Többezer éves csontváz segítheti a népességmozgások kutatását

Egy évezredekkel ezelőtt erőszakos halált halt, közép-ázsiai származású nőnek a mai Törökország területén feltárt csontjai segíthetik a kutatókat az ókori népességmozgások tanulmányozásában.

Forrás: MTI2020. 06. 02. 19:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az asszony maradványaira a mai Dél-Törökország területén lévő ókori romváros, Alalah egy kútjának mélyén találtak rá. Csontjai olyan emberek maradványai közé tartoznak, akik egy virágzó civilizációban, a mai Törökországot és Iránt is felölelő régióban éltek a 7500-3000 évvel ezelőtti időszakban.

A DNS-elemzés kimutatta, hogy a nő valahonnan Közép-Ázsiából származott, talán 3200 kilométerre vagy még messzebbre attól a helytől, ahol a csontjait megtalálták.

A kutatók szerint az asszony nagyjából 40-45 évesen halt meg, feltehetőleg az i.e. 1625-1511 közötti időszakban. Maradványain számos sérülés nyomai láthatóak.

„Nem tudni hogyan és miért érkezett a nő – vagy mindkét szülője – Közép-Ázsiából Alalahba” – mondta Philipp Stockhammer, a müncheni Lajos-Miksa Egyetem régésze, aki a Cell című folyóiratban publikált tanulmány egyik társszerzője volt.

„Kereskedők? Rabszolgák? Házasság? Amit eddig tudunk az az, hogy ez a nő genetikailag nem idevalósi, vagyis nem egy kultúrák közötti frigy gyümölcse. Ez pedig azt jelenti, hogy ez a nő egyedül vagy egy kis család közösen tette meg ezt a hosszú utat” – jegyezte meg a szakember.

Stockhammer szerint a nőt megölték, majd a testét egy kútba dobták. A gyilkosság okát illetően csak találgatni tudnak a szakemberek: lehet, hogy nemi erőszak, az idegenekkel szembeni gyűlölet vagy rablás áldozata lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.