A SZAKÉRTŐ

Igen, így, csupa NAGYBETŰVEL. Az orosz vagy ukrán vagy orosz–ukrán szakértő, aki sohasem járt egyik országban sem, egyik nyelvet sem beszéli, és soha nem találkozott olyan emberrel, aki ott élt vagy él.

2024. 01. 18. 18:34
null
Kijev, 2023. november 2. A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelõzõ kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Láttam néhány szakértőt, hogy ruhára varrt (tépőzáras) jelzésből vagy éppen a jelzés hiányából megmondta, hogy azok ott a fronton melyik sereghez, melyik alakulathoz tartoznak. Erről két dolog jutott eszembe. Az egyik egy orosz – ó bocsánat, szovjet filmsorozat, A tavasz tizenhét pillanata. Röviden, aki nem látta, a német hírszerzés és elhárítás központjában dolgozó, és  a magas náci körökbe bejáratos szovjet kémről szól. Mily meglepő, a szovjet (nem orosz) tiszt német egyenruhában jár. Feltűnő is lenne a szovjet csillag a német vezérkarban. Tehát amikor értékeljük, hogy kin milyen jelzés van, azért ne hagyjuk ki a számításból, hogy az esetleg a megtévesztést szolgálja. 

Na jó, mondja a mindenre elszánt szakértő, vajon honnan tudna szerezni bárki mondjuk orosz katonai alakulatjelzést, mint a Wagner-osztag, mert ezt nem osztogatják minden utcasarkon. De. Pontosan így van, minden utcasarkon hozzá lehet jutni, a legkisebb bazárban is. Sőt, az interneten is meg lehet rendelni, és még csak kutakodni sem kell nagyon. Mutatok is néhányat:

 
 
 
 

Ezeket a képeket az egyik legnagyobb webshopról vettem. Nyilván egy tankon vagy egy nagyobb harci járművön nem ennyire egyszerű ezt megoldani, mint a ruházaton, ahol egy tépőzáras jelvényt egy perc kicserélni másikra. De azért higgyük el, az sem lehetetlen. 

Borítókép: illusztráció, A Burevij (Hurikán) ukrán rohamdandár katonái az egység frontszolgálatot megelőző kiképzésén egy Kijev környéki gyakorlótéren 2023. november 1-jén, az Ukrajna elleni orosz háború alatt. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.