Ha több év után ellátogatunk valamely vidéki nagyvárosunkba, s a programba belefér néhány vendéglátóhely meglátogatása is, célszerű a világhálón kutakodni egy kicsit, hogy milyen érdekesebb helyek nyíltak időközben. Ha erre nincs időnk, akkor legalább a Tripadvisor-t nézzük meg.
Legutóbbi miskolci látogatásom alkalmával mindezt elmulasztottam, de végül is nem jártam rosszul. Két biztos célpontom volt, a Dining Guide TOP 100-ba ismételten bekerült s Michelin ajánlást is kapott „Avalon Ristorante”, amire vissza fogok még térni e rovatban, valamint a város központjában nyitott „Zip’s Tapas and Beer bar”, melyet sajnos zárva találtam. (Nem tévesztendő össze a frissen Michelin-tányért kapott Arany János téri brew pubbal.) Harmadiknak ott volt a Lokalista, ahol hat évvel ezelőtt jártam, gondoltam, egy élményfelfrissítést megér. Ebben nem tévedtem, a Lokalista szépen fejlődött időközben, de erről ismét csak más alkalommal.

Volt még némi idő az általam tartott borkóstolóig, ezt sétával, újabb helyek spontán felfedezésével szoktam kitölteni. Így akadtam rá véletlenül a „Balance” nevű vendéglátó egységre, Miskolc ütőerén, a Széchenyi utcában. Leginkább egy olyan helyre vágytam, ahol kapható valamilyen minőségi sör, beállítandó – ahogy a borászok mondják – kóstoló előtt a száj PH-értékét. Meglátva a jó ízléssel megtervezett cégtáblát, mondhatni, kétely nélkül léptem be, azzal a meggyőződéssel, hogy itt az italfront részben vagy egészben mellőzi a kommersz tételeket, és biztosan akad olyan nedű, mely felkelti azok érdeklődését, akik nem kíváncsiak az unalomig ismert tömegtermékekre.