Új helyszínen Temesvár többfunkciós kultkávézója, a Reciproc

A Reciproc újranyitása örömteli hír a minőség helyi szerelmeseinek.

Borbély Zsolt Attila
2022. 12. 21. 16:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mária Terézia-bástya Temesvár egyik építészeti különlegessége, a legnagyobb hajdani vármaradvány, amely meghatározó turisztikai látványosságként kiváló helyszín vendéglátóipari egységek számára. A bástyáról az ezeréves magyar hazát szépen kirajzoló Műemlékem.hu oldalon is olvashatunk.

A Ceausescu-korban itt működött Bástya (Bastion) néven a város egyik legnépszerűbb sörözője, amellyel csak a ma is – igaz más néven – üzemelő Banateana vetekedhetett, amely a magyar nyelvű gimnázium hallgatóinak törzshelye volt akkoriban. Egymás között Bánatnak hívtuk. Akkoriban a hatóságok, s így a vendéglátók sem vették komolyan azt az egyébként nyilván létező törvényi előírást, hogy 18 év alattiakat nem szolgálnak ki alkoholos italokkal, a 15–17 éves diáksereg nem ritkán iskolai egyenruhában ült a hangulatos Béga-parti teraszon vidáman sörözgetve.

A Bástya megszűnt, de vele szemben több vendéglátó egység nyitott. Az első a sorban a Horse volt, amely értékelhető pizzát kínált a rendszerváltás után, a kilencvenes évek elején, midőn kis túlzással minden sarkon állt egy pizzaszelet- és/vagy hamburgerkísérleteket kínáló amatőr büfé, de arról jobb nem szólni, hogy mekkora volt a távolság a prezentált termék és e nevekre már méltó megvalósítási szint között. A Horse bezárásának időpontjára nem emlékszem, de a kétezres éveket megélte a hely.

Fotó: A szerző felvétele

Ma itt működik a hagyományos vonalat képviselő Arany Oroszlán (Leul de Aur), a jobbacska konyhájú MGM-étterem és söröző (amelyet a nemrégiben látogattam meg újra, igaz, ezúttal nem ettünk semmit), valamint a kulináris szempontból kevés izgalmat nyújtó, kedvező árú svédasztallal és (általam még nem tesztelt) kardon sült húsokkal hódító Brasileiro.

S itt nyitott újra a város egyik legkülönlegesebb egysége, a Reciproc, amely eredetileg az Erzsébet utca legelején, a Botanikus parkkal szemben működött fél évtizeden keresztül, míg a járvány elleni, Temesváron abszurd mértékben szigorú védekezés el nem vitte. (Helyén a legjobb speciality kávézók egyike, a Coffeerize Botanic működik.)

Fotó: A szerző felvétele

Az új helyszín tágasabb a korábbinál, a beltér atmoszféráját az egész vár nyers téglás jellege uralja. A fények hangulatosak, a bútorzat nem zsúfolt. Tartanak többféle társasjátékot is. Rendszeresen szerveznek borkóstolókat, otthont adnak színházi előadásoknak, zenei esteknek és – akárcsak korábban – képzőművészeti kiállításoknak.

Fotó: A szerző felvétele

A Reciproc hatalmas teaválasztékot kínál, minőségi kávét főznek, impozáns a prémium sörválasztékuk, s a töményitalok között is találunk nem egy különlegességet. Korrekt a borszortiment s tartanak megannyi kézműves terméket, szörpöket, csokoládét, lekvárokat, mézeket. Aki enne is valamit, választhat egyszerűbb, de minőségi ételek, főként szendvicsek közül.

Fotó: A szerző felvétele

Csapon a Brauhaus Sincu nevű főzde söreit tartják, mely a Bégaszentmihály községközponthoz tartozó, a Bánság fővárosától, Temesvártól 11 kilométerre fekvő Ötvényen található, amit az oklevelek 1333-ban említenek először. A falu már az Osztrák–Magyar Monarchia idején is román többségű volt, nem sváb, mint a bánsági falvak nagy része. Az utóbbi másfél évszázadban 1500 és 2500 közötti lélekszámú településen a magyarság részaránya jellemzően tíz százalék körül mozgott.

Temesvár egyik különlegessége a Béga partján, majd a gáton a szerb határig tartó több mint negyven kilométeres bicikliút, amely mentén több vendéglátóegység is van, kihasználva a kerékpárosok éhségét és szomjúságát. Ezek közül az egyik legigényesebb, a Hídhoz címzett pihenő (La Pod Popas) Ötvényhez tartozik. A hely tesztlapja már megtekinthető.

Az ötvényi Sincu főzde sörei nem tökéletesek, hordoznak valamit a házi sörök csiszolatlanságából, minden esetre élvezettel ihatók. A megfelelő technológiának híján levő amatőr főzdék mellément erjedése, nem szándékolt savanyú ízkaraktere nem jellemző főzeteikre. A Reciproc üzemeltetőinek nem titkolt szándéka a helyi kistermelők felkarolása, a korábbi lokációban kézműves minivásárt is tartottak heti rendszerességgel, mi az olasz receptúra szerint készült sajtokért jártunk oda, már persze amikor nem borozni vagy sörözni mentünk.

Fotó: A szerző felvétele

A csapos jóindulatú, kedves fiatalember, de első három nekifutásra egyszerűen nem értette a kérdésemet, hogy mi a legkisebb mennyiség, ami rendelhető a sörből. Hallván brutális akcentusomat (a kommunikáció románul folyt köztünk, Temesvár magyarsága öt százalék körüli jelenlegi, magyar pultost alig találni) angolra váltott, de végül valahogy, kellő számú körmondat után azért csak sikerült vele megértetni, hogy mi nem szeretnénk minden sörből egy egész korsóval meginni, s megegyeztünk végül két deciben sörönként. Hellt, Pilsnert és IPA-t csapoltak, megkóstoltuk mellette a cég búzasörét, továbbá a Double Drop Crew nevű temesvári gerillafőzde Titkos ügynök (Agent Secret) elnevezésű IPA-ját, valamint a szintén helyi gerilla OneTwo Habanero csilis sour sörét.

A Reciproc újranyitása akkor is örömteli hír a minőség helyi szerelmeseinek, ha van a városban hat-hét prémium söröző, több kiemelkedő borbár és bő tucat speciality kávézó. Mert ezek így együtt csak a Reciprocban találkoznak.

Reciproc

Temesvár, Mária Terézia-bástya

Telefonszám: +40-756/081-961

Honlap: https://web.facebook.com/lareciproc.ro/

(Az üzemeltetők lefoglalt Reciproc.hu domain még feltöltés alatt áll.)

Borítókép: illusztráció (Fotó: A szerző felvétele)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.