Új gazdára lelt Buzz Aldrin holdra szállásnál viselt kabátja

A 92 éves egykori űrhajós dzsekije több mint 2,7 millió dollárért kelt el, ezenkívül több űrhajósereklyét is elárvereztek – írja a VG.

Forrás: Vg.hu2022. 07. 27. 14:35
null
Houston, 2019. július 18. Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins, az Apollo-11 amerikai ûrexpedíció tagjainak eredeti ûrhajósruhája az amerikai ûrkutatási hivatal (NASA) houstoni Johnson ûrközpontjában 2019. július 17-én. Az ûrközpont 30-as számú épületében lévõ irányítóterembõl vezényelték egyebek között az Apollo-11 missziót, amelynek keretében Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969. júliusában elsõként lépett a Holdra. A történelmi emlékhellyé nyilvánított helyiségben lévõ irányítókonzolok és a képernyõk eredetiek, a szõnyegek, kávésbögrék, ruhadarabok és hamutartók pedig másolatai az eredetieknek, de ugyanúgy vannak elrendezve, ahogy 50 évvel ezelõtt voltak. MTI/EPA/Larry W. Smith Fotó: Larry W. Smith
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Buzz Aldrin az 1969-es, Holdra szállás során viselt kabátja 2 772 500 dollárért (mintegy 1,1 milliárd forint) kelt el, mindössze egy héttel a landolás 53. évfordulója után – számolt be róla a CNN.

A misszió során használt felszerelésen megtalálható az Apollo–11-űrprogram logója és az űrhajós neve. A ruha tűzálló, szorosan szőtt szilícium-dioxid szálakból álló, beta clothnak nevezett anyagból készült.

Az eladást lebonyolító Sotheby’s New York-i aukciósház közleménye szerint ez a kabát az eddig legdrágábban űrben járó amerikai műemlék lett. Az aukció közel tíz percig tartott. Buzz Aldrin űrruhája az egyetlen, olyan Apollo–11-küldetés során használt darab, amely magánember birtokában van. Neil Armstrong és Michael Collins felszerelését a washingtoni Nemzeti Légi- és Űrmúzeumban állították ki.

Az Apollo–11-küldetéshez kapcsolódó egyéb ereklyéket is elárvereztek. Az expedícióról készült összefoglaló jelentés 819 ezer dollárért (330 millió forint), az Eagle holdkomp landolási jelentése 327 ezerért (131 millió forint) kelt el. Ezenkívül elárvereztek egy az űrhajón lévő poroltót, Aldrin több kitüntetését, valamint egy róla formázott MTV–VMA-szobrot is amelyen egy Holdember felirat szerepel.

Hosszas gondolkodás után úgy döntöttem, itt az ideje annak, hogy megosszam a világgal ezeket a tárgyakat, amik egy történelmi pillanat szimbólumai, de számomra mindig is a tudománynak és a felfedezésnek szentelt életem személyes emlékei maradnak

– nyilatkozta a korábbi űrhajós.

Aldrin, Buzz
Buzz Aldrin a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában, ahol Donald Trump amerikai elnök az Apollo–11 Holdra szállásának 50. évfordulójáról emlékezik meg 2019. július 19-én. Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo

Remélem, a gyűjtemény betekintést nyújt abba, hogy milyen is volt Buzz Aldrinnak lenni

– tette hozzá.

A 92 éves Aldrin második emberként lépett a Hold felszínére, pár másodperccel Neil Armstrong után. Ő az Apollo–11-küldetés utolsó élő tagja.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Neil Armstrong, Buzz Aldrin és Michael Collins, az Apollo–11 amerikai űrexpedíció tagjainak eredeti űrhajósruhája az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) houstoni Johnson űrközpontjában 2019. július 17-én. Az űrközpont 30-as számú épületében lévő irányítóteremből vezényelték egyebek között az Apollo–11 missziót, amelynek keretében Neil Armstrong és Buzz Aldrin 1969 júliusában elsőként lépett a Holdra. A történelmi emlékhellyé nyilvánított helyiségben lévő irányítókonzolok és a képernyők eredetiek, a szőnyegek, kávésbögrék, ruhadarabok és hamutartók pedig másolatai az eredetieknek, de ugyanúgy vannak elrendezve, ahogy ötven évvel ezelőtt voltak (Fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.