Az inkák élve temették el az isteneiknek szánt áldozataikat

Az áldozatokat az inkák főistenének, a teremtő Viracochának és a leghatalmasabb Napistennek ajánlották.

Forrás: origo.hu2020. 10. 25. 21:37
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A perui régészek öt láma természetesen mumifikálódott maradványaira bukkantak, amelyeket az inkák körülbelül 500 évvel ezelőtt áldozhattak fel az isteneiknek. Az állatokat ráadásul még mindig azok a színes szalagok, vörös festék és tollak ékesítették, amelyekkel az inkák díszíthették fel őket a haláluk előtt.

A tudósok szerint valószínűleg élve temették el őket.

Az áldozati szertartások hatalmas lakomával jártak együtt

A lelet olyannyira ritka, hogy az Inka Birodalom feltárásának több mint egy évszázada során még senki sem bukkant hasonlóra Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén. A kanadai Calgary Egyetem kutatói még 2018-ban találtak a mumifikálódott lámákra a perui Tambo Viejóban található régészeti lelőhelyen, ám legfrissebb eredményeiket most publikálták az Antiquity tudományos folyóiratban.

A négy állatot együtt temették el az egyik korai épületben.

Lidio Valdez kutató, a kanadai Calgary Egyetem Antropológiai és Régészeti Tanszékének adjunktusa a LiveScience online tudományos portálnak megjegyezte: az áldozatokkal nemcsak azokat isteneket tisztelték, amelyeket az inkák a sikeres aratással, az egészséggel és a háborús győzelmekkel társítottak, hanem a birodalmukban élő népek összetartását is népszerűsítették, hiszen az áldozati szertartások jellemzően hatalmas lakomával jártak együtt.

Élve temethették el őket

A fiatal lámákat gazdagon feldíszítették: az inkák vörös, sárga, zöld és lila színnel festett, hosszú zsinóros bojtokat rögzítettek az állatok füléhez és nyakláncokat is adtak rájuk az áldozati szertartás során. A díszek arra utalnak, hogy a felajánlások különlegesek voltak – mutatott rá Valdez. – A történelmi feljegyzések azt mutatják, hogy barna lámákat áldoztak az inkák főistenének, a teremtő Viracochának, míg a fehér lámákat a leghatalmasabb Napistennek.

A teljes cikket az alábbi linkre kattintva érhetik el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.