Láb nélkül úszta át a Boszporuszt egy magyar férfi + videó

Az úszás előtt a szervezők arcán kiült némi rémület, a férfi azonban magabiztosan vette az akadályt.

Forrás: kisalfold.hu2020. 08. 24. 10:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor a Boszporusz-híd alatt Európa felé fordultam, eszembe jutott, milyen hosszú utat tettem meg az első Balaton-átúszástól mostanáig. Akadtak nehéz pillanatok, az utolsó 20 méteren nagyon küzdöttem az árral szemben, mégis óriási kihívás, élmény volt úszni az Európát Ázsiával összekötő tengerszorosban” – nyilatkozta a Kisalföldnek Patkás Tomi győri paraúszó.

Nem voltak mérgesek a medúzák

„Milyen a Boszporuszban úszni? Jobb, mint ahogy képzeltem. Korábban a porecsi úszófesztiválon többször részt vettem. Az Adria vize sósabb, erősebbek a hullámok az Isztrián, és a tenger sem volt olyan koszos a török nagyvárosban, mint amire számítottam. Pár medúzával találkoztam, de nem viselkedtek mérgesen velem” – kezdte a győri paraúszó.

Patkás Tomi vasárnap délelőtt ugrott a Boszporuszba és kevesebb mint két óra alatt átjutott Isztambul ázsiai részéből Európába.

Némi rémület a szervezők arcán

„Hosszasan keresve sem találtam volna jobb kísérőt Kubilay Karahan úrnál, aki a repülőtérről a versenyig mindenben a segítségemre volt. Hosszútávúszó-bajnokunk, Mányoki Attila révén a szervezőbizottság egyik tagja, Emre Seven szombaton megmutatta, mire kell figyelni a pályán. Szerencsére az elméletet sikerült átültetnem a gyakorlatba” – mondta Tomi Rocky.

A láb nélküli győri sportolón kívül egyetlen magyar úszó „fért be” a Boszporusz-úszás 2020-as mezőnyébe, míg Tomi mellett tizenkét paraúszó vállalkozott a tengerszoros legyőzésére. „Úszás előtt láttam némi rémületet a szervezők arcán, amikor vetkőztem. Igyekeztem nyugtatni őket, hogy menni fog, átúsztam a Dunát Budapesten és túléltem Porecset is. Ettől függetlenül biztosítottak számomra csónakot, amely kísért a 6,5 km-es úszás során” – mesélte Tomi.

Árral szemben az utolsó métereken

„Az úszás első félidejében óriási sodrás segíti az úszókat a Boszporusz-híd felé. Olyan erős az áramlat, hogy integetni alig maradt időm Kubilaynak. Az 1560 méter hosszú Boszporusz-hídnak körülbelül a közepe alatt fordultam Európa felé, ezt javasolta a török szervező és ezt tartottam is. Innentől kezdve rendkívül izgalmas az úszás, a Galatasaray szigetnél nem szabad lesodródni a jelölt pályájáról. Aki itt rosszul manőverezik, letehet arról, hogy két óra alatt célba érjen. A Boszporusz-hídtól árral szemben úsztunk, Európa partját így is jó tempóban közelítettem.

Az utolsó 20 méteren rendkívül erős volt az ár, ekkor nagyon lassan haladtam előre. Paraúszó-pályafutásom csúcspontjának tartom az úszást a Boszporuszban. A járvány miatt az úszókat hamar szélnek eresztették, a szervezők gondosan ügyeltek arra, hogy ne verődjön össze tömeg. Pedig ilyenkor népünnepélyt szoktak tartani a cél melletti parkban. Az úszást tanúsító oklevelet is e-mailben kaptam meg” – közölte Patkás Tomi.

Városnézés és egy jó haltál

„Hogy töltöd a hazaút előtti utolsó estét Isztambulban?” – kérdezte a Kisalföld munkatársa. „A kísérőm, Kubilay felvetette, hogy miként szeretnék ünnepelni. Azt kértem tőle, hogy kis városnézés után ennék egy jó haltálat. Azt mondta, hogy nála jobb idegenvezetőt úgysem találok Isztambulban, a halakra pedig ne legyen gondom” – búcsúzott Patkás Tomi, aki hétfőn korán reggel repül Bécsbe és tervei szerint délelőtt már Győrben lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.