A túl sok fekete medvecukor okozott halált az USA-ban

A gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrendkiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 18:04
Ilyen a Haribo-féle medvecukor Forrás: wikimedia.org
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A túl sok fekete medvecukor okozta egy 54 éves massachusettsi építőmunkás halálát: heteken át fogyasztott napi másfél zacskóval belőle, ezért állt meg a szíve.

„Ha csak kevés medvecukrot eszik az ember, kicsivel az is megemelheti a vérnyomását” – mondta Neel Butala, a Massachusettsi Általános Kórház kardiológusa, aki a New England Journal of Medicine friss számában bemutatta az esetet.

A gondot a medvecukorban, valamint más ételekben és étrendkiegészítőkben az édesgyökérből kivont glicirrizin okozza. Hatására veszélyesen csökken a kálium szintje, más ásványok és eletrolitek egyensúlya is felborul.

Ha valaki két héten át csak napi 56 gramm medvecukort eszik, az is szívproblémákat okozhat, különösen 40 év fölött – figyelmeztet az amerikai gyógyszerhatóság (FDA).

„Nemcsak a medvecukorról van szó, lehet édesgyökértea, gumicukor, egy csomó vény nélkül kapható dolog. Még néhány sörben, például egyes belga sörökben is benne van ez az összetevő” – magyarázta Robert Eckel, a Coloradói Egyetem kardiológusa, az Amerikai Szív Szövetség korábbi elnöke. Ő nem vett részt a massachusettsi férfi gyógyításában.

Az 54 éves féri esete nem mindennapi: tavaly bekövetkezett halála előtt néhány héttel váltott kedvelt zacskós édessége, a Twizzlers piros, gyümölcsízű változatáról fekete medvecukorízűre. Egy gyorsétteremben, ebéd közben esett össze.

Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy szervezetében vészesen kevés volt a kálium, ami szívritmuszavart és más problémákat okozott. Újraélesztése sikeres volt, másnap azonban meghalt.

Ilyen a Haribo-féle medvecukor
Fotó: wikimedia.org

Az FDA 3,1 százalékban határozza meg a glicirrizin megengedett arányát egy-egy élelmiszer összetevői között, de sok édesség nem tünteti fel, mennyit tartalmaz a veszélyes ízesítőből – mondta Butala.

A népszerű Twizzlerst is gyártó Hershey cég szóvivője, Jeff Beckman az esetre reagálva e-mailjében írta, minden termékük fogyasztása biztonságos, „az FDA előírásainak maradéktalan betartásával készült”, és minden étel, az édességek is mértékkel fogyasztandók.

Egészségügyi kockázatot jelenthet a szénhidrátmentes étkezés

A szénhidrátok megvonása árthat a szívnek, az alacsony szénhidráttartalmú étrenden élők, vagyis a kevés gabonát, gyümölcsöt és keményítőben gazdag zöldségeket fogyasztók esetében jelentősen nő a pitvarfibrilláció (AFib), a leggyakoribb szívritmuszavar kockázata – állapították meg kínai kutatók. Az Amerikai Kardiológusok Társaságának éves tudományos ülésén bemutatott tanulmányukban a szakemberek csaknem 14 ezer ember több mint két évtizedet felölelő egészségi adatait elemezték, ez az első és legnagyobb léptékű tanulmány, amely a szénhidrátfogyasztás és a pitvarfibrilláció közötti kapcsolatot mérte fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.