Petícióban követelik, hogy járványpornót forgathassanak

Nincs most ennél fontosabb.

2021. 03. 31. 17:56
null
Budapest, 2020. december 22. Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali sajtó petícióban követeli, hogy azonnal engedjék be őket a kórházak Covid-osztályaira, hogy ott járványpornót forgathassanak, „természetesen úgy, hogy a sajtó munkatársai teljes mértékben tiszteletben tartják az egészségügyi dolgozók és a betegek emberi méltóságát!” – olvasható a szövegben. Erősen kérdéses, hogy a betegek méltóságának tiszteletben tartásával ez egyáltalán megvalósítható-e. Hogyan nézne ki egy ilyen riport?

A vágóképeken bizonyára olyan emberek látszanának – arccal kitakarva –, akikből csövek lógnak ki, pittyegne a lélegeztetőgép. Kérdés, hogy az altatásban levő betegeket egyáltalán lefilmezhetnék-e, hiszen ehhez még a hozzájárulásukat sem lehet kérni. Köztük bizonyosan vannak olyanok, akiket arcuk kitakarásával is felismernek hozzátartozóik, és előfordulhat, hogy jó páran nem szeretnék, hogy ilyen állapotban lássák őket a szeretteik vagy bárki más. A vírus jelenlegi pusztítását látva előfordulhat, hogy valaki épp akkor halna meg, amikor ott van az RTL Klub. Kevés olyan halálnemet lehet elképzelni, amely méltatlanabb, mint a lassú fulladás. Erről vajon milyen vágóképet, milyen fényképet lehetne készíteni? És ha nem lehet filmet készíteni, akkor vajon az iszonyú kínokat átélő haldokló szeretné-e, hogy mondjuk a HVG újságírója végignézze életének utolsó óráit vagy perceit? Ezt nem tudhatjuk, de joggal feltételezhető, hogy talán kevesen vannak olyanok, akik ebbe beleegyeznének. A véleményüket mindenesetre aligha lehet kikérni.

Mi lenne ezzel a cél? Hitelesen bemutatni, amit egyébként nem lehet bemutatni a betegek emberi méltóságának megsértése nélkül?

Akit eddig hidegen hagyott a járványhelyzet, vagy azt gondolja, hogy nincs is koronavírus – az csak egy összeesküvés-elmélet –, annak ilyen felvételek hatására sem fog megváltozni a véleménye. Azt fogja gondolni, hogy ez csupán egy újabb színházi produkció. Aki pedig a saját kényelmét előrébb helyezi a szerettei a biztonságánál, azt sem lehet meggyőzni szinte semmivel.

Egy ilyen film csupán kattintásvadászat lenne. Járványpornó, ami lemezteleníti a járványt és megmutatja csupasz valójában. – A szemünk láttára halt meg az idős asszony – hirdetné egy ilyen, a Covid-osztályon készült anyag címe. Erre abszolút nincs semmi szükség, legfeljebb a (kattintás- és) profitvadászat indokolhatja.

Hasonló problémával természetesen már szembesült a média korábban is, és érdekes módon ezt nagyrészt megfelelően kezelte. Ilyen volt a terrorizmus kérdése. Be lehet-e úgy mutatni a terrorizmust, hogy az embereknek átjöjjön, hogy ez egy komoly, globális probléma, de azért az esti híradókban mégse legyenek lefejezős videók? A válasz: igen. Ez sikerült is. A világ közvéleményében pontosan tudatosult ezen képsorok nélkül is, hogy mennyire komoly fenyegetést jelent(ett?) például az ISIS vagy az Al-Kaida.

Újságíróként persze időnként érdemes ennél tovább menni. Én magam is ezt tettem, amikor megnéztem az egyik lefejezős videót. Úgy véltem, hogy ha hitelesen akarok írni erről a témáról, akkor a tényeket a maguk borzasztó valójában kell megismernem. Az eredmény magáért beszélt: a képsorok lelkileg megviseltek, de a munkámhoz semmilyen módon nem járultak hozzá, legfeljebb annyiban, hogy konkrét képeket és arcokat tudtam kötni az eseményhez, ha egy újabb barbár tettről jelent meg híradás. Ráadásul kifejezetten teher volt, hogy némileg távolságtartással kellene szemlélnem ezeket az eseményeket a szakmám miatt, ám eközben erős érzelmek tomboltak bennem: félelem, gyűlölet, undor azokkal szemben, akik ilyesmire vetemednek.

Visszatérve a járványpornóra: az is problémát okoz, hogy ezek a médiumok kifejezetten politikai szándékkal nyúlnak a járvány kérdéséhez. Az így elkészült anyagok nem az információátadást szolgálnák, hanem a kormány lejáratását. Afféle „hülyék a magyarok” videó-összeállítás Covid-tematikára. A „hülyék a magyarok” összeállítást még az Index.hu honosította meg idehaza a kétezres években, és azóta is nagy népszerűségnek örvend. (A műfaj csúcsalkotása: Gyurcsány bácsi takarodj!, amire a 18-as karikát elfelejtették kitenni). A műfaj lényege, hogy egy eseményről úgy tudósítsunk, hogy a legszélsőségesebb, legnevetségesebb arcokat gyűjtsük egy csokorba, akik aztán kifejthetik az ostobaságaikat és végül ők reprezentálják az adott közösséget a nyilvánosság előtt. Ennek egyik változata, amikor a riporter egy egyszerű kérdést tesz fel járókelőknek, és csak azon riportalanyok válaszait vágják be, akik nem tudják a választ. A járványpornós változat a balos média tálalásában valahogy úgy nézne ki, hogy „Orbán Viktor miatt kerültek kórházba ezek az emberek”. Politikailag ez persze jól jönne az ellenzéknek, csak kérdés, hogy kell-e ehhez aszisztálnia a kórházaknak. Költői kérdés.

Ami a petíció többi részét illeti: azon újságírók és szakemberek, akik dolgoztak az operatív törzs környékén, pontosan tudják, hogy Müller Cecíliára és munkatársaira milyen óriási teher nehezedik a színfalak mögött. Persze, az operatív törzs nem egy Covid-osztály, egészen másféle feladataik vannak, de a védekezést és az oltást országosan megszervezni, irányítani napi 24 órás feladat, heti hétszer. Mindennek a méltányolása mellett arra valóban szükség lenne, hogy az operatív törzs több újságírói kérdésre válaszoljon, vagy egyes kérdésekre rövidebb határidővel adjon választ. Ami pedig a kórházban dolgozó szakembereket és nyilatkozataikat illeti: szinte már nincs olyan nap, hogy Zacher Gábor és mások ne mondanák el a jobb- és baloldali sajtóban, hogy az egészségügyi dolgozók milyen heroikus küzdelmet vívnak és milyen szörnyű tud lenni a Covid–19. Mindezt szemléletes példákkal alá is támasztják.

Borítókép: Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

...

Ha az összes Poszt-traumát látni szeretné, kattintson IDE!

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.