Kisvendéglő a Hargitához – Székely gyöngyszem Békéscsaba külvárosában

A konyha az erdélyi és a hagyományos magyar fogások széles választékát nyújtja.

Borbély Zsolt Attila
2020. 10. 05. 17:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Induló színes gasztronómiai rovatunkból nem hiányozhatnak az étteremkritikák, illetve inkább méltatások. Nem célunk bárki kipellengérezése, hanem olyan éttermeket, gasztrokocsmákat, borbárokat, pékségeket, cukrászdákat szeretnénk bemutatni, amelyek kiemelkedő egyetemes és/vagy magyar értéket képviselnek. Az „éslegesség” jegyében indítja a sort a Kisvendéglő a Hargitához nevű, több mint két évtizedre visszatekintő egység, amely a maga nemében páratlan: beltere egyedi és lenyűgöző, konyhája a hagyomány és evolúció értékkettősének jegyében működik, a kiszolgálás kedves, udvarias, családias, az árak pedig bárkinek megfizethetők.

Ha belépünk a két külvárosi parasztházból kialakított étterembe, Székelyföld legjava tárul fel előttünk. Korondi kerámiák, a hajdani erdélyi népi életet idéző berámázott fotók, valamint használati tárgyak a falon (fateknő, szita, merőkanalak, kuglófformák). Továbbá kemence, kandalló, hatalmas 1941-es Magyarország-térkép, a Horthy-korszakbeli területgyarapodásokkal, hatalmas lőkösházi kovászos kenyér piros-fehér-zöld szalaggal ékítve. A legszebb belterű vendéglők egyike a Kárpát-medencében, amely pályázhat akár az első helyre is. Nyáron hasonlóan vendégmarasztaló, hűs, belső teraszt üzemeltetnek.

Az étterem stílusát megalapozó, a helyet a szakma és a közönség körében egyaránt sikerre vivő séf, Metzger László a 2017-ben a felújított Veszely csárda konyhájának vezetését vette át, de ez nem jelentett zökkenőt a színvonal tekintetében, korábbi helyettese, Gyalai Ádám lépett egyet előre a ranglétrán, megállva a helyét, elődje stílusában folytatva a munkát. Láttunk már hasonlót Magyarországon a Michelin-csillagos éttermek világában is nemegyszer.

A konyha az erdélyi és a hagyományos magyar fogások széles választékát nyújtja, kiegészítve a séf kreativitását leginkább megcsillogtató heti ajánlattal. Az erdélyiségnél maradva tartanak padlizsánkrémet, pacallevest, töltelékes káposztát, vargányás szarvastokányt. De az erdélyiség nem merül ki a slágerételekben, kínálnak heránytokányt, a helyi ízlésnek megfelelően megpaprikázva, pisztrángot muzsdéjjal, csörögefánkot hecsedlivel.

Ami az anyaországi közkedvelt ételeket illeti, szerepel az étlapon a brassói aprópecsenye, cigánypecsenye, kacsazúzapörkölt s még sorolhatnám. Az állandó étlapon is fellelhető több izgalmas étel és alapanyag: marhapofa, kacsamell, szürkeharcsa, rántott sertésláb. Kiemelkedően finom, egyedinek mondható fogásuk a csülkös babos pacalpörkölt. Minőségi, helyi alapanyagokkal dolgoznak, saját fűszerkertet ápolnak. A hagyományőrzés és a kreativitás szerves egységben fonódik össze náluk. Az borlap anyaországi és erdélyi borokból ad korrekt válogatást, korrekt áron. Tartanak Igazi Csíki Sört és kiváló pálinkákat a helyi Árpád főzdétől.

Bő tíz éve látogattam meg őket először, baráti ajánlásra. A dekoráció és a kedves, udvarias, mosolygós kiszolgálás nyűgözött le elsősorban, a konyha az izgalommentes tisztes fősodort képviselte akkoriban. Ahogy teltek az évek, a tányérok egyre kifinomultabbak, kreatívabbak lettek, az étterem az Alexandra, majd a nemzetközi rangú Gault Millau étteremkalauz magyar kiadásában (mely sajnos azóta megszűnt) egyre jobb helyezést ért el, 2017-ben a Az év vidéki étterme titulust is megszerezték. Időközben bekerültek a Dining Guide Top100-as kiadványába is.

Az ár-érték arány kiváló, az adagok a helyi igényeknek megfelelően igen komolyak. Normál adag levesek ára jellemzően ezer forint alatt marad, a főételek többsége 2500 és 3500, desszerteké 850 és 1100 forint között van.

2008 óta évente megfordulunk az étteremben, néha többször is, fogásaink minősége a jótól a kiemelkedőn keresztül a katartikusig terjedő skálán szokott mozogni. Az állandó étlap szinte minden fogását volt alkalmunk megkóstolni. Legutóbbi látogatásunk alkalmával ettünk zöldborsókrémlevest csilis fűszeres eperrel, ami rendkívül izgalmas, eredeti fogás volt, házias jellegű gyöngytyúklevest, rántott „nyakaskarajt” füstölt burgonyapürével, valamint sült császárhúst pirított nudlival, gombás pecsenyelével. Főételeink is megelégedésünkre szolgáltak, ízre, állagra, tálalásra nézve egyaránt. Desszertként házi túrógombócot választottunk áfonyahabbal, s nem bántuk meg. Klasszikus magyar desszert volt ez, egy kis székely ihletéssel. Székelyföldön ugyebár a legnépszerűbb gyümölcs az áfonya, jellemzően ez kerül a palacsintába, a túrófánkra, a csokivulkánra, de néha még a kacsamellre is. S abból készül a helyiek által többnyire pálinkának nevezett népszerű likőr.

A Kisvendéglő a Hargitához nem törekszik Michelin-csillagra, ez nem is feladata. De annyiban idézhető e kalauz, hogy a csillagos éttermekhez hasonlóan megérdemel egy kitérőt, ha a Viharsarokban vagy annak környékén akad dolgunk.

 

Békéscsaba, Tavasz utca 5.

Telefonszám: +36-66/435-419

Honlap: https://hargitavendeglo.hu/

Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 11.30–22.00

Asztalfoglalás ajánlott.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.