Remek halbisztró a mediterrán élményfürdő mellett Debrecenben

A Csakhalban nem csak a magyar édesvízi halakra alapoznak, a fogások egy része ma már nemzetközi ihletésű.

Borbély Zsolt Attila
2022. 06. 26. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelentős egyetemi központok vendéglátószektorának fejlődése látványos és impozáns, bármerre nézünk a Kárpát-medencében. A fővárosok – Budapest és Pozsony – esetében ez természetesnek mondható, de lenyűgöző, hogy mennyit változott az elmúlt öt évben Kolozsvár, Temesvár, Brassó, Debrecen, Szeged és Pécs is e téren. (Szívesen beilleszteném a sorba Kassát és Újvidéket is, de oda a járvány óta nem sikerült ismét eljutni.)

A színesedés és színvonal-emelkedés akkor érzékelhető leginkább, ha pár év után térünk vissza valahová. Debrecenben a pandémia előtt, 2020 februárjában jártam, éttermi élményeket kerestünk kulináris kalandtársammal. Nádudvaron volt a szállásunk, Debrecen annyi onnan, mint Nagyszalonta Nagyváradtól vagy Aradtól Kisjenő, szolid negyven kilométer.

A Piac utca vonzáskörzetét vettük górcső alá, a Nagyerdőig nem jutottunk el. Megállapítottuk, hogy az Ikon továbbra is az országos élbolyhoz tartozik, ismét hozták azt a katartikus szintet, amiben nyitás óta ismételten részünk volt. (Egyedül 2016-ban, Pataky Péter távozása után megejtett látogatásunk alkalmával csúszott be néhány hiba, de az étterem magára talált és ismét szárnyal. A 2016-os tapasztalat is mindent egybevetve messze átlag feletti volt.) Átütő, maradandó élményt nyújtott a Művészbejáró, amit sajnos elvitt a járvány elleni drasztikus védekezés, megnéztük még a Paparazzit, mely jobbacska hely volt, nem mérhető az előbbi kettőhöz, azóta le is húzták a rolót. A Piac utca 18. alatt a No 1. bisztró megszűnése óta valamiért egy csapatnak sem sikerült hosszabb ideig megkapaszkodnia.

Bő két év után visszatérve az ember a fejét kapkodja.

Üzletet nyitott a város szívében a péklegenda, Szabadfi Szabolcs, nem sokkal távolabb a Dudás testvérek Világbéke pizzériájába térhetünk be. A nemrég nyílt Szomszéd bisztró több mint ígéretes. A város legjobb cukrászdáját, a Jardin-t véletlenül fedeztem fel. A tulajdonos-üzletvezető-szakmai mindenes Májer Erika, az Ikon korábbi desszertfelelőse. Valahogy ez az egység is kimaradt a Dining Guide étteremkalauzból, akárcsak a kiskőrösi Bagatell Next, a majsai Pellikán bisztró vagy a kiskunhalasi Rézmozsár, pedig a Jardin cukrászda ott van nemcsak a debreceni, de az országos élvonalban.

A Nagyerdő vonzáskörzetében 2015 táján jártam, így óriási meglepetés volt az Aquaticum Mediterrán élményfürdő mellett nyílt étteremsor. Ezek közül a Csakhal bisztró fért bele a programunkba, de felkeltette az érdeklődésemet a Rednekk BBQ is, ahol csak egy pohár sört sikerült inni zárás táján, a konyha már nem működött. Pedig a füstölt marhanyakkal készült tex-mex babgulyást és a hosszú füstön készült marhaszegyet biztos megkóstoltam volna.

Sosem tagadtam, hogy a tartalmas magyar húsételek, a körmös pacal, a birkapörkölt, a velővel töltött bármi (gomba, hús, cukkini), bárány-, liba- és kacsasült mellett a hal a legfőbb hívószó számomra a konyhában. A kifejezetten halakat kínáló egységek kedvenceim közé tartoznak a fine dining irányába kacsingató Big Fishtől az Aszófői Halsütőig.

Mint megtudtam a rendkívül kedves, szívélyes, kommunikatív felszolgálótól, a Csakhal csapata a Keszegsütő franchise-ból vált ki. A debreceni lokáció helyén, a Pesti utca 2. alatt működik a másik egységük. (A Keszegsütő-hálózat alegységei közül a debrecenit, a sopronit és a budapestit volt szerencsém meglátogatni, az összélmény mindhárom esetben jó volt. Honlapjuk szerint ez idő tájt Egerben, Salgótarjánban, Miskolcon és Nyíregyházán működnek.)

A Csakhalban továbbra is vízben élő lényekre alapoznak, de a magyar tenyésztésű, édesvízi halak mellett választékba kerültek a tengeri halak, rákok és kagylók is, a fogások egy része ma már nemzetközi ihletésű.

Az országos ismertségű sztárséf, Pataky Péter állította össze az étlapot, s tanította be a csapatot, ami igencsak érződik. Ezt egyébként a szép kiállítású, informatív honlapon is jelzik, mely éppoly meggyőző, mint maga a hely, élőben.

A korábbi korszakot idézi a sült hal (harcsa, süllő, pisztráng és hekk), a haltepertő és a halászlé, nóvum az általam rendelt ételeken kívül többek között a garnéla, a tintahal, a halas Cézár-saláta választék, a tőkehalból készült fish and chips, a harcsacsíkokkal töltött torpedószendvics.

Az italválaszték korrekt, a nagyipari csapolt sörök mellett a Beertailor főzde söreit tartják, valamint a Fehér Nyúl és Pataky Péter séf együttműködésének eredményeképpen megszületett Tiszalöki New England India Pale Ale sört. Utóbbinak forgalomba kerüléséről a jeles séf Facebook-oldalán keresztül tájékoztatta követőit március elején. Emlékezetes, hogy a Zip’s sörfőzde fennállásának hetedik évfordulóját egy héttételes „séfsör” sorozattal ünnepelte meg, aminek első darabját, a Tiszalöki Telepi Nevelést Pataky Péterrel közösen főzték le. Utóbbi egy hibrid sör, egy American Pale Ale és egy búzasör keveréke, karakterét a búzamaláta, a búzaélesztő és az amerikai komló adja. A Beerporn.hu beszámolójából megtudhatjuk, hogy a „tiszalöki” jelző Pataky Péter és a sörhöz részben felhasznált vadon nőtt komló közös származási helyére utal.

Ez a példaértékű kezdeményezés adhatta az impulzust a kiváló konyhafőnöknek további sörök lefőzetéséhez.

Két tucat minőségi magyar és importbort kínálnak, ezek zömét decire is kimérik. A kávé a helyi Black Sheep pörkölőből érkezik, tartanak Talléros pálinkákat, limonádékat, prémium gin-tonikokat és színvonalas koktélokat is.

Rendeltem egy thai lime-os, korianderes „halászlét”, kiváló ízesítésű, harmonikus hallevest kaptam, kifogástalan belevalókkal, rákkal, kagylókkal és rizstésztával. Kértem hozzá csilit, saját keverésű, szárított prémium csilikkel telt őrlőt hoztak, két tekerés elég volt a markáns csípősség eléréséhez. (Az asztalon egyébként só- és borsdaráló is helyet kapott.)

Kifogástalan volt a halburger is, a Csakhal logóval díszített zsemle könnyed, a hal friss, húsa feszes, szaftos, a további belevalókat is ügyesen rakták össze. A „sajttorta, piros bogyó, mangó” elnevezésű desszert színvonala elmaradt az első két fogásétól, maga a torta korrekt, nem kiugró, a szintetikus ízű, szörpszerű mártás kifejezetten zavart rajta. A friss mangókockák jelentettek némi felüdülést, piros bogyóknak nyomát sem láttuk.

De végül is nem desszertezni jövünk egy halas étterembe, összességében kiemelkedően jó élmény volt a Csakhal, bármikor örömmel beülnék ide újra, például egy sörrel kísért „extra kosár” kedvéért, ami haltepertőt, tintahalat, ropogós garnélát és sült burgonyát tartalmaz.

 

Elérhetőségek:

Csakhal bisztró

Debrecen, Nagyerdei park 1.

Telefonszám: 00 36 70 633 3625

Honlap: http://www.csakhal.hu

E-mail-cím: [email protected]

Borítókép: Csakhal bisztró, Debrecen (Fotó: Borbély Zsolt Attila)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.