Nem erdélyi tájakon, úgy is nevezik, vegyes savanyúság, hordóban, de hát a kettő úgy viszonyul egymáshoz, mint a csángó a magyarhoz.

Sajt tárolása helyesen: egy egyszerű módszerrel hetekig megőrzi frissességét
Érdemes kipróbálni ezt a trükköt!
Nem erdélyi tájakon, úgy is nevezik, vegyes savanyúság, hordóban, de hát a kettő úgy viszonyul egymáshoz, mint a csángó a magyarhoz.
Az egyik kicsit balkáni, a másik kicsit szászos vagy svábos.
Most ha valaki a vecsési savanyúsággal jön elő, minden tiszteletem mellett, errefelé, a Székelyföldön úgy megtapodják, mint a legenda szerint a vecsési menyecskék a sarvalt káposztát.
Az erdélyi muröturában, ilyenkor Báthory Anna nagyasszonyunk bólintana rá, a következő összetevők vannak (csak úgy alsó hangon):
Zöldparadicsom, sok.
Uborka, sok.
Karfiol, négy, öt fej, szépen szétszedve. attól függ, milyen mennyiségben teszel el.
Torma, mert az tartósít.
Zeller, fejestől, isteni lesz belőle.
Feketebors, mert az kell.
Négy-öt csípős paprika, hadd ne feledjük a történelmet, sírunk egy kicsit.
Fokhagyma. Négy-öt fej.
Csombor, ugye, milyen szép magyar név?
Kapor, föltétlen.
Káposztafejek, szép, laposak, lehetőleg felcsíki származásúak, szépen meghámozva, megtisztítva, a torzsát kivágjuk, azt külön is meg lehet enni.
Négy-öt zöld alma, félbevágva.
Só és víz. Kétszázalékos sóoldat kell hozzá, magyarán ez azt jelenti, egy liter vízhez egy evőkanálnyi só.
Egy-két babérfa lapi.
Csak annyi alkohol, ami az elkészítőtől jön, a leheletéből.
Aztán az egészet elteszed egy hatvanliteres hordóban, és néha megforgatod, belefújsz egy műanyag slaggal (slaugh), és hagyod pihenni úgy két hónapig. Közben pöffeszkedik, mint az oszmán birodalom, majd szépen letisztul, és hát ilyenkor Zeusz leteszi villámait, lejön az Olümposzról, megkóstolja, és azt mondja: hát ezért megint megérte.
Ja, mindez hatvanliteres hordóban, mert bizonyos más dolgokhoz képest, a méret itt is számít.
Karácsonyra, a kolbász, véres- és májashurka mellé, istenek eledele.
Egészségünkre!
Érdemes kipróbálni ezt a trükköt!
Mitől lesz igazán jó a pörkölt? A válasz sokakat meglephet!
Bizonyos reggelik észrevétlenül emelhetik a koleszterinszintünket, még akkor is, ha ártalmatlannak tűnnek. Most megmutatjuk, mely fogásokat érdemes kiiktatni, ha fontos a szívünk egészsége.
Megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok.
Pride 2025 – ilyenek ők! - képgaléria, videó
Ruszin-Szendi Romulusz politikai karrierjét kettétörheti a Kehi jelentése
Berki Krisztián 45 éves lenne: Ilyen állapotban van most a sírja – Fotó!
Robert Fico: Nem látom okát annak, hogy találkozzak Ukrajna elnökével + videó
Böde Daniéknak megint nem sikerült, még pont jókor jött a pofon
Végre sikerült döntést hozni: nem kegyelmezett a NOB, azonnal elvették az olimpiai aranyérmet
A magyar teniszező drámája eltörpül Carlos Alcaraz meccse mellett Wimbledonban
A Fluminense kiejtette az Intert a klub-vb-n!
Egy büntetés a futam végeredményét változtatta, egy másik még súlyosabb következménnyel járt
Összeomlóban a Tisza párt belső kommunikációja
Világszenzáció: hétgólos meccsen az al-Hilal kiejtette a Manchester City csapatát!
Zalatnay Sarolta könyörtelenül leleplezte Koncz Zsuzsa féltve őrzött titkát
Érdemes kipróbálni ezt a trükköt!
Mitől lesz igazán jó a pörkölt? A válasz sokakat meglephet!
Bizonyos reggelik észrevétlenül emelhetik a koleszterinszintünket, még akkor is, ha ártalmatlannak tűnnek. Most megmutatjuk, mely fogásokat érdemes kiiktatni, ha fontos a szívünk egészsége.
Megdöbbentő eredményre jutottak a tudósok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.