A migrén kutatásáért ítélték oda idén az Agy-díjat

Négy migrénkutatással foglalkozó tudós kapta idén az idegtudomány legnagyobb presztízsű kitüntetését, az Agy-díjat – számolt be róla az MTI.

Forrás: MTI2021. 03. 05. 15:46
migrén
Szörnyű érzés a szűnni nem akaró fejfájás Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dániai Lundbeck Alapítvány csütörtökön jelentette be, hogy a brit Peter Goadsby, az amerikai Michael Moskowitz, a svéd Lars Edvinsson és a dán Jes Olesen nyerte el megosztva az 1,1 millió euróval (403 millió forinttal) járó Agy-díjat.

A négy tudós felfedezett egy kulcsfontosságú mechanizmust, amely migrént okoz, és ezzel megnyitották az utat az agyi rendellenesség új, megelőző kezelései előtt.

A díjnyertes kutatás a lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, szédüléssel, valamint rendkívüli hang-, fény-, érintés- és szagérzékenység-szimptómákkal jelentkező migrén idegi alapjának vizsgálatával foglalkozott. A migrén világszerte minden hetedik embert érinti, nagyjából háromszor gyakoribb a nőknél, mint a férfiaknál.

Szörnyű érzés a szűnni nem akaró fejfájás
Fotó: Pexels

Goadsby, a King's College London neurológiaprofesszora a bejelentés előtti sajtókonferencián elmondta: nagyon örül neki, hogy a migrénkutatás megfelelő elismerésben részesült.

A Lundbeck Alapítvány által adományozott egymillió eurós díjat olyan tudósoknak ítélik oda évente, akik az idegtudományban érnek el rendkívüli eredményt.

2011-ben, az elismerés első díjazottja három magyar idegtudós volt.

Buzsáki György, Freund Tamás és Somogyi Péter a memóriafolyamatokban kulcsszerepet játszó agyi ideghálózatok feltárásáért vehette át az Agy-díjat.

Az idei díjak átadását október 25-én rendezik meg Koppenhágában. A díjat Frigyes dán koronaherceg adja át.

Kiemelt kép: Pexels

Hogyan harcoljunk a migrénes rohamok ellen?

Akinek volt már valaha migrénes rohama, tudja, milyen fájdalmas lehet egy ilyen időszak. Nem csak magáról a fejfájásról van szó. A migrénes rohamot kísérheti hányinger, hányás, szédülés, étvágytalanság és teljes fizikai legyengülés. Lehet küzdeni ellene erős fájdalomcsillapító gyógyszerekkel, de érdemes lenne kipróbálni néhány természetes praktikát is, nem csak a tünetek kezelésére, de megelőzésére is – írja a Diéta és Fitnesz.

AKUPUNKTÚRA

Az akupunktúra évezredes keleti gyógymód, amelyet számos betegség kezelésére alkalmaznak. Egyebek között a migrénes fejfájás megelőzésére is alkalmazzák, hiszen az apró tűk segítenek abban, hogy az energia újra szabadon, akadály nélkül áramolhasson a testben, megakadályozva ezzel a migrén kialakulását. Érdemes akkor belevágni, amikor éppen nincsenek tünetek, így a kezelés hatására a rohamok elkerülhetők lehetnek.

ZÖLD TEA

A zöld tea nem csak természetes antioxidáns és immunerősítő, de jól alkalmazható a fejfájás enyhítésére is. A zöld teában található koffein ugyanis tágítja az agyi ereket, javítja a vérkeringést, így csökkenti a már kialakult fejfájás tüneteit, erősségét is. Ízesítheti citrommal vagy mentával, de kerülje a cukrot, mert az csökkenti a tea pozitív tulajdonságainak hatásfokát.

Tipp: Migrén esetén készítsünk hideg-meleg vizes lábfürdőt. Először a meleg, majd a hideg vízbe áztassuk a lábunkat, és ezt ismételgessük. A hideg-meleg váltakozása szintén tágítja az ereket, nem csak az agyban, de az egész testben, így enyhítheti a fájdalmakat.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.