Huzatfogó szivacs, vastag függöny – házi praktikák az energiaszámla csökkentésére

Eddig igen barátságos velünk a tél, hiszen a kemény fagyok elmaradtak, hó alig esett, eső bezzeg annál több december első harmadában. A fűtési költségek csökkentése azonban továbbra is fontos, a laikusok szerencséjére pénztárcakímélő megoldások garmadáját ajánlják a szakemberek. Jóval többről van szó, mint az évtizedekkel ezelőtt általánosan használt, a rosszul szigetelt ablakok közé tett, henger alakú párnákról.

2022. 12. 29. 11:00
null
Budapest, 2022. november 25. Felszerelt és mûködõ napelem - olyan szilárdtest eszköz, amely az elektromágneses sugárzást (fotonbefogást) közvetlenül villamos energiává alakítja - a fõvárosban Zuglóban, a Cinkotai út egyik társasházának tetején. Az év elsõ három hónapjához képest jóval több új háztartási méretû napelemes rendszert telepítettek, közel 12 ezer új háztartási méretû naperõmû állt üzembe, így június végén már összesen több mint 150 ezer ilyen rendszer mûködött Magyarországon. A rezsicsökkentés részleges kivezetése és az energiaválság rekordnövekedést hozhat a napelem piacon. MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Branstetter Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szigetelőcsíkkal, huzatfogó szivaccsal és vastag függönnyel hatékonyan lehet védekezni a hideg ellen

Ablakcserére nem mindig van lehetőség, akár egy huzatfogó szivaccsal is sokat tehetünk, emellett a rosszul szigetelő nyílászárókra létezik másik megoldás is: 

barkácsboltokban kapható öntapadós szigetelőcsíkkal a nyílászárók saját kezűleg szigetelhetők.

Ehhez csupán le kell takarítani a kereteket, és a megfelelő helyre illeszteni a szigetelést.

 Ne tegyünk bútort a fűtőtestek elé. Fotó: Pexels

Az egyik közismert jó tanács, hogy ne tegyünk bútort a fűtőtestek elé, még úgy se, hogy csak egy kis része lóg be elé. Ezek ugyanis átveszik a meleget, de sokkal kisebb hatékonysággal sugározzák ki magukból. Tegyünk ellenben hővisszaverő fóliát a radiátor mögé, ezzel megakadályozhatjuk, hogy az utcát melegítsük feleslegesen. A radiátorok mögötti fal ugyanis elnyeli a fűtőtestből származó meleg jó részét, amennyiben a radiátor utcai oldalra eső falon helyezkedik el. A radiátor hőjét a szoba irányába terelő fóliát pontosan a fűtőtest mögé kell felhelyezni, a felrakása átlagos ügyességgel megoldható. Amit ne tegyünk: sok háztartásban szokás a kimosott ruhát a fűtőtestre teregetni, pedig a vizes pólók, pulóverek és egyebek nagy felületet igényelnek, és elvonják a radiátor melegét.

A bejárati ajtó elé belülről függesztett vastag függöny szintén nagyon sokat segít a huzat ellen. Nehéz anyagból készült, vastag sötétítő függönyöket tehetünk az ablakok elé is, amelyek a szobában tartják a meleget. Fontos, hogy a hatékonyság érdekében ezek a függönyök jóval az ablakpárkány alá lógjanak – de ne takarják el a fűtőtesteket. 

Ha dupla ablakunk van, tegyünk közé huzatfogó szivacsot, párnát. 

Ez is sokat számít, ha a nyílászáróval gondok vannak. A napsütést azonban még télen is be kell engedni, hogy átmelegítse a szobákat, ezért ügyeljünk rá, hogy amikor besüt a nap, lehetőleg akadálytalanul engedjük be a természetes fényt a lakásba. Zárjuk ki a belső huzatot – az előbbiekhez hasonlóan ez is az Otthon.hu javaslata –, ami csökkenti a hőérzetet, azaz a beltéri ajtók szigetelésére is fordítsunk figyelmet.

Nem csak a nyílászárók, a szőnyegek is segíthetnek az energiafogyasztás csökkentésében

A nyár végén érdemes lecserélni az ágytakarót vastagabbra, újra leteríteni a puha, meleg szőnyegeket. Amennyiben földszinti vagy magasföldszinti a lakás, esetleg pince vagy garázs van alatta, aminek nem szigetelt a mennyezete, rengeteg hideg érkezhet alulról. Érdemes beszerezni egy-egy vastagabb szőnyeget, amely megakadályozza a hideg feláramlását.

Kevesen tudják, de a hővédő ablakfólia használatával 15-20 százalékkal csökkenthető az ablakfelületek hővesztesége. 

A hővédő ablakfólia használatával 15-20 százalékkal csökkenthető az ablakfelületek hővesztesége. Fotó Pexels

A hővédő ablakfólia a meleget benntartja, a napsugarakból csak a fényt engedi át, az infravörös hullámokat, csakúgy, mint az ultraibolya-sugárzást viszont kiszűri. Ez főként nyáron válik nagyon praktikussá, mert a napsugárzásból így kevesebb hő jut be a szobába, ezáltal kellemesebbé válik az élet. Az ablakfólia ára egy ablakcsere árának töredékéből is kijön, még akkor is, ha szakember végzi a fóliázást. Az Ingatlan.blog.hu szerint a beruházás egy szezon alatt megtérülhet, különösen klímás lakás esetében.

A szakemberek szerint a párásítás is jótékony hatású, mert a felmelegített, de száraz levegőt hűvösebbnek érezzük a páradúsnál. (A levegő ideális páratartalma ötven százalék.) Vegyük körül magunkat meleg színekkel, mert ezek valóban hatnak a komfortérzetünkre. A színes lakástextilek mellett sok pénzt spórolhatunk meg a jól megválasztott tapétával vagy falfestéssel. Válasszunk olyan anyagokat, amik vastagok és jól tartják a meleget.

Nem mindegy, hogy hol helyezkednek el elektromos eszközeink

Az áramfogyasztásunkra van jótékony hatással, ha a hűtőt nem tesszük sugárzó hőforrás (radiátor, tűzhely) közelébe, sem olyan helyre, ahol közvetlen napsugárzás éri. A készülék hátulján lévő kondenzátorrács jó szellőzést igényel, ezért helyezzük a hűtőt legalább tíz centiméterre a faltól, félévente pedig portalanítsuk a rácsot. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy jól zár, illetve szigetel-e az ajtó, a régebbi típusú készülékeket évente kétszer olvasszuk le, mert a lerakódott vastag jég növeli az energiafogyasztást. A mosógépek a legtöbb energiát a víz melegítéséhez használják fel, ezért az átlagosan szennyezett ruhákat elegendő harminc-negyven fokon mosni.

Számtalan helyen idézett adat:

a magyarok mintegy negyede még ma is úgy gondolja, hogy a kézi mosogatás energia- és víztakarékosabb, mint a mosogatógép használata, ez azonban tévhit.

Csakúgy, mint a mosógépek esetén, a mosogatógépeknél is fontos, hogy várjuk meg, amíg megtelik a készülék, illetve használjuk a megfelelő programot.

A mai modern televíziók már számos beépített, energiatakarékos funkcióval rendelkeznek, így ezek a készülékek pénztárcabarát módon működnek. Ennek ellenére érdemes a rendszeres portalanítás, hogy hosszú távon elkerüljük a túlmelegedést.

Apró ötletek, amikkel sokat spórolhatunk és komfortosabban élhetünk.

Borítókép: Szigetelőcsíkkal, huzatfogó szivaccsal és vastag függönnyel hatékonyan lehet védekezni a hideg ellen (Fotó: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor )

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.