Méhlegelőkrűl

A Nyugatot majmoló zöldszívű városatyák gazzal csábítanák a méheket a fővárosba. Nem jönnek.

Bódi Ábel
2021. 07. 06. 12:00
null
Budapest, 2021. mjus 24. Mhlegel felirat tbla jelzi a Rkczi hd tltsn, hogy a terleten mzel s virgport ad, a mhek tpllkul szolgl vel s egynyri virgok vannak. A mhek s ms rovarok letternek megrzse rdekben a Fvrosi Kertszet Nonprofit Zrt. (FKERT) Budapesten, 22 klnbz terleten, sszesen 28 hektrnyi terletet jellt ki kaszlatlan, vadvirgos rtnek. MTVA/Bizomnyosi: Rka Lszl *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot szerzje/jogutdja kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: MTI/Róka László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, Karácsony Gergely őfőméltósága és érdemben öregedő kompániája úgy döntött, hogy Budapest akkor éri be leghamarabb „a” Nyugatot, ha felbuzdulva példájukon, valamit kezd a napégette zöldjével. Hiszen mily derekas tett volna ezek jobbá tétele, mert a betonba fagyott múlt mementóiként létező cementdzsungelben a természet akkor van jelen, ha egy jó polgára szobanövényt visz épp hazafelé, ezért hát illő és üdvös, ha valahogy megpróbálja a szerény honatya képességeihez mérten ezt valahogy jobbítani.

Tekintettel arra, hogy a székesfővárosnak gondja s baja más mára nincs, itt volt ennek az ideje! Derék városi elöljáróink mikoron a Lajtán túl jártak parancsért okosságért és bölcsességért, napszendület nagyvárosainak flaszterét koptatva lettek figyelmesek a járdaszigetek közt megbúvó kis oázisokra. Oly segítségére a hitvány szellemnek semmi sem érkezett, mint ezek a zöldellő ligetek. A világ ezer színében pompázó paradicsomi ligetekben dolgos méhek rajai röpködtek, s a kert közepén vígan integetett a tábla: méhlegelő. „Ez kell!” – gondolta magában a jó minister.

Gyorsan szaladtak hazáig, egészen az első közgyűlésig. Szegény elernyedt, ötlettelen és már a hazugságokból is kifogyott képviselőtársai hitetlenül nézték lelkesen a terembe törő hírhozóikat, de a beszámoló hallatára rögvest fellélegeztek! „Végre, itt a kiút! Egyszerre leszünk a nép szemében zöld lovagok és végre kontrázhatunk a megátalkodott jobboldalnak, aki azt merészeli állítani, hogy nem gazdálkodunk jól, ezért már a köztér rendezésére sem telik!” – nyugtatgatták egymást.

Egyik napról a másikra városszerte közhírré is tétettek nagy sárga táblákon: ímhol méhlegelő, s nem gaz! Egy ország hahotázott már az égnek törő dudva láttán, a derék magyar méhek pedig nem értették a tréfát. Mit vétettek ők, hogy aljas politikai célok mellett által is verik őket? Elküldték hát a legdolgosabbat, nézze meg, hogy legelőin a virág tényleg oly kövér-e. A jó katona azonban kimerülten, imbolyogva tért haza a város melletti kaptárba, hogy sajnos színes virágot egyet sem lelt, beköltözni nem tud a kompánia.

A város polgárainak nevetése pedig hamarjában halkult; át is csapott nagy tüsszögésbe, hisz egy dologról mégis elfeledkezett a zöld lovagság. A virág, a színes, s amit a méh is szeret, bizony magától alig terem. Varázs nem termi a rikító rétet, ahhoz munka, verejték, talajnak feltörése, vetése, gondozása szükségeltetik, ami úgy kerül súlyos tallérokba, ahogy a nyírásért kellene fizetniök, de mivelhogy az elmaradt, lett helyette rút allergia jussául a lakóknak.

Így hát a zöldszívű, zsugori mód pórul járt városatyáknak nem maradt más, mint a zsörtölődés és bosszankodás, s nagy irigységgel gondoltak továbbra is napnyugati szomszédaikra, akiknél virág is volt, s méh is vagyon.

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

(A borítóképen Méhlegelő feliratú tábla jelzi a budapesti Rákóczi híd töltésén 2021. május 24-én, hogy a területen mézelő és virágport adó, a méhek táplálékául szolgáló évelő és egynyári virágok vannak. Forrás: MTVA/Bizományosi: Róka László)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.