Szent László városának kulináris ékköve: ReWine bistro

Kiváló borválogatást kínál megannyi országból s a pultosokkal magyarul is beszélhetük Nagyváradon.

Borbély Zsolt Attila
2021. 05. 31. 7:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minőségi magyar borkészítés kilencvenes évekbeli reneszánszához nagymértékben hozzájárult az, hogy előbb a csúcséttermek, majd az igényesebb egységek, a kétezres évektől már a fősodor is nyitott volt arra, hogy a nagyipari kombinátok borait lecserélje a kis és középbirtokok nagyságrenddel jobb nedűire. A kétezres évek elején már bor-témára épülő éttermek is megnyitottak (Borbíróság, Borlabor, Klassz) az egyre népszerűbb borbárok mellett (DiVino, majd később Kadarka, Vinowonka, Dropshop, Doblo). Napjainkra egy egész sor igényes borbár nevét jegyezhettük fel a frissen nyílt Zengőtől a Vinopiano-n, Fill The Winebox-on, Kóstolom-on át a Wine Not-ig, közülük az Easy Wine-t kiemelkedő étteremként is jegyzik szakmai berkekben.

A tágan értelmezett Erdélyben lassúbb volt az ébredés, mind a bor, mind a gasztronómia tekintetében, de azért az első fecskék ide is megérkeztek. A fejlődésnek itt útját állja a nagypincészetek által alkalmazott dugópénz, valamint az is, hogy az éttermek nagy része nem poharaz komolyabb választékot. Ezzel együtt a nagyobb városokban megnyitottak színvonalas borbárok, mint a Crush Szatmárnémetiben, a Kupaj Gourmet, a Saxx és a Bruno Kolozsváron, a Terroir Brassóban, az InDivino Sepsiszentgyörgyön, a Jazz café/Jazz bistro Kézdivásárhelyen, a Methexis Aradon vagy a Vinto és a Wineguy Temesváron. Ezek egy része – pl. a Vinto, az Indivino vagy a Jazz bistro akkor is jelen lenne a helyi éttermi élbolyban, ha nem kínálna bort egyáltalán.

Ezutóbbi kategóriába tartozik a ReWine Nagyváradon, mely egységre a régió legjelentősebb borszakmai rendezvényén, a RoVinHudon figyeltem fel Temesváron. Kiváló borválogatást kínáltak megannyi országból s a pultosokkal magyarul is megbeszélhettük a borokkal kapcsolatos élményeinket.

Három évvel ezelőtt jártam náluk első ízben, a gasztronómiai kínálat nem nyújtott sok izgalmat, azóta nemcsak a belteret újították fel, hanem a koncepciót is. Jelenleg borcentrikus gourmet étteremként működnek Nagyvárad történelmi központjában, a város neves építészének, ifj. Rimanóczy Kálmánnak 2020-ban felállított szobra, illetve a Barátok temploma tőszomszédságában.

A beltér három teremre tagolódik, mindhárom meghitt, otthonos, a dekoráció fő témája értelemszerűen a bor. Az egyik teremben a tapéta borospincét varázsol elénk, a másikban szőlőültetvényt. A pult mögötti polcon töményital-ritkaságok sora. Az asztalon élővirág, dizájnos só- és borsszóró, de kérésre hoznak borsdarálót is. Az étkészlet és a pohár-szett is igényes, beleértve a vizes poharat.

A konyha nemzetközinek mondható, erős mediterrán hangsúllyal, de megjelenik az étlapon néhány magyar fogás is, mint szarvasgulyás és az erdélyies stílusban készült töltött káposzta. Kínálnak többek között marha-carpaccio-t bivalymozzarellával, ropogós kacsacombot hízott szárnyasmáj-terrine-nel és párolt lilakáposztával, indiai birkaragut, vákuum alatt készült sertéstarját édesburgonyapürével, különféle pasta-kat, sütőtökös rizottót szarvasgombás ízesítésű Szent Jakab kagylóval, szegfűszeges almás süteményt. Örülnénk, ha a honlapnak elkészítenék a magyar variánsát is.

Az itallap kiemelkedő. A borválaszték impozáns, ami természetesnek mondható, elvégre borszaküzletként is működő borétteremről van szó, de hogy a töményitalok is mennyire igényesek, legyen szó rumokról vagy whiskykről, az már kellemes meglepetés, mint ahogy az is, hogy tartanak kiemelkedő minőségű helyi kézműves söröket. A borok jelentős része minőségi import tétel, a választékban néhány kiemelkedő tokaji nedű is feltűnik.

Az árak értékarányosak, esetenként meglepően kedvezőek. Az előételek ára (egy személyre vetítve) 1700 és 3300, főételeké 1800 és 5500 (nem számítva a wagyu-steaket), desszerteké 1300 és 1500 forint között mozog.

Második látogatásunk alkalmával, 2021 februárjában ettünk előételként polipot és tengeri sügért sáfránymártással, a hal és polip szép pörzses volt, friss és jó ízű, akárcsak a mártás. Kértünk még tagliolinit konfitált kacsacombbal. Korrekt, ízletes pasta-t kaptunk tépett kacsahússal. Desszertünk édesburgonyatorta volt édesburgonyapürével, mint felszolgálónk mondta, ez az édesség sajttortára emlékeztet megjelenésében, állagában, ihletésében. Ötletes, jól elkészített lezárása volt egy emlékezetes étkezésnek.

A kiszolgálás kifogástalan. Mindhárom felszolgáló kedves, mosolygós, szívélyes, felkészült, motivált és kommunikatív. Mindhárman magyarok, ami sajnos igen ritka ma már Nagyvárad éttermeiben.

Szent László városában a ReWine a borrajongó ínyencek fő célpontja lehet, de biztos tipp azoknak is, akik egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt.

 

Elérhetőségek:

Nagyvárad, II. Rákóczi Ferenc út (jelenlegi román nevén strada Republicii) 31.

Telefonszám: + 40 772 277 777

Honlap: https://www.rewinebistro.ro/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.