idezojelek

Márki-Zay leváltotta Dobrevet, majd összefogott vele

Még nagyjából fél év van a választásokig, ami elég idő arra, hogy kiderüljön: a „leváltott ellenzék” csak nem akart leváltódni.

Cikk kép: undefined
Fotó: Kurucz Árpád

Van egy jó és egy rossz hírem, attól függően, hogy kinek mi az értelmezési kerete. A baloldali előválasztás nyertese, Márki-Zay Péter teljesen mindegy, hogy jobboldali, baloldali, liberális vagy anarchoszindikalista, keresztény, ateista vagy ezoterikus, netán okkultista. Ganz egal, tök mindegy. Méghozzá azért, mert ha Márki-Zay Péter a sors furcsa fintorának köszönhetően netán miniszterelnök lesz, akkor egy lépést sem tehet a baloldal és annak vezére, Gyurcsány Ferenc hozzájárulása nélkül. Egyetlen törvényt, határozatot sem tud alkotni a baloldali frakciók, élükön a Gyurcsány vezette DK szavazatai nélkül. Körülötte a kormánytagok is nyilvánvalóan a baloldali pártok emberei lesznek. Ha esetleg nem tetszik majd neki ez a felállás, akkor egy perc alatt leváltják a kormányfői tisztségből a konstruktív bizalmatlansági indítvány intézményével, és a helyére ültetnek bárki mást. Valós hatalom kizárólag a parlamenti többséget maga mögött tudó kormány és miniszterelnök kezében van.

Tehát ki kell ábrándítanom mindenkit, aki azért szavazott az előválasztás második fordulójában Márki-Zayra, mert ő se Orbán, se Gyurcsány, ő a civil kurázsi megtestesítője, aki majd jól leváltja a Fideszt és a baloldalt is. A hódmezővásárhelyi polgármester legfeljebb az alsónadrágját tudná leváltani, ha éppen eszébe jut. Az utóbbi évek egyik legnagyobb átverése, igazi ópium a népnek, hogy itt a messiás, az Amerikából visszatért, zavaros múltú ember, aki hol ultrakonzervatív bigott keresztényként mutatkozik, hol Jézust is baloldalinak nevezi, máskor bátor és előremutató beszédként védelmébe veszi Gyurcsány őszödi epeömlését.

Márki-Zay a választások napjáig mondhat bármit és annak az ellenkezőjét is, ígérhet, esküt tehet, megfogadhatja, hogy mostantól csak fénnyel fog táplálkozni, egészen mindegy, hogy mit mond, mit tesz. Az előválasztás eredményhirdetése után egyébként éppen azt hangoztatta, hogy a „tiszták koalíciója”  leváltotta az ellenzéket is, majd kijelentette, hogy Dobrev Klárával és a baloldallal együtt szövetségben akarja leváltani a kormányt. Pestiesen szólva adódik a kérdés: Péter, megsütött a nap? Vagy ennyire hülyének nézed az embereket?

Külön tanulmányt, de legalább egy komolyabb publicisztikát mindenképp megér az a jelenség, ahogy a társadalom egy részének mennyire eltorzult a valóságérzékelése, sőt egyszerűen a józan ész használata is kiment a divatból. Rémisztő, hogy sokan mennyire nem látnak már az orrukig sem, alapvető ellentmondások sem tűnnek fel, bármit és annak az ellenkezőjét is elhiszik egyik napról a másikra.

De ennek okai messzebbre és mélyebbre vezetnek, egyelőre annyit érdemes rögzíteni, hogy nem szabad alábecsülni a morális gátakat nélkülöző demagóg hazudozókat, mert a mai „értéksemleges” korszellemben sokaknak nincs semmilyen fogódzójuk, az iránytűjük körbeforog, mintha mágneses viharba kerültek volna.

A jó hír az, hogy még nagyjából fél év van a választásokig, ami éppen elég idő arra, hogy kiderüljön: a „leváltott ellenzék” csak nem akart leváltódni. Az összes választókerületben a baloldali pártok képviselőjelöltjei indulnak majd, Márki-Zay Péter ajánlásával és Gyurcsány Ferenc áldásával.

Borítókép: az ellenzéki pártok demonstrációja március 15-én a Szabad sajtó útján. Fotó: Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-lista-vezetője, Gyurcsány Ferenc felesége és Márki-Zay Péter.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right
Pilhál Tamás avatarja
Pilhál Tamás

Fogadj be, Európa? Köszi, mégse!

Szentesi Zöldi László avatarja
Szentesi Zöldi László

Csanytelek az egész ország

Novák Miklós avatarja
Novák Miklós

Nevelőedző

Fricz Tamás avatarja
Fricz Tamás

Nem állunk meg Schwechatnál

A szerző további cikkei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.