Megnyílt a világ legmélyebb medencéje Lengyelországban

A Deepspot nevű létesítmény fő látványossága az a lyuk, amely a vízfelszíntől számítva 45,5 méteres mélységig hatol le.

Forrás: ORIGO.HU2020. 11. 24. 18:54
null
A világ legmélyebb medencéje Lengyelországban Forrás: FACEBOOK/DEEPSPOT
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Varsótól 50 kilométerre lévő Mszczonowban átadták a világ legmélyebb medencéjét, amely a koronavírus-járvány ellenére is nyitva tarthat. A rekordot azonban hamarosan megdöntheti egy angliai létesítmény. A Deepspot nevű létesítmény fő látványossága az a lyuk, amely a vízfelszíntől számítva 45,5 méteres mélységig hatol le. A tervezők szerint nemcsak a mélység, hanem a víz átlátszósága is különleges: Az oda leereszkedő búvárok úgy érzik majd magukat, mintha az űrben lebegnének, és nem lenne körülöttük víz – olvasható az Origó cikkében.

Átadták a világ legmélyebb medencéjét Lengyelországban.
Fotó: FACEBOOK/DEEPSPOT

Utóbbiból egyébként 8 ezer köbméter fér a medencébe, ami több mint húszszor annyi, mint egy átlagos, 25 méteres medence űrtartalma – írja a France 24.

A víz hőmérséklete valamivel melegebb, mint a hagyományos medencéké, így a víz alatt eltöltött hosszú idő ellenére sem kell feltétlenül búvárruhát venni a gyakorlatozáshoz.

A normál uszodákkal ellentétben a létesítményt nem érintik a koronavírus-járvány miatt Lengyelországban elrendelt bezárások, mivel oktatóközpontnak számít, amely tanfolyamokat kínál. A 40 millió zlotyba (3,3 milliárd forint) került medence mellé egy szállodát is terveznek építeni, amelynek szobáiból öt méteres mélységben figyelhetik majd a vendégek a búvárokat.

A világ legmélyebb medencéjével korábban az olaszországi Montegrotto Terme büszkélkedhetett, Padovától nem messze. Az Y-40 Deep Joy 42,15 méteres mélysége egy 14 emeletes épület magasságának felel meg (itt megnézheti egy videón, milyen oda lemerülni). A Deepspot ezt túlszárnyalja, ám a csúcsot tőle is átveheti majd 2021-ben az angliai Colchesterben épülő Blue Abyss, amelyet 50 méter mélyre terveznek.

A cikk teljes tartalma IDE kattintva érhető el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.