Micsoda egy ország ez?

Ha hallgatnánk Fekete-Győr bojkott felhívására, sehová nem mehetnénk nyaralni.

Felföldi Zoltán
2021. 05. 10. 11:22
null
20200509 Siófok, Több vidéki településen már újranyithatnak szabadidőközpontok, parkok, de a koronavírus-járvány miatti biztonsági előírások továbbra is érvényesek. Fotó: Bánkúti Sándor BS Bors Fotó: Bors/Bánkúti Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feleségemmel elkezdtük tervezni a nyári programot, de alig ültünk le, egy fontos hír jött szembe: Fekete-Győr András mindenkit arra hívott fel, hogy mivel Mészáros Lőrinc szállodái nagy összegű állami támogatást kaptak, ezért „ezeket a szállodákat bojkottálni kell, helyettük pedig az állam által nem támogatott, tisztességes magyar vállalkozókat kell választani!” Nosza, gyorsan lehúztuk a listáról a Hunguest hoteleket, hogy ne tömjük az oligarchák zsebét.

Egy kicsit aggódtunk ugyan, hogy ha mindenki a csőd szélén áll, ahogyan azt FeGyőr írta, akkor mi lesz a szállásért átutalandó előlegünkkel, de nem sokáig értünk rá ezen rágódni, mert egy sokkal komolyabb kérdés merült fel: kiderült, hogy szinte minden szálláshely kapott állami támogatást. Évek óta fut a Kisfaludy-program, amely egy rakás szállodát és panziót támogatott. Aztán 2020-ban több mint 13 ezer vidéki szálláshely részesült szobánként egymillió forint támogatásban, és szinte mindenki kapott bértámogatást is. Úgy tűnt, hogy nem lesz hol nyaralni, mert nincsen olyan szálláshely, amely ne kapott volna valamiféle állami támogatást.

Leültünk a feleségemmel, hogy elgondolkozzunk egy sör fölött, de akkor rájöttünk, hogy a sör alapanyaga az árpa, az azt előállító parasztok pedig nem elég, hogy suttyó vidéki fideszes szavazók, de még egy csomó pénzt is kapnak agrártámogatás címén. Akkor legyen bor! Nem jó, a szőlészeket és a borászokat is támogatja ez a gaz Orbán. Meg a gyümölcstermesztőket és a pálinkafőzdéket is, úgyhogy pálinka se lehet. Különben is, az olyan „magyarkodó”.

Ekkor rátévedt a szemünk egy Unicumra, amely évek óta ott porosodott a polcon, mert utáljuk, csak egyszer vendégségbe hozta valaki. Ez jó lesz? – kérdezte a feleségem. Ugyan már! Zwackot annyira megtámogatta a kormány (nem ez, hanem még egy jóval korábbi), hogy miközben a sok paraszt a kárpótlási jegyekkel bajlódott, ahelyett, hogy visszakapta volna az elvett földjét, addig Zwack elvtársék valahogyan kibulizták maguknak a reprivatizációt. Ráadásul gabonaszesz, suttyó fideszes parasztok, agrártámogatás, stb. Akkor egy vodka? Na ne! A putyini Oroszországból?! Végül megállapodtunk egy kanadai whiskyben, az politikailag korrekt, ott nincsen se Putyin, se Orbán, ráadásul szeretik a migránsokat és a melegeket is, úgyhogy jó lesz.

Gondolkodni kezdtünk a whisky fölött. Te, mivel megyünk nyaralni? – kérdeztem hirtelen. Mivel, hát a Suzukinkkal – válaszolt a feleségem. Csak azért, mert a Suzuki-gyárat is rendesen megtámogatta ám egy-két kormány. Meg most vettünk új gumikat, az meg Hankook, abba is beletoltak egy rakás állami pénzt, sokkal többet, mint Mészárosba, igaz, hogy az a Gyurcsány volt, az nem számít.

Mit bánom én, menjünk vonattal! – fakadt ki a feleségem. Hülye vagy? – így én. A MÁV Zrt.-ben egy rakás állami pénz van. Sőt: az egyenesen egy állami vállalat! Skandalum! Hoppá, kapcsold csak le gyorsan a villanyt! Hiszen az áramszolgáltatót is visszavásárolták Orbánék a franciáktól.

Ez nekem sok! – fakadt ki a feleségem. Eszem valamit. Na és mit? – kérdeztem. Mindent ezek az agyontámogatott, suttyó, fideszes parasztok termelnek ebben az országban. Ez az Orbán mindenkit támogat. Csak mi nem kapunk semmit. Vagy várjunk csak! Úristen, hiszen egy rakat családi adókedvezményt veszünk igénybe! Meg a hárommillió, amit most vettünk fel lakásfelújításra! Ja, meg megrendeltük a nagyobb kocsit, abba is beletesznek két és fél milliót! A Fundamentában is van harminc százalék állami támogatás! Hát micsoda egy ország ez? Hát mindenkit agyontámogat ez a gaz Orbán? Sürgősen le kell innen lépni!

Szerencsére van sok jó hely, például Ukrajna, Kolumbia, India, Mexikó vagy Dél-Afrika, amelyek mind sokkal, de sokkal demokratikusabbak, mint Magyarország. Megírta a Freedom House is.

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.