A szürke hétköznapok sodrásában sokszor fel sem mérjük, hogy mennyire fontosak a meghitt, feszültségmentes ünnepi pillanatok, rosszabb esetben még ünnepek alkalmával is azon emésztjük magunkat, hogy mi következik majd utána, milyen megoldandó gondok várnak. Holott ünnep lehet egy hétköznapi baráti sörözés, egy meghitt családi ebéd, vagy egy kedd este megbontott különleges bor.
A 2010-es években az egyházi és családi ünnepeket mellé felkerült a naptárba a pannon borkarácsony, az a nap, amikor az egyik legjelentősebb szakmai szervezet vendégül látta tagjainak barátait a Corinthia Grand Hotelben. Ez tartott is a Covid-időszak kezdetéig.
A Pannon Bormíves Céhről mesélte az egyik céhtag, hogy amikor Szeremley Huba meghívta a szervezetbe, ő meg visszakérdezett, hogy ugyan miért legyen még egy szakmai tömörülésnek tagja, az volt a jeles badacsonyi bortermelő és közösségszervező válasza, hogy „köztünk nincsenek kommunisták”.
A céh által rendezett események hangulatát, emelkedettségét az is emelte, hogy „egyenruhájuk” a bocskai. Így hát mi is öcsémmel felvettük minden év decemberében a díszmagyarunkat, megtisztelve e rangos eseményt. A pazar borkóstolót követően, ahol talán egyszer sikerült csak minden bort megkóstolni, rendszeresen célba vettünk egy-egy rokonszenves vendéglőt.
2014-ben Schmak András barátunk javaslatára a Korhely faloda és daloda nevű műintézményben ültünk le vacsorázni és megbeszélni a tapasztaltakat. Ettünk többek között halászlevet és ügyes, négy mélyedéssel ellátott kerámiaedényben felszolgált kóstolót négyféle pörköltből. Ahogy jóapánk mondta: a magyar ember számára a pörköltfőzés szakrális tevékenység. A pörkölt a magyar konyha kvintesszenciája. Visszavetítés vagy sem, de szép maga a gondolat is, hogy e kultikus étkünk előképét nem véletlenül hívták áldosnak.
A Korhelybe az vitt vissza a nemrégiben, hogy teljesen véletlenül összefutottam az étterem séfjével, a nagyközönség számára A konyha ördöge magyar változatából, illetve a Nők Lapjából ismert Bereznay Tamással egy hangulatos, családias Lövőház utcai bisztróban, ott tudtam meg, hogy immár ő vezeti a konyhát a Liszt Ferenc tér vendéglátós kavalkádjában működő szóban forgó egységben.