Egyre több puma bóklászik a chilei fővárosban

Az Andok lábánál fekvő, hatmillió lakosú Santiago környékén az utóbbi időben többször láttak pumát.

Forrás: MTI2020. 09. 24. 17:48
A puma őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is Fotó: ORESTISZ PANAJOTU Forrás: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pumakölyköt fogtak be egy elegáns santiagói környéken – közölték a helyi állatkert illetékesei.

Az Andok lábánál fekvő, hatmillió lakosú chilei főváros környékén az utóbbi időben többször láttak pumát. A hegyi oroszlánként is emlegetett macskaféle ragadozó őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is.

A pumakölyköt a Las Condes városrészben látták az anyjával és egy másik példánnyal kószálni.

A ragadozókat feltehetően a pandémia miatti karanténszabályok következtében lecsendesedett város csalta le a hegyekből. A vadak élelmet kereshettek a városi környéken, mivel a sokéves szárazság miatt nem volt elég táplálékuk. Az állatkert szakemberei arra is rámutattak, hogy maga a város is a hegyek felé terjeszkedik, és ezzel is fogy a vadon élő állatok, köztük a pumák élőhelye.

A puma őshonos az egész amerikai kontinensen, így Dél-Amerikában is
Fotó: MTI/EPA/Oresztisz Panajotu

„Hozzá kell szoknunk a pumák jelenlétéhez. Velünk maradnak” – mondta Alejandra Montalba, a santiagói állatkert igazgatója.

Az állatkert gondozói a hatóságokkal együtt fogtak hozzá szerdán a pumakölyök befogásához, s mint mondták, ezt követően folytatják a vadászatot a többi pumára.

A befogott állatokat egészségügyi ellenőrzés után rendszerint szabadon engedik a vadonban.

Emberi maradványokból evő pumákat lőttek ki az arizonai hatóságok

Az arizonai hatóságok még januárban kilőttek három pumát, amelyek egy túraútvonal mentén emberi maradványokat ettek. Az arizonai vadászati és halászati hivatal illetékese, Raul Vega szerint a pumákra nem jellemző ez a viselkedés, emberi maradványok fogyasztása abnormális jelenség náluk. De azok a pumák, amelyek ezt teszik, nagyobb valószínűséggel támadnak a jövőben emberre, és ez veszélyezteti a közbiztonságot. Vega megjegyezte, hogy a pumákat ráadásul mindössze alig 50 méterre találták egy népszerű túraösvénytől, ahol a környéken látótávolságra házak is állnak, és a vadőrök kiabálására sem riadtak meg. Az emberi maradványokat hétfőn este fedezték fel Tuscon közelében a Pima Canyon-ösvénynél. A helyi seriff hivatala kedden közölte, hogy a halottkémmel együtt vizsgálatot indítottak az ügyben. A hivatal szóvivője elmondta: nem hiszik, hogy egy puma végzett azzal az emberrel, akinek a maradványait megtalálták.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.