Samsara Foodhouse – kísérletező vegetariánus gasztro-műhely Kolozsváron

Az elmúlt 30 év gasztronómiai kalandozásai során nem sok kiemelkedő vegetáriánus étteremben voltam. A képzeletbeli toplista élén ez a kolozsvári hely áll.

Borbély Zsolt Attila
2021. 08. 04. 8:44
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Akárhogy is forgatjuk a kérdést, tény, hogy a konzervatív táborban sokkal nagyobb a tolerancia, a más nézetek létjogosultságának elfogadási készsége, mint a szemben állók között. Nyilván vannak köztünk is, akik nem biztos, hogy megállnának a jogállami eszközöknél a homoszexuálisok, a transzvesztiták vagy egyéb deviánsok kezelésében, de az a jakobinusokat idéző, radikális és mélyről jövő elutasítás, ami a ballib tábort jellemzi mindenkivel szemben, aki kicsit is mást gondol, mint ők, az tőlünk idegen. Ingerültté akkor válunk, ha valamilyen agyrémet rá akarnak kényszeríteni az egész társadalomra.

Valahogy így vagyok a vegetarianizmussal és a vegánsággal is. Örvendetes, amíg a paletta egy színét képviseli, de aligha fogadható el, mint szektás őrület, melynek képviselői egyes helyeken nekitámadnak a húsboltoknak. Mi több, igazi gasztronómiai kihívás növényi alapanyagokból izgalmas, kreatív ételt az asztalra tenni úgy, hogy vendégnek eszébe se jusson, hogy abban nincs hús.

Az elmúlt három évtized gasztronómiai kalandozásai során nem sok kiemelkedő vegetariánus étteremben voltam s nem azért, mintha kerültem volna őket. Sőt. A képzeletbeli toplista élén egy kolozsvári hely áll, a Samsara Foodhouse.

A beltérben lábunk alatt fapadló, a plafonon rusztikus, szépen kialakított gerendázat, sok zöld növény, eredeti, megnyerő világítótestek. Hasonló igényességű a fedett terasz is, minden apró részletre odafigyeltek a különleges étkészlettől a poharak minőségéig. Az asztalon só- és borsdaráló, kérésre kiemelkedő minőségű háromféle (gyömbéres, szarvasgombás és sima) extra szűz olívaolajat hoznak ki.

Két nyelvű (angol és román) jól szerkesztett honlapot működtetnek, ahonnan megismerhetjük séfjeiket, Ionut Crisan-t és Horia Simon-t, valamint Pascar Denisa pastry chef-et is. Az ars poeticajuk-ban megfogalmazott minőségelvűség és elkötelezettség visszaköszön a tányérokról. Alapfilozófiájuk az oximoronnak tűnő, de nagyon is megalapozott „komplex egyszerűség”.

Nemzetközi konyhát visznek egy erős mediterrán, azon belül olasz hatással. Erényük, hogy az ételek többsége nem a klasszikus húsételek utánzata, hanem olyan fogások, melyek megállnak önmagukban hús nélkül is. Kínálnak többek között erdei gombakrémlevest, vöröslencsekrémlevest, amihez zellert, répát, kaliforniai paprikát is használnak, kókusztejes nyers uborkalevest, karfiol popcornt, padlizsánkrémet, izgalmas salátákat nem egy különlegesnek mondható alapanyaggal (füge, shi take gomba, edamame bab stb.), zöldség tajine-t (marokkói egytálétel), gombás rizottót, különféle pasta-kat, pad thai-t, maki-sushit, fehér csokis tofu mousse-t eper sorbet-val és shi take gombás tiramisu-t. A választékban megtalálható a vegetariánus, a vegán és a nyers (raw) vegán irányzat egyaránt.

Az árak a minőséghez, környezethez, lokációhoz képest kifejezetten kedvezőek. Előételek átszámolva 1200 és 2100, levesek 1400 és 1500, saláták, főételek 2700 és 2900, desszertek 1700 és 1800 forint között kaphatók.

Idén tavasszal megejtett látogatásunk alkalmával a kedvező áron, kis adagban kínált déli menü-ajánlattal éltünk. A sült cékla carpaccio gratinált kecskesajttal tálalásra avantgarde, nem tipikus „legyezőszerű”, viszont nagyon is esztétikus. A jó ízű céklához prémium kecskesajtot, marinált articsókát és zöld hajtásokat adtak. Kiváló kezdés, különösen a saját sütésű lepénykenyérrel. A gombás-tofus Tom Yum leves korrekt, de alapvetően izgalommentes. A gombás spenótos lasagne kiváló ízre, állagra egyaránt, a gombás pad thaitól több izgalmat és vibrációt vártunk. A mangós, passiógyümölcsös sütemény mesés, a vaníliafagylaltos és sós karamellás brownie kifejezetten finom.

A kiszolgálás tartásos, udvarias, lehetne személyesebb.

A borlap kiemelkedő, mind minőségben, mind választékban, külön említést érdemel az értő kézzel összeválogatott habzó kategória. A szortiment nagy részét erdélyi és Kárpátokon túli, továbbá olasz és francia tételek teszik ki, kínálják többek között a Kárásztelek pincészet és Balla Géza néhány kiemelkedő borát is.

Az itallapot a saját erjesztésű alkoholmentes italok teszik egyedivé (gyömbérsör, kombucha). Kínálnak kreatív, izgalmas alkoholmentes koktélokat és egészségorientált különleges shot-ok különféle alapanyagokból az algáktól a ginseng gyökéren, kurkumán át a gyömbérig. Tartanak kézműves söröket és néhány különleges tömény italt is.

A Samsara sokkal több, mint étterem, ez egy kísérletező műhely, ambiciózus, tehetséges emberek egyedi, kreatív, remekbe szabott vállalkozása, ahol húsevők, sőt, húsrajongók is jól érezhetik magukat. Mi több, még jól is lakhatnak.

Elérhetőségek:

Samsara Foodhouse

Kolozsvár, Fürdő (jelenlegi román nevén Cardinal Iuliu Hossu) utca 3.

Telefonszám: + 40 364 964 (sic)

Honlap: https://samsara.ro/restaurant-cluj-napoca/

E-mail-cím: [email protected]

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.