Vitát váltott ki a Dávid-szobor letakarása Firenzében + videó

Cenzúrának nevezte a Dávid-szobor köztéri példányának fekete lepellel történt bevonását Eike Schmidt, az Uffizi-képtár igazgatója, aki szerint a firenzei polgármester kezdeményezése a művészi és társadalmi szabadságot korlátozza.

Forrás: MTI2022. 03. 10. 9:58
null
Firenze, 2014. július 22. Michelangelo Buonarroti Dávid címû szobrának másolata Firenzében a Palazzo Vecchio elõtt, a Piazza della Signoria téren, a város egyik központi terén. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítõje vállalja a felelõsséget. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ egyik leglátogatottabb képtárát 2015 óta vezető Eike Schmidt kijelentette, hogy a múzeumokban és a köztereken kiállított szobrok nemcsak művészi értéket képviselnek, hanem oktatnak, költői üzenetet hordoznak, azonosságot adnak, egyéni és közösségi bátorításként szolgálnak.

Hozzátette: 

teljes letakarásuk, akármilyen indokból is történjen, cenzúrával egyenlő, és ezért ellentmond a szabad társadalom alapjainak.

Eike Schmidt a szobrok letakarását rosszabbnak tartja annál, amikor kereskedelmi célra vagy politikai üzenetre használják fel őket, ami 

meghamisítja értelmüket, és akarva vagy akaratlanul banálissá, nevetségessé teszi őket.

A német művészettörténész Dario Nardella firenzei polgármesternek, a Demokrata Párt (PD) politikusának döntését bírálta, aki március 6-án letakartatta Michelangelo Dávid-szobrának azt a példányát, amely a központi Signoria-téren a városháza előtt áll. 

A szobrot fekete lepellel vonták be, amelynek szegélyét az ukrán nemzeti zászló színeivel díszítették. Március 6. a szobrász, festő, építész Michelangelo Buonarroti születésnapja.

Dario Nardella a szobor letakarását a fájdalom és a gyász jelének nevezte a háborúban elesettekért, az ukrán civilekért és katonákért éppúgy, mint az oroszokért, akiket „Putyin küld a halálba”.

Firenze első embere kijelentette, hogy a Dávid-szobor a zsarnokság elleni küzdelem jelképe.     

A Dávid-szobor eredeti példányát 1504-ben állították a Palazzo Vecchio előtti térre, ahol 1882-ig volt látható. Restaurálása után, 1882-től a Galleria dell’Accademia termeibe került, ahol most is van. A szobor hű másolatát 1910-ben helyezték a Palazzo Vecchio elé.

Borítókép: Michelangelo Buonarroti Dávid című szobrának másolata Firenzében a Palazzo Vecchio előtt, a Piazza della Signoria téren, a város egyik központi terén (Fotó: MTVA/Faludi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.