Szomorú, de való: Árpád kori településeink egy része valamilyen magyarellenes atrocitás révén került a köztudatba. A honfoglalás után nem sokkal alapított Gyöngyöspata hallatán sokaknak nem a csodás borok, vagy az évezredes múlt, hanem egy közösség- és értékpusztító jogi szubkultúra abszurd ítélete és az etnikai inkompatibilitás jut eszébe, a szintén kiváló borokat adó Olaszliszkáról a magyargyűlöletből fakadó lincselés, az ezerháromszázas évek elején már bizonyítottan fennálló Zetelakáról pedig a román állam botrányos justizmordja, mely ártatlan székely emberek ellen irányult.
A régi-új román hatalmi elit a rendszerváltás után egy az egyben folytatta a Ceausescu rendszer nyíltan magyarellenes politikáját, ami evidensen tetten érhető volt, amikor a gátlástalanul rágalmazó Hargita-Kovászna jelentés hangulati háttere mellett (eszerint Székelyföldről 1989 után elüldözték volna a románokat, ami szemen szedett hazugság) zetelaki és oroszhegyi emberek ellen perek indultak rendőr-lincselés ügyében, miközben az egész országra nézve amnesztiát hirdettek a forradalmi cselekmények tekintetében. Megpróbálták belemagyarázni e helységekben, valamint Kézdivásárhelyen történt lincselésbe az etnikai mozzanatot, holott csak azokat a rendőröket lincselték meg etnikai hovatartozásra való tekintet nélkül, akik nyomorgatták a helyi lakosságot.
A négy és félezer lelket számláló, színmagyar Zetelakán bortermő szőlőt ugyan nemigen találni, de kiváló a szilvapálinkájuk, csodálatos természeti környezetben egy átlag feletti cukrászda működik itt, az Erdei Sütiház, valamint egy regionálisan egyedülálló BBQ étterem is, Székelytanya néven.
Hosszú füstön készült ételekre alapozó éttermet nyitni egy udvarhelyszéki községben, de úgy általában nagyvárosoktól távol, igencsak bátor kezdeményezés. A lassú hőkezelés erényei, legyen az sous vide, konfitálás vagy meleg füstön történő sütés még a milliós nagyvárosok közönségét sem érintették meg mélyebben, el lehet képzelni, hogy egy délvidéki, bánsági, partiumi vagy székelyföldi községben is magyarázni kell még az alapfogalmakat. Annál is inkább, hogy Kárpát medencei szinten, nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül a többség számára BBQ és a faszénparázson való hirtelen sütés, a „grillezés” ugyanaz. Miközben erről szó sincs. Az utóbbi az átlagember hétvégi szórakozása, az előbbihez megfelelő felszerelés és elmélyült tudás szükséges.