Induló színes gasztronómiai rovatunkból nem hiányozhatnak az étteremkritikák, illetve inkább méltatások. Nem célunk bárki kipellengérezése, hanem olyan éttermeket, gasztrokocsmákat, borbárokat, pékségeket, cukrászdákat szeretnénk bemutatni, amelyek kiemelkedő egyetemes és/vagy magyar értéket képviselnek. Az „éslegesség” jegyében indítja a sort a Kisvendéglő a Hargitához nevű, több mint két évtizedre visszatekintő egység, amely a maga nemében páratlan: beltere egyedi és lenyűgöző, konyhája a hagyomány és evolúció értékkettősének jegyében működik, a kiszolgálás kedves, udvarias, családias, az árak pedig bárkinek megfizethetők.
Ha belépünk a két külvárosi parasztházból kialakított étterembe, Székelyföld legjava tárul fel előttünk. Korondi kerámiák, a hajdani erdélyi népi életet idéző berámázott fotók, valamint használati tárgyak a falon (fateknő, szita, merőkanalak, kuglófformák). Továbbá kemence, kandalló, hatalmas 1941-es Magyarország-térkép, a Horthy-korszakbeli területgyarapodásokkal, hatalmas lőkösházi kovászos kenyér piros-fehér-zöld szalaggal ékítve. A legszebb belterű vendéglők egyike a Kárpát-medencében, amely pályázhat akár az első helyre is. Nyáron hasonlóan vendégmarasztaló, hűs, belső teraszt üzemeltetnek.
Az étterem stílusát megalapozó, a helyet a szakma és a közönség körében egyaránt sikerre vivő séf, Metzger László a 2017-ben a felújított Veszely csárda konyhájának vezetését vette át, de ez nem jelentett zökkenőt a színvonal tekintetében, korábbi helyettese, Gyalai Ádám lépett egyet előre a ranglétrán, megállva a helyét, elődje stílusában folytatva a munkát. Láttunk már hasonlót Magyarországon a Michelin-csillagos éttermek világában is nemegyszer.
A konyha az erdélyi és a hagyományos magyar fogások széles választékát nyújtja, kiegészítve a séf kreativitását leginkább megcsillogtató heti ajánlattal. Az erdélyiségnél maradva tartanak padlizsánkrémet, pacallevest, töltelékes káposztát, vargányás szarvastokányt. De az erdélyiség nem merül ki a slágerételekben, kínálnak heránytokányt, a helyi ízlésnek megfelelően megpaprikázva, pisztrángot muzsdéjjal, csörögefánkot hecsedlivel.