idezojelek

Donáth Anna kikotyogta a titkot

Nagy lehet a baj a baloldali térfélen.

Csépányi Balázs avatarja
Csépányi Balázs
Cikk kép: undefined
Fotó: Koszticsák Szilárd

Donáth Anna, a Momentum európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán borult ki a Facebookra. A bejegyzése szerint nemrég felkérte őt a Facebook Oversight Board, a vállalat saját ellenőrző bizottsága (!), hogy mondja el a véleményét arról, hogy milyen problémákat lát. A politikus többek közt ezt írta a világhálóra:

„A cég több országban is kísérletezett a »politika« csökkentésével a felületén, mindenféle kritikára reagálva – viszont ezt, így biztos nem kérte soha senki. […] Most mégis úgy döntöttek, hogy különösebb meghatározás nélkül cenzúrázzák azt, ami nem tetszik nekik. Ez gyakorlatilag digitális cenzúra, és visszaélés az információfeldolgozás monopóliumával. Mert mégis, mi a politika? Nemcsak az, amikor előválasztás van, nemcsak az, amikor a parlamentről szavazunk, amikor a kormány politikusai cserélődnek. Az is politika, hogy melyik utcában tömjék be a kátyúkat. Hogy kiket támogasson az állam, ha nincsen végtelen forrása. Hogy meg tudjuk-e állítani a klímaváltozást. Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy ezt megakadályozzam. […]”

Ez a bejegyzés különösen annak fényében érdekes, hogy a Facebook rendszeresen korlátoz, tilt le túlnyomórészt jobboldali, kormánypárti újságírokat, szimpatizánsokat ártatlan bejegyzésük, megosztásuk miatt. Például engem sem erőszakra buzdító, rasszista, kirekesztő poszt miatt tiltott le korábban a Facebook, elég volt csak a migrációról írni egy rövidke bejegyzést.

Ennek a szigorú, ám de következetlen eljárásnak az lett az eredménye, hogy öncenzúrát alkalmaznak a jobboldali, nemzeti érzelmű felhasználók, nehogy véletlenül a korlátozás sorsára jussanak. 

Most azonban Donáth Anna kikotyogta: nagy lehet a baj a baloldalon. Hiszen ha az a politikus ír a Facebook cenzúrájáról, aki pont ahhoz az oldalhoz tartozik, akikkel igencsak kesztyűs kézzel bánik a techóriás, akkor valami mindig van a háttérben.

Természetesen Donáth eljut a szokásos végkifejletig is: ha a cég így folytatja, újabb négy évet garantál Orbán Viktornak.

Hogy mit is szeretne valójában Annácska, az a napnál világosabb: hallgattassák el a jobboldali hangokat teljesen, hogy még véletlenül se zavarjanak be a képbe azok a fránya kormánypárti felhasználók. Hiszen ezzel a kirohanásával a momentumos politikus gyakorlatilag a saját politikai pozíciójából és érdekéből fogalmazott meg kritikát, ráadásul magának a Facebooknak a felkérésére, olyan körmönfont módon, amit már megszokhattunk a hajdani SZDSZ-es politikusoktól. Mert ez vitathatatlanul nyomásgyakorlás volt, méghozzá jól megfontolt, előre kitervelt szándékkal.

Ne dőljünk be ezeknek a trükköknek! Ne legyenek illúzióink, ők mindig, mindent kizárólag a saját érdekükből, a céljaik eléréséért tesznek.

Mindenesetre azt ezután a Donáth-poszt után joggal feltételezhetjük, hogy nagy lehet a baj azon a térfélen.

Borítókép: Donáth Anna Júlia, a Momentum képviselője az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.