Mississippi száműzte az egykori konföderációs államok jelképét

Az új zászlót a november 3-i referendumon fogadták el, és a törvényhozás 2021. január 6-án hagyta jóvá.

Forrás: MTI2021. 01. 12. 9:10
null
Tate Reeves, Mississippi kormányzója hétfőn írta alá a törvényt Forrás: Youtub
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tate Reeves, Mississippi kormányzója hétfőn aláírta azt a törvényt, amellyel megváltoztatták az amerikai tagállam zászlaját, száműzve ezzel az egykori konföderációs államok jelképét.

Az új lobogón piros alapon két sárga csíkkal övezett kék mezőn fehér magnólia látható, amelyet fehér csillagok és In God we trust (Istenben bízunk) felirat övez.

Reeves az aláírási ceremónián úgy fogalmazott, hogy a régi zászló „komoly útakadály volt az egység felé”. Az új lobogóról szólva pedig kijelentette: „Ez bár kicsiny, de jóhiszeműen tett erőfeszítés az egység irányába”.

Tate Reeves, Mississippi kormányzója hétfőn írta alá a törvényt
Fotó: Youtube

Mississippi törvényhozása júniusban szavazta meg a korábbi lobogó lecserélését, amelynek a bal felső sarkában az egykori konföderációs államok jelképe volt látható, piros alapon kék kereszt, az utóbbiban végig fehér csillagokkal. Ez az amerikai polgárháborúban (1861-1865) a konföderációba tömörült déli államok zászlója volt és sokakat a rabszolgaság korára emlékeztetett. Az igény a változtatásokra a tavaly nyári, helyenként zavargásokba torkolló, afroamerikaiak jogainak védelme érdekében tartott megmozdulások nyomán merült fel.

Az új zászlót a tavaly november 3-i referendumon fogadták el, és a törvényhozás 2021. január 6-án hagyta jóvá.

Idén százéves a kettéfűrészeléses bűvész trükk

Idén százéves a világ egyik leghíresebb bűvész trükkje, amelyben az illuzionista kettéfűrészel egy embert: a centenárium alkalmából a londoni székhelyű Magic Circle online rendezvénnyel készül a hétvégére. A kettéfűrészeléses bűvésztrükköt a brit Percy Thomas Tibbles, művész nevén PT Selbit találta ki és 1921. január 17-én sokkolta vele először a közönséget az észak-londoni Finsbury Park Empire színházában – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A mutatvány igazi szenzáció volt és azóta a világ egyik legismertebb illúziójává vált, amelyet számtalan bűvész számtalan formában feldolgozott.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.