Nem erdélyi tájakon, úgy is nevezik, vegyes savanyúság, hordóban, de hát a kettő úgy viszonyul egymáshoz, mint a csángó a magyarhoz.

Szódabikarbónás zöldség- és gyümölcsmosás – tényleg hatásos?
Működik, vagy csak egy újabb gasztrotrend?
Nem erdélyi tájakon, úgy is nevezik, vegyes savanyúság, hordóban, de hát a kettő úgy viszonyul egymáshoz, mint a csángó a magyarhoz.
Az egyik kicsit balkáni, a másik kicsit szászos vagy svábos.
Most ha valaki a vecsési savanyúsággal jön elő, minden tiszteletem mellett, errefelé, a Székelyföldön úgy megtapodják, mint a legenda szerint a vecsési menyecskék a sarvalt káposztát.
Az erdélyi muröturában, ilyenkor Báthory Anna nagyasszonyunk bólintana rá, a következő összetevők vannak (csak úgy alsó hangon):
Zöldparadicsom, sok.
Uborka, sok.
Karfiol, négy, öt fej, szépen szétszedve. attól függ, milyen mennyiségben teszel el.
Torma, mert az tartósít.
Zeller, fejestől, isteni lesz belőle.
Feketebors, mert az kell.
Négy-öt csípős paprika, hadd ne feledjük a történelmet, sírunk egy kicsit.
Fokhagyma. Négy-öt fej.
Csombor, ugye, milyen szép magyar név?
Kapor, föltétlen.
Káposztafejek, szép, laposak, lehetőleg felcsíki származásúak, szépen meghámozva, megtisztítva, a torzsát kivágjuk, azt külön is meg lehet enni.
Négy-öt zöld alma, félbevágva.
Só és víz. Kétszázalékos sóoldat kell hozzá, magyarán ez azt jelenti, egy liter vízhez egy evőkanálnyi só.
Egy-két babérfa lapi.
Csak annyi alkohol, ami az elkészítőtől jön, a leheletéből.
Aztán az egészet elteszed egy hatvanliteres hordóban, és néha megforgatod, belefújsz egy műanyag slaggal (slaugh), és hagyod pihenni úgy két hónapig. Közben pöffeszkedik, mint az oszmán birodalom, majd szépen letisztul, és hát ilyenkor Zeusz leteszi villámait, lejön az Olümposzról, megkóstolja, és azt mondja: hát ezért megint megérte.
Ja, mindez hatvanliteres hordóban, mert bizonyos más dolgokhoz képest, a méret itt is számít.
Karácsonyra, a kolbász, véres- és májashurka mellé, istenek eledele.
Egészségünkre!
Működik, vagy csak egy újabb gasztrotrend?
Idén május 26. és június 1. között rendezik meg sörrajongók körében talán leginkább várt, sörfesztet, a Budapest Beer Week-et a fővárosi sörözőkben és a Dürer Kertben.
Ráadásul finomak is!
Nem csak az étkezésen múlik!
A humán tantárgyak jobban mennek a mesterséges intelligenciának
Cseh Katalinon nevet az egész internet, beleszaladt egy méretes pofonba
Erdő Péter utoljára üzent haza a bezárkózás előtt: ezt üzeni a magyaroknak
Leesett az osztrákok álla: Magyarország mentette meg a régió becsületét
Holtan találták meg a csütörtökön eltűnt gyereket
A Coca-Cola megváltoztatja a palackjait, az egész Európai Unióban erre kötelezik
Kezdődik a konklávé, a hagyományok szerint zajlik majd a pápaválasztás
Ezt eszik a konklávéra érkezett bíborosok, meglepő édesség a kardinálisok kedvence
Pápaválasztás 2025: újabb részletek derültek ki az új pápával kapcsolatban
Zelenszkijnek vége, kemény üzenetet kapott az ukrán vezető
Percről percre: pápaválasztó konklávé
Szoboszlai üzent a Barcelona egyik sztárjának, akinek szörnyű születésnapja lehet + videó
Működik, vagy csak egy újabb gasztrotrend?
Idén május 26. és június 1. között rendezik meg sörrajongók körében talán leginkább várt, sörfesztet, a Budapest Beer Week-et a fővárosi sörözőkben és a Dürer Kertben.
Ráadásul finomak is!
Nem csak az étkezésen múlik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.