időjárás 18°C Vilhelmina 2021. September 19.
logo

Bolond lyukból bolond Szél fúj

Kárpáti András (MWH)
2021.09.15. 11:17 2021.09.15. 11:40
Bolond lyukból bolond Szél fúj

A baloldalnak állítólag vannak fontos üzenetei. Komoly témák, Dobrev- és Karácsony-víziók alapjövedelemről, elszámoltatásról, alkotmánypuccsról, miegyébről. Magabiztosan hangoztatják, hogy győznek a 2022-es választáson és elsöprik az Orbán-diktatúrát. Valójában sem önbizalom nincs, sem mondanivaló. És amikor ezzel szembesülnek, és a tisztánlátás ritka pillanataiban észlelik, hogy csak egy nagy lufit fújnak, akkor a kétségbeesés és pótcselekvés bénultságába jutnak. Abba a beszűkült tudatállapotba, amely például görcsös szorongásban vagy totális infantilizmusban nyilvánulhat meg.

E két szimptóma érdekes egyvelegének lehettek tanúi nemrég a józsefvárosi járókelők. A Momentumhoz csapódott Szél Bernadett – hajdani szeriőz imázsának a leghalványabb mázát is sutba dobva, mondhatni gátlástalanul – himbálózva, a félig letolt gatyájú rapperekre emlékeztető módon kampányolt a helyi jelöltjük, Csordás Anett mellett. – Előválasztás… Hé... Csordás Anett, Ya, ya ya ya... Csordás Anett mellett voksolunk, Csordás Anettben mi bízhatunk – hangoztatta Szél szürreális előadásában. Ahogyan a nagy traumát átélt embereknél megfigyelhető, a szorongás egyik lehetséges tünete a teljes bezárkózás, a katatón állapot – például előre-hátra történő hintázás – lehet, amit Szél „tánca” szimbolikus erővel jelenít meg. Az pedig, hogy infantilisnak miért tekinthető a bizarr performansz, úgy gondolom, nem szorul magyarázatra.

A produkció összhatása az átlagemberre nézve vélhetően a totális elképedés, s nehéz nem feltételezni, hogy az előadó is szembesült azzal később, hogy finoman szólva nem szalonképes dolgot tett, főleg annak fényében, hogy a magyar emberek képviseletére pályázik és parlamenti mandátumot szeretne nyerni. Valószínűleg ez az oka, hogy Szél Bernadett Facebook-oldalán nem büszkélkedett a dermesztő mutatvánnyal (kizárólag Instagram-story formájában tette azt közzé), továbbá hogy a máskor oly csípős kritikájú baloldali médiumok most mélyen hallgatnak.

Borítókép: MTI/Kovács Attila

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!