni a holttesteket.

A dunaszerdahelyi mészárlás áldozatainak temetése, 1999. Dora Ferenc kapcsolatban állt a leszámolást végrehajtó Sátor-bandával
Fotó: Reuters

A több tíz éves fegyházbüntetését töltő férfi hangsúlyozta, nemcsak Doráéknak, hanem más bűnözőknek is segédkezett a piszkos munka elvégzésében: „egyszerűen el kellett ásnunk az embereket, eltakarítani a szemetet a fölöttünk lévők után” – emelte ki Bugi, aki állítja, mára jó útra tért, ezért segíti a hatóságokat a különböző bűncselekmények felderítésében. B. György hozzáfűzte ehhez azt is, hogy a polgármester az egyik áldozat eltakarítása után azt kérdezte tőle, hogy biztosan jó helyen van-e elásva a holttest, nem kéne-e kiemelni és máshova elvinni a tetemet. Utóbbi személy még 2004. januárjában tűnt el nyomtalanul. A vád szerint Sátor emberei rendőrnek öltözve állították meg a munkahelyére tartó vállalkozót, majd megbilincselték, és egy csárdában tartották fogva, később pedig előre kiásott sírba temették a meggyilkolt üzletembert. B. György a bíróság előtt is nyomatékosította, hogy a bűnszervezetben az eltűnés után már azonnal mindenki tudta, hogy az alsóhatári polgármester termőföldekhez akart hozzájutni, ezért döntött a nádszegi férfi kivégzéséről. A Sátor-klán volt tagja megemlítette továbbá, hogy Dora fia az apjához hasonlóan oldotta meg a problémákat: „odahívott az irodájába, és mondta, hogy el kéne tenni valakit. Kérdeztem, ki az, azt mondta, hogy egy senkiházi” – állította a „bűnbánó” maffiózó, aki hozzátette, hogy három-négyezer euróért vállalta a később megölt ember elásását.

Mint mondta, Búslakon szalmakazal mellett találtak rá az alkalmas helyre, ahova a potenciális áldozatot vitték, akinek fogalma sem volt, mi vár rá. Bugi részletesen ecsetelte, miképpen történt az emberölés: állítólag kivégzője átkarolta a vállalkozó vállát, viccelődött vele, majd agyonlőtte a mit sem sejtő fiatalembert. A bíróságon egy 2012-ben likvidált cseh strómanról is szót ejtettek, akit a vádhatóság álláspontja szerint ugyancsak az alsóhatári politikus öletett meg. A kivégzésre ráadásul azon a telken került sor, ahol elfogásáig Dora Ferenc lakott. A lelőtt holttestet markolóval ásták el a birtokon, mindehhez a koronatanú hozzáfűzte, annyira rettegtek a környékbeliek Doráéktól, hogy az sem lett volna gond, ha fényes nappal tüntetnek el ott egy holttestet, nem beszéltek volna. Igaz, Bugi később úgy hallotta, a politikus idővel megparancsolta az egyik bűnözőnek, hogy vigye el a telkéről a hullát. Az alsóhatári maffiaper szeptember 30-án Sátor jobbkezének, N. Zsolt Csontinak a meghallgatásával folytatódik.

Szlovákiában Dora az első olyan aktív honatya, akit emberöléssel vádolnak, jóllehet egy volt gazdasági miniszter, Pavol Rusko is gyilkossági ügybe keveredett néhány évvel ezelőtt, akinek leendő áldozatát csak az mentette meg, hogy a merénylet megszervezésére felkért maffiavezért, Mikulás Černákot 1997-ben letartóztatták. A több leszámolás miatt életfogytiglani fegyházra ítélt, ma már a hatóságokkal együttműködő Černák csak húsz évvel a letartóztatása után kezdett beszélni a félbemaradt merényletről, ami után a volt politikust emberölés előkészületével vádolták meg, mert az ügyészség igazoltnak látta, hogy az egykoron a Markíza Tv igazgatójaként ismert Rusko elszámolási vita miatt akarta eltüntetni volt üzlettársát, Sylvia Volzovát. Černák a bíróságon bűnösnek vallotta magát, és elmondta, emberétől, az Aranykéz utcai robbantás ügyében is tanúskodó Miloš Kaštantól 1997 őszén értesült arról, hogy Rusko találkozni szeretne vele. A későbbi gazdasági miniszter azt szerette volna, hogy Černákék segítsenek megoldani a „problémáját” úgy, hogy nyom nélkül tüntessék el riválisát. A maffiafőnök ebbe belement, emiatt pedig elnézést kért Volzovától, mielőtt a Németországban élő hölgy távozott volna a bíróságról. Érdekesség, hogy Volzovát 1998-ban a szlovák újságíró-gyilkossággal megvádolt, majd nemrég bizonyítottság hiányában első fokon felmentett Marián Kočner vállalkozó is figyelmeztette, hogy veszélyben az élete, ám arra nem tért ki, hogy a besztercebányai gengszteren kívül még kit bíztak meg megöletésével. Az oligarcha jól ismeri Ruskót, vele együtt került a vádlottak padjára gazdasági bűncselekmény miatt, amivel összefüggésben pár hónapja 19 évet szabott ki rájuk nem jogerősen a bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.