Fantasztikus leleteket rekonstruálták Pompejiben

A két ember maradványait jó állapotban találták meg a város külterületének egy villájában – írja a HEOL.

Forrás: MW2020. 11. 23. 9:44
null
Pompeji, 2017. július 4 Esti kép a pompeji ókori romvárosról 2017. július 2-án. Július 8-tól kezdve minden kedden és csütörtökön éjjel megnyitják az UNESCO kulturális világörökségi jegyzékén szereplõ régészeti parkot a látogatók elõtt. (MTI/EPA/Cesare Abbate) Fotó: CESARE ABBATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vezúv csaknem kétezer évvel ezelőtti kitörésekor Pompejiben elhunyt két áldozat, úr és szolgája testét sikerült rekonstruálnia olasz tudósoknak. Fantasztikus, hogy még a halálukkor viselt ruhájukat is sikerült rekonstruálni a szövetlenyomatok alapján.

A két ember közül a fiatalabb, 18-25 éves, valószínűleg szolga lehetett, rövid tunikát viselt, feltehetően gyapjúból. Az idősebbik pedig egy 30-40 éves, gazdag ember volt a tudósok szerint, tunikát és gyapjúköpenyt viselt. A két testet azért tudták rekonstruálni, mert a csontvázakat a vulkáni hamu megőrizte egy zárt helyen.

A kutatók szerint mindét férfi 79. október 25-én halt meg.

Esti kép a pompeji ókori romvárosról
Fotó: MTI/EPA/Cesare Abbate

A maradványaikat a Pompejitől 700 méterre északnyugatra fekvő Civita Giuliana villában folyó ásatásokon fedezték fel. 2017-ben lovak maradványait is megtalálták ott.

Bár a pompeji múzeum a közönség előtt zárva van a pandémia miatt, a kutatók tovább dolgoznak.

A Vezúv kitörésekor elpusztult Pompejit az 1800-as években fedezték fel. A feltárási munkák azóta folynak.

A tudósok közleménye szerint a két férfi elmenekülhetett a Vezúv kitörése elől, de a másnap reggel érkező vulkáni hamu betemette őket, hiába menekültek a villa föld alatti, alsó szintjére, amiről úgy gondolták, hogy megvédi őket. A két áldozat egymás mellett feküdt a hátán, mintegy két méter mély szürke hamu rétegben találták meg őket. Az életkorukat csontmaradványaikból állapították meg.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érhetik el.

Régészet: Több ezer éves gyümölcs került elő Ausztriában

Bécs legrégibb, 4000 éves almájára bukkantak. Az osztrák főváros Oberlaa negyedében egy újkőkorszaki település maradványait tárták fel egy ásatáson, amikor két formátlan gombócot találtak a szakértők. Közelebbről megvizsgálva kiderült, hogy egy elszenesedett gyümölcs, pontosabban egy vadalma maradványairól van szó.

A leletről a bécsi régészeti intézet és a bécsi Agrártudományi Egyetem (Universität für Bodenkultur Wien – Boku) a pénteki alma napja alkalmából számolt be, amelyet hagyományosan november második péntekén ünnepelnek Ausztriában.

A feltárt földműves település időszámításunk előtt 2400 körül volt lakott.

Tovább

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.