Elküldte első panorámafelvételét a Perseverance Mars-járó

Hazaküldte a vörös bolygó felszínéről készített első, nagy felbontású panorámafelvételét a Perseverance Mars-járó – közölte szerdán az amerikai űrkutatási hivatal (NASA).

Forrás: MTI2021. 02. 25. 14:44
marsjáró
A kép illusztráció Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NASA szakemberei a Mars-járó Mastcam–Z kamerarendszere által február 21-én készített 142 képből illesztették össze a 360 fokos panorámafelvételt. A képen egy kietlen régió látható, rajta geológiai formációkkal, köztük egy szélkoptatta sziklával és a Mars-járó landolási helyszínének, a Jezero-kráternek a peremével.

A NASA szerint a legmodernebb kamerarendszer segíteni fogja a kutatókat a kráter légköri viszonyainak tanulmányozásában és azoknak a szikláknak, valamint üledékes területeknek az azonosításában, amelyeket aztán megvizsgálhatnak a Mars-járó műszerei.

A kép illusztráció
Fotó: Pexels

A Mastcam–Z kamerarendszer műveleteit irányító Jim Bell, az Arizonai Állami Egyetem kutatója szerint a képek azt mutatják, hogy a Perseverance remek helyen landolt.

Az egytonnás, hatkerekű Perseverance több mint 470 millió kilométer megtétele után múlt csütörtökön landolt a Marson a 250 méter mély Jezero-kráterben.

A tervek szerint egy teljes marsi évig – 687 földi napig – dolgozik majd a bolygón, ahol a mikrobiális élet nyomai után kutat.

Bemutatták az első jó minőségű videót, amelyet a Mars-járó készített

A videó minősége olyan jó, a képek pedig annyira lélegzetelállítók, hogy az irányítócsapat tagjai úgy érezték, amikor először megnézték, mintha maguk is benne ülnének a járműben. A Mars-járó mikrofonja nem működött tökéletesen, de felvette a jármű zajainak egy részét és a marsi szél zúgását.

Több mint 470 millió kilométer megtétele után közép-európai idő szerint csütörtök este landolt a Mars-járó a bolygón, a 250 méter mély Jezero-kráterben. Nem sokkal ezután az első fekete-fehér felvételek is megérkeztek róla a Földre. A Perseverance tanulmányozza a planéta éghajlatát és geológiáját, valamint kőzet- és talajmintákat gyűjt, amelyeket egy későbbi misszió során az Európai Űrügynökséggel együttműködve terveznek visszahozni a Földre, ahol a legfejlettebb laborokban vizsgálhatják meg őket.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.