Tengerész bisztró Fiumében

E sorozatban Kárpát medencei, hajdan volt vagy ma is magyar uralom alatt álló területeken működő éttermeket, csárdákat, s más vendéglátóhelyeket mutatunk be a Trianon Múzeum jelmondatának jegyében, miszerint „szeressük vissza Magyarországot”.

2021. 07. 12. 11:00
null
Fotók: Borbély Zsolt Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alkonyi Lászlót, az első számú magyar borszakírót idézve annyi kulturális örökségünkből a tényleges hagyomány, amiről valóban tudunk. Ezért fontos a nemzetelvű emlékezetpolitika, médiapolitika és oktatás is. A Trianon Múzeum idén egy zseniális szemlélettel megalkotott térképet ajándékozott többszáz határon kívüli magyar szervezetnek és intézménynek. Ezen a piros szín különféle árnyalatai mutatják a Kárpát medencei magyar jelenlétet. Északi vármegyéink nyilván halványak, de Bácska, a Csallóköz és Székelyföld nagy része intenzív piros színű. Egyedül a horvát vármegyék nagy része vagy egésze hófehér, ami szorosan összefügg e területek sajátos történelmével és Horvátország mindenkori különleges státuszával.

A képek a szerző felvételei.

Horvát éttermekről épp ezért ritkán lesz szó e hasábokon, de horvátországi magyar helyekről feltett szándékom írni. Ma egy fiumei étterem áll a központban, részint a település szimbolikus státusza okán, részint pedig azért, mert itt megannyi Monarchia-korabeli magyar nyelvű fiumei reklámplakát repít vissza a 120-130 évvel ezelőtti korszakba, a boldog békeidőkbe. Az étteremtől nem messze ráadásul leróhatjuk tiszteletünket a piros-fehér-zöld koszorúkkal ékített Baross Gábor emléktábla előtt, amit 2009-ben állított a Baross Magyar Kultúrkör a Csepeli Önkormányzat támogatásával.

A Bistro Mornar (Tengerész bisztró) leginkább a magyar halászcsárdákkal rokonítható, mutatis mutandis persze. Itt tengeri halakból dolgoznak, olasz és horvát ihletésben, a mi csárdáink édes vízi tenyésztett halakból készítenek magyar ételeket. De a modell, a friss hal viszonylag egyszerű elkészítése, a kreativitás háttérbe szorítása és a komoly adagok közös pontokat jelentenek. Akárcsak a hangulatos beltér. A Bistro Morinari fesztelen, kikötői atmoszférájú egység, piros kockás terítővel, gazdag, de harmonikus dekorációval, melynek keretében a zöld növények, fából készült mini-kormánykerék, megannyi kreatív cserép-helyettesítő tárgy mellett új funkciót kap a régi teáskanna, mérleg és asztali lámpa is. A magyar éttermekben szinte fellelhetetlen friss halak egy részét megcsodálhatjuk a vendégtérben elhelyezett fedett jégágyon.

Az étlap piros-fehér kockás címlapján horgony, melynek végei kanalat és villát formáznak. Az ételek neveit négyzethálós lapon elemi iskolák szépírásfüzetének stílusában, kézírással tüntetik fel horvátul, németül, angolul és olaszul. Kínálnak többek között helyi sonkát, sajtot, füstölt tonhalat és szardíniát, sózott tőkehalat előételként, továbbá rizottókat és pasta-kat. Főétel kategóriában egyebek mellett tonhalat, scampit, homárt, vörös skorpióhalat, aranydurbincsot, tengeri sügért, cápát, tintahalat és ördöghalat. Aki halétteremben húst akar enni, az sem marad éhesen, kérhet csirkét, csevapot vagy marhasteaket.

Az árak helyi viszonylatban kedvezőek, leveseké átszámolva 750 és 1500, előételeké (egy főre) 2100 és 2800 forint között mozog, főételek körettel együtt 2100 és 35.000 (utóbbi nyilván a homár) ft között kaphatóak, többségüket 5000 köré árazták be. Desszerteket 1200 forint körüli összegért ehetünk.

A hely igencsak forgalmas, a kiszolgálás leterhelt, személyességre nem sok idő marad. Figyelmetlenség is becsúszik, a salátánkat elfelejtik kihozni, de a számlán ott virít. Szólunk, javítják.

A rizzsel főzött húslevesszerű, áttetsző hallé nem győzött meg, nem elsősorban a receptúra miatt, inkább megvalósítást találtam gyengének. A lé nem karakteres ízű, a túlfőtt hal darabolása hevenyészett. Jobbacska ipari kenyeret adtak hozzá. A cukkinis rákos rizottó sem a műfaj csúcsa, de azért nem volt élvezhetetlen. Kiemelkedően jónak ítéltük a fekete kagylót, a fehérboros, fokhagymás, intenzív ízű lé a kagyló elfogyta után tunkolásra csábított. Meg voltunk elégedve a mángoldos krumplival körített sügérrel is, lehetett volna éppenséggel apró hibát találni a köretben, ha nagyon akartuk volna, de nem akartuk. Hasonló szintet képviselt a kagylós-rákos paradicsomos mártással felszolgált és téglatest formára vágott polentával körített ördöghal is. A fritto misto (benne szardínia, rák és tintahal) tisztes átlagos teljesítmény volt, szokványos mirelit krumplit és hasonló szintű majonézalapú mártást adtak mellé. A citromtorta házias, élvezhető.

Összességében jól éreztük magunkat a turisták által frekventált „tengerésztanyán”, aki jól szeretne lakni Fiumé központjában korrektül elkészített friss halakkal, túlzásoktól mentes árakon, itt megteheti.

Elérhetőségek:

Bistro Mornar

Fiumé/Rijeka, Riva Boduli 5/b.

Telefonszám: +385 51 312 222

Honlap: https://bistro-mornar.business.site

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.