Kis túlzással kijelenthető, hogy a borászat fejlődése úgy 10-15 évvel ezelőttig a finomhangolásban merült ki. Hogyan lehet még koncentráltabb, gyümölcsösebb, harmonikusabb borokat készíteni, mennyire legyen érezhető a fahordó, fajtabor legyen vagy házasítás, és így tovább… Az alapelvek nem sokat változtak, a fehérbor fehérbor volt, a vörös- pedig vörös. A fehér szőlőt leszüretelték, bogyózták, esetleg néhány órát áztatták, aztán színelték, préselték, a mustot ülepítették, erjesztették, derítették, kénezték szűrték, palackozták.
Alapkövetelmény volt a tisztaság, tükrös megjelenés, lehetőleg zöldessárga vagy aranysárga szín, gyümölcsösség vagy elegáns fűszeres-vajas fahordós jelleg, ízben a csersav jelenléte kifejezetten hibának számított.
Aztán megjelentek a natúrborosok, és mindent összezavartak. Az első csodabogár a narancsbor volt. Amiről néhányan máig azt gondolják, hogy narancsból készül, vagy legalábbis narancsot is felhasználnak hozzá. Pedig ez csak egy vörösbor-technológiával elkészített bor, fehér szőlőből. Annyi csavarral, hogy az igazi narancsbor nincs derítve, szűrve, és kén nélkül vagy minimális kén hozzáadásával kerül palackba. A színe narancssárgás, esetleg kissé barnás vagy borostyán (amber, azaz borostyánbornak is nevezik). A palackban üledéket, seprőt is találunk, a bor opálos, illata sem fehér-, sem vörösborra nem emlékeztet, megkóstolva testes, csersavas. Figyelmen kívül hagyja a tankönyvekben leírt szabályokat, ezzel felháborítva a szabványokhoz szokott borítészeket. Néhány országban komoly csetepaték is kialakultak miatta. Magyarországon például a Nébih borminta-gyűjtőhelyén olvasható volt egy felirat, miszerint zavaros, szűretlen borokat nem vesznek át. Ami ugyebár azt jelentette, hogy nem kaphattak forgalombahozatali engedélyt. Aztán megjelentek az első rendeletek, törvények, melyek próbálták feloldani a helyzetet, és bár országonként más-más módon, de végül csak felkerülhetett a polcokra, bekerülhetett a gasztronómiába a narancsbor. És persze egyéb különcök, mint a szűretlen fehérborok és rozék, zavaros állagú PétNatok (pétillant naturel = „természetes pezsgők”) is.