Az internet új sztárja a kis színes mandarinréce

Pillanatok alatt meghódította a közösségi oldalakat ez a színes kis mandarinréce, ami az ősz összes színét magára öltötte, mielőtt a fehérvári Csónakázó-tó környékére költözött – írja a Feol.hu.

Forrás: Feol.hu2022. 10. 10. 12:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Élénk tollazatával azonnal kitűnik a szürke "kacsatömegből" ez a félénknek mondható hím réce, amit nem is olyan egyszerű lencsevégre kapni. Szíve szerint rejtőzködne, ám fizimiskája ezt nem igazán teszi lehetővé. Szerencsés, mert puskavégre sem sokszor került az idők során, ugyanis húsa kevésbé ízletes.

Nagy példányszámban tartják őket számon, nem számít veszélyeztetett fajnak. Az alapvetően Ázsiából származó mandarinrécét könnyű tenyészteni, így mostanra sok egyed található Európában, és nem csak az állatkertekben. Fehérváron az öreghegyi Bányatónál is felfedezhetjük a fekete hattyúk között, sőt a fenti példány néha átköltözik a Bregyó halastavához is.  

 

Ázsiában az évszázadok során a hitvesi hűség és boldogság jelképévé vált, mert úgy tudták, egy egész életre választják párjukat és fiókáikat is együtt nevelik – de ez nem feltétlenül igaz – jegyzi meg a Feol.hu.

 

A vedlési időszakot leszámítva "nászruhát" viselő hím ismertetőjegye a vörös csőre, narancssárga szárnya, amit maga mögé feszít, csőre alatti piros tollazata és a zöld üstöke is, amit ha felborzolt állapotában látunk, akkor azonnal értelmet nyer a címadásom. Párját egyelőre nem sikerült felfedezni, de egyébként a tojó már korántsem ilyen díszes: szürkésbarna tollazata és tompa csőre van.

S hogy mennyire változatos manapság a Csónakázó-tó állatvilága: mostanában sokan szemügyre vehették a napozó kis teknősöket is, amik egyre nagyobb számban hódítanak teret maguknak a területen.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: Mandarinréce (Fotó: Bordács Balázs/Feol.hu)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.