Alkonyi Lászlót, az első számú magyar borszakírót idézve annyi kulturális örökségünkből a tényleges hagyomány, amiről valóban tudunk. Ezért fontos a nemzetelvű emlékezetpolitika, médiapolitika és oktatás is. A Trianon Múzeum idén egy zseniális szemlélettel megalkotott térképet ajándékozott többszáz határon kívüli magyar szervezetnek és intézménynek. Ezen a piros szín különféle árnyalatai mutatják a Kárpát medencei magyar jelenlétet. Északi vármegyéink nyilván halványak, de Bácska, a Csallóköz és Székelyföld nagy része intenzív piros színű. Egyedül a horvát vármegyék nagy része vagy egésze hófehér, ami szorosan összefügg e területek sajátos történelmével és Horvátország mindenkori különleges státuszával.

Horvát éttermekről épp ezért ritkán lesz szó e hasábokon, de horvátországi magyar helyekről feltett szándékom írni. Ma egy fiumei étterem áll a központban, részint a település szimbolikus státusza okán, részint pedig azért, mert itt megannyi Monarchia-korabeli magyar nyelvű fiumei reklámplakát repít vissza a 120-130 évvel ezelőtti korszakba, a boldog békeidőkbe. Az étteremtől nem messze ráadásul leróhatjuk tiszteletünket a piros-fehér-zöld koszorúkkal ékített Baross Gábor emléktábla előtt, amit 2009-ben állított a Baross Magyar Kultúrkör a Csepeli Önkormányzat támogatásával.
A Bistro Mornar (Tengerész bisztró) leginkább a magyar halászcsárdákkal rokonítható, mutatis mutandis persze. Itt tengeri halakból dolgoznak, olasz és horvát ihletésben, a mi csárdáink édes vízi tenyésztett halakból készítenek magyar ételeket. De a modell, a friss hal viszonylag egyszerű elkészítése, a kreativitás háttérbe szorítása és a komoly adagok közös pontokat jelentenek. Akárcsak a hangulatos beltér. A Bistro Morinari fesztelen, kikötői atmoszférájú egység, piros kockás terítővel, gazdag, de harmonikus dekorációval, melynek keretében a zöld növények, fából készült mini-kormánykerék, megannyi kreatív cserép-helyettesítő tárgy mellett új funkciót kap a régi teáskanna, mérleg és asztali lámpa is. A magyar éttermekben szinte fellelhetetlen friss halak egy részét megcsodálhatjuk a vendégtérben elhelyezett fedett jégágyon.