idezojelek

Ki a rasszizmussal a stadionokból!

Amiért meg kellene tiltani a térdelős provokációt a sportesemények előtt.

Cikk kép: undefined
2021. 09. 06. 13:07
Fotó: Illyés Tibor

Ideje gátat vetni a futballstadionokban, Forma–1-es versenyeken és más sportesemények alkalmával futótűzként terjedő rasszista provokációknak. A józan ész, az egészséges erkölcs és a tisztesség nevében meg kell tiltani a beteges letérdelést. Ez a megalázkodó gesztus ugyanis a bűnt magasztalja és meghamisítja a történelmet.

Mint köztudott, az ürügy egy George Floyd nevű, sokszorosan büntetett előéletű bűnöző, akinek kedvenc szokása volt várandós nőket a hasukhoz szorított pisztollyal kirabolni, és aki kábítószer hatása alatt erőszakosan ellenállt a vele szemben hamis pénz használata miatt kezdett rendőri eljárásnak, ártalmatlanítása során pedig meghalt. És mivel a halott bűnöző fekete volt, az őt szabályszerűen legyűrni igyekvő rendőr pedig fehér, a fehérgyűlölő etnobolsevista terrorszervezet, a Black Lives Matter feldúlta az Egyesült Államokat, a fehérellenes rasszizmus szélsőséges aktivistái és hasznos idiótái pedig körbetérdelik a világot.

E gesztussal egyrészt felmagasztalnak egy halott bűnözőt, másrészt azt a hazug narratívát terjesztik, hogy a halála valamiféle faji, etnikai konfliktus következménye volt, holott – mint oly gyakran harsogják – a bűnnek nincs színe, így tehát a bűnüldözésnek sincs. A gonosz fehér rendőr–szegény fekete áldozat ellentétpár velejéig hamis. Még hamisabb mindennek történelmi összefüggésekbe helyezése, összekötése a rabszolgaság intézményével.

Leszámítva ugyanis azt a tényt, hogy az amerikai Dél egykori társadalmának elenyésző kisebbsége tartott csak rabszolgát, a történelem szemérmetlen, durva meghamisítása azt állítani, hogy a rabszolgaság kizárólag a fehér ember történelmi bűne.

A valóságban fehérek éppúgy tartottak néger rabszolgát, mint négerek fehéret, négerek négert, fehérek fehéret, kreolok négert, fehéret és kreolt – el ne feledkezzünk az észak-afrikai arab országokban bújtatottan még ma is bevett rabszolgatartásról, vagy akár kiszolgáltatott, gyakran mentálisan sérült magyarok bűnözésből élő családok általi csicskáztatásáról!

A rabszolgaság intézménye és gyakorlata, egyes emberek személyes szabadságának elvonása, tárgyként, tulajdonként kezelése általánosan bűn – de nem a fehér ember bűne a feketékkel szemben.

Aki tehát mégis ezt hazudja akár szavakkal, akár a sportesemények előtti arcpirító letérdeléssel, az nemcsak végtelenül ostoba, de nyíltan rasszista, fehérgyűlölő is. Márpedig a fajgyűlöletnek nincs keresnivalója a sportban. Ideje tehát, hogy a sportszervezetek – kezdve mindjárt az UEFA-val és a FIFA-val – határozottan fellépjenek az ilyesfajta provokációk ellen, tiltsák és szankcionálják a térdelős provokációt.

(A borítóképen az angol csapat játékosai letérdelnek a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország–Anglia mérkőzés előtt a budapesti Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. Forrás: MTI/Illyés Tibor)

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!
 

 

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Huth Gergely avatarja
Huth Gergely

A történelem főutcáján

Gajdics Ottó avatarja
Gajdics Ottó

Mindannyian békét akarunk

Szőcs László avatarja
Szőcs László

A háború jó üzlet, csak nem nekünk

Sitkei Levente avatarja
Sitkei Levente

A kihívás

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.