Tiszta széntechnológiára fejlesztene a Mátrai Erőmű vezetése

2025. utáni átalakítása során tiszta széntechnológiára fejlesztenék a Mátrai Erőmű visontai részlegét.

Forrás: MW2020. 10. 08. 14:20
null
Forrás: EROMUVEKEJSZAKAJA.HU
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kóbor György, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke és az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója új tervekről és fejlesztésekről számolt be a napokban.

Az erőmű 2025 utáni átalakításának terveivel elkészültek, a tulajdonosi jóváhagyást követően pedig hozzáláthatnak azok megvalósításához, nyilatkozta Kóbor György, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnöke, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója.

2025-ig biztosan lesz széntermelés a bükkábrányi és a visontai bányában is, erről döntött nemrégiben a menedzsment javaslatára a tulajdonos MVM Zrt.

A Mátrai Erőmű környéki szénbányászatnak köszönhetően energiaipari fejlesztés veheti kezdetét
Fotó: MEKH

– Át kellett tekintenünk a Mátrai Erőmű ellátásbiztonsági helyzetét és világossá vált, hogy a két bányát csak együtt lehet működtetni az erőmű kiszolgálása érdekében. Megmarad tehát a visontai bánya, ennek megfelelően gondoltuk újra az üzleti terveket. Többször voltam lent a visontai bányában, látszik a fejlődés, ott vagyunk a szénrétegeknél. A déli bányából lassan hordjuk ki az utolsó volumeneket, s átállunk a keletire. Nyolc évet látunk előre, nyilván az üzemi engedély 2025-ig szól, de valamilyen hasznosítás később is lehetséges – mondta Kóbor György.

Kifejtette, elkezdték a fejlesztési tervek kidolgozását, elvi koncepcionális döntések már születtek. Egy 500 megawattos gázüzemű blokkban gondolkodnak, a Geosol által már működtetett infrastruktúrával pedig hulladékhasznosító villamos berendezésben is. A rekultiváció kapcsán napelemparkokat terveznek, míg a lignit készletek alternatív felhasználásaként tiszta szén technológiát alkalmazó kísérleti üzemet hoznának létre azzal a céllal, hogy ha beválik, és lesz forrás is, még többet fejlesszenek. Egyelőre ez a négy elem biztos.

A visontai üzem fejlesztése 2025-re megvalósulhat, amit a bükkábrányi részleg további fejlesztése követne
Fotó: MEKH

– A tiszta szén esetében különböző technológiák léteznek, de ezek egyelőre gazdasági értelemben még nem létező projektek. Jellemzőjük, hogy csak támogatásból lehet őket megvalósítani. Arra számítunk, hogy akár száz százalékos támogatásban is részesülhetünk az újdonság okán. Ha igaz, és ki tudjuk próbálni, mennyire életképes a technológia, később, ahogyan fejlődik, piacképes, bankképes beruházásokat is lehet ennek alapján létrehozni. A tiszta szén üzemet alapvetően Visontán tervezzük, de ezek moduláris egységek, ha a visontai megvalósul, később akár Bükkábrányban is lehet – magyarázta Kóbor György.

A teljes cikk ITT érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.