Nők nyerték a Miss Universe-t, de a „férfi szépségkirálynők” sem csalódottak

Habár óriási vitát gerjesztett, hogy biológiai férfiak indultak, sőt Hollandiában és Portugáliában elsők lettek szépségversenyeken, a transzneműek a Miss Universe döntőjét azért (még) nem nyerték meg. Úgy tűnik, emiatt azonban egyáltalán nem csalódottak, mert legalább megmutatták magukat.

2023. 11. 24. 7:57
Sheynnis Palacios nicaraguai szépségkirálynő, a Miss Universe 2023 győztese. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétvégén El Salvador adott otthont a Miss Universe 2023 döntőjének, amely több szempontból is történelmet írt. Arra 2018-ban ugyan már volt példa, hogy egy transznemű mérette meg magát, most először azonban ketten is voltak: a holland és a portugál versenyző.

Rikki Valerie Kolle már azzal a címlapokra került, hogy nyáron Hollandia szépségkirálynőjévé választották. A felháborodott internetezők valósággal szétszedték, amiért egy biológiai férfi nyert, és ezzel elvette a lehetőséget biológiai nők elől. A mögötte végző második helyezett is úgy nyilatkozott, „idő kell neki”, hogy feldolgozza a történteket.

Történelmet írtak

A transzgender modell menetelése azonban El Salvadorban véget ért, a legjobb húszba sem jutott, azaz nem szerzett helyezést.

Szerepléséről Instagram-oldalán is megemlékezett. – Mennyire élveztem, és micsoda élmény volt, beleadtam mindent, és megmutattam magam. Boldog vagyok, és kiállok mindenért, amit tettem – írta. Hozzátette, ha nem is ért el helyezést, az ő fejében a csúcsra ért.

Láthatóvá tettem a közösségemet ezen a hatalmas színpadon. Átadtam az üzenetem, és felhívtam rá a figyelmet

– magyarázta, nem is titkolva, hogy a hírverést a transzneműség elfogadtatására akarta felhasználni. „Nemzeti ruhájának” is szivárványszínű darabot választott:

Nem volt egyedül, El Salvadorban ugyanis Portugáliát egy másik biológiai férfi, Marina Machete képviselte. Ő az első húsz legszebb lány közé is bekerült – ezért „holland nővére” gratulált is neki. A portugál versenyző is bevallottan dolgozik azon aktivistaként, hogy minden magát transzneműnek valló megkapja a neki szükséges orvosi kezelést.

A 72. Miss Universe abban is történelmet írt, hogy a húsz legszebb lány közé került Nepál képviseletében egy plus size modell, a 80 kilogrammos Jane Dipika Garrett is. És először indult a versenyen pakisztáni szépség, igaz, Erica Robin az apró keresztény kisebbséghez tartozik, de a fürdőruhás számnál így is burkiniben lépett színpadra.

Az első három helyezett Miss Nicaragua, Miss Thaiföld és Miss Ausztrália lett.

Magyar érték

Magyarországot a gyönyörű Blága Tünde képviselte, ám ő sem szerzett helyezést. 

A lány magyar nemzeti ruhában jelent meg a versenyen, amiről azt írta közösségi oldalán: „életem egyik legszebb pillanatát éltem át, hiszen a világ legkiemelkedőbb szépségversenyén a saját nemzetem öltözetét vehettem magamra a nemzeti ruhás felvonuláson.” 

Bejegyzésében arról is vallott, hogy büszke magyarságára és csángóságára. 

Ez a felvonulás a saját népviseletemben El Salvadorban nemcsak egy esemény volt számomra, hanem egy lehetőség, hogy megmutassam a világnak, hogy erősek vagyunk, és hogy nem hagyjuk magunkat! 

„Szorosabbra fűztük közösségünk szálait, és együtt szólaltunk fel azokért az értékekért, amikért hosszú évszázadokon keresztül küzdöttünk. A magyarságunkat nem lehet kritikákkal eltörölni. Létezünk és létezni fogunk! Nincsenek határok, amik szétválaszthatnának minket!”

– írta többek között.

Aktivista tulajdonos

A Miss Universe-t 2015-ben egyébként egy thai és nyíltan transzgender üzletember, Anne Chakrajutathib vásárolta meg húszmillió dollárért.

Visszaemlékezései szerint gyermekkorában egy fiúiskolába járt, ahol gyakran támadások célkeresztjébe került lányossága miatt. Később üzleti sikerei után állítólag egymillió dollárt költött különféle nemátalakító műtétekre és egyéb eljárásokra, hogy nővé válhasson. Vagyonát a Forbes 2020-ban 210 millió dollárra becsülte, amivel a harmadik leggazdagabb transzgender volt a világon. Habár a Miss Universe megvásárlását üzleti okokkal magyarázta, arról is ismert, hogy a transzgenderjogok lelkes aktivistája. 

Borítókép: Sheynnis Palacios nicaraguai szépségkirálynő, a Miss Universe 2023 győztese. (Fotó: Facebook/Miss Universe)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.