Karanténban van, de már megtekinthető a vöröspanda Debrecenben

Az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja.

Forrás: MTI2020. 06. 15. 20:44
Bambuszlevelet rágcsál egy vöröspanda Fotó: MTI/EPA/Roland Weihrauch
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már megtekinthetik a látogatók a debreceni állatkertbe a napokban érkezett vöröspandahímet, aki egyelőre még karanténban van – közölte az intézmény igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Pandita a németországi dortmundi állatkertből érkezett hat év előkészítő munka eredményeként az Európai Fajmegőrzési Program (EAZA EEP) keretében. Az állatkertben 2014 óta már él két kiváló genetikájú nőstény – olvasható Nagy Gergely Sándor közleményben.

A járványhelyzet miatt hónapokra el kellett halasztani a nemzetközi állatszállításokat, de pénteken megérkezett Pandita. A hím a hosszú út után egyelőre a karantén időszakát tölti, de már a látogatók is megtekinthetik az ikerlányok bemutatójával szomszédos kifutóban, ahogy a helyben termelt bambuszt csemegézi – jelezte az igazgató.

Bambuszlevelet rágcsál egy vöröspanda
Fotó: MTI/EPA/Roland Weihrauch

Hozzátette: az állatkert egyik közönségkedvencének számító faj, a kispanda vagy vörös macskamedve (Ailurus fulgens) a macskamedvefélék családjának egyetlen ma élő faja. Életterének drasztikus zsugorodása és az illegális kereskedelem következtében vadon élő populációját ma tízezernél kevesebb felnőtt egyedre becsülik, ezért a faj veszélyeztetett besorolással szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján.

Emberi gondozásban élő állománya is nehéz helyzetben van, mivel a születések száma nagyjából megegyezik a halálozásokéval.

A debreceni állatkert részt vesz a Vöröspanda Hálózat (Red Panda Network) munkájában is és támogatja a faj megőrzését Nepálban és Indiában.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.