Egészséges és tápláló reggeli – avagy miért egyél zabot

A diétázók nagy kedvence, fogyasztása azonban nem csak nekik, mindenkinek egyformán ajánlott.

Forrás: origo.hu2020. 09. 08. 12:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zab remek reggeli. Fogyaszthatjuk zabpehelyként, zabkásaként, turmixok alapanyagaként, de beletehetjük az omlettünkbe és a palacsintánkba is.

Ezek a tápláló szemek rendkívül gazdagok rostban, fehérjében, kalciumban és vasban is. A nélkülözhetetlen tápanyagoknak köszönhetően nagyon is egészséges.

1. Támogatja a szív egészségét

A zabban található oldható rostok segítenek megszabadulni a rossz koleszterintől, ezáltal megóvhatják a szívet.

2. Kiváló a tápanyag-összetétele

A többi gabonához képest több fehérje és zsiradék van benne, ráadásul fontos vitaminok és ásványi anyagok forrása.

3. Tovább érezzük magunkat jóllakottnak

Gazdag rosttartalma miatt sokkal tovább érezzük magunkat jóllakottnak, tehát összességében kevesebb kalóriát fogyasztunk. Ez annak köszönhető, hogy a rostok késleltetik a gyomor kiürülését.

4. Jó hatással van a teljesítőképességre

Kiváló szénhidrátforrás, jó hatással van a teljesítőképességre és fokozza a kitartást.

Fogyasszuk bátran sportolás vagy edzés előtt, esetleg, ha egy nehéz munkanap van kilátásban.

5. Sokoldalú alapanyag

Nagyon jól variálható gyümölcsökkel, zöldségekkel és húsokkal is. Nemcsak saját zabpelyhet készíthetünk belőle, de például bepanírozhatjuk vele a húst, hozzáadhatjuk a házi gyümölcspüréhez, megszórhatjuk vele a salátánkat is.

A reggeli rántotta is sokkal táplálóbb zabbal.

Zabos palacsinta

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • 1 bögre alacsony zsírtartalmú tej
  • ¾ bögre liszt
  • ¾ bögre zab
  • 3 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál olívaolaj
  • 1 csipet só
  • 1 csipet fahéj
  • Elkészítés:

  • Keverjük össze a lisztet, a zabot, a cukrot, a sütőport, a fahéjat és a sót.
  • Keverjük hozzá a tejet, a vajat és a tojást, dolgozzuk simára a tésztát.
  • Melegítsük fel az olajat egy serpenyőben és kezdjük el kisütni a palacsintát.
  • A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.